Latvia, Riika

Rento ja raikas Riika kutsuu makumatkailijan nauttimaan

Jos haluaa syödä hyvin ja nauttia kulttuurielämyksistä, on vaihtoehtoisena kohteena useita Euroopan pääkaupunkeja. Jos haluaa tehdä nämä myös edullisesti, kannattaa suunnata Riikaan.

 Miia Manner, Riika

Riian rento tunnelma, ystävälliset ihmiset ja hyvä palvelu luovat otollisen yhdistelmän irtiotolle arjesta. Mielenkiintoinen Jugend-alue, monipuolinen ooppera, korkeatasoiset ravintolat ja tunnelmalliset kahvilat kutsuvat nauttimaan kaupungin kulttuuritarjonnasta ja makumaailmasta.

Huippukokit suosiossa

Riian ruokatrendeinä  ovat lähiruoka, tuoreet raaka-aineet, makuyhdistelmät ja raikas ulkonäkö. Ravintoloiden personointi huippukokin avulla on myös Latviassa nouseva trendi, muun muassa Muusu ja Kolonade luovat imagoaan tunnetun pääkokin avulla. Suosiossa oleva tyylisuuntaus on moderni lähiruokaa arvostava latvialainen keittiö.

Ravintola Kolonaden rennon tyylikkäässä tunnelmassa on helppo nauttia keittiön antimista.
Makua ja näköä

Ravintola Kolonade sijaitsee keskeisellä paikalla oopperatalon, Vanhankaupungin ja kanaalin ympäröimänä. Vuodenajan mukaan vaihtuva menu suunnitellaan latvialaisen raaka-ainetarjonnan mukaisesti, ja makujen lisäksi panostetaan annoksen värimaailmaan. Kokonaisuuden kruunaa huolella valitut italialaiset viinit ja huomaavainen palvelu.

Vanhassakaupungissa sijaitseva ravintola Muusu on Latvian tunnetuimman kokin Kaspars Jansonsin käsialaa. Omaleimainen ravintola erottuu latvialaisen, modernin keittiön avulla, missä on pohjoismainen vivahde. Menu perustuu sesongin raaka-aineisiin, jotka haetaan kaupungin kauppahallista.

Ravintolaviikon antia

Riiassa järjestetään kaksi kertaa vuodessa ravintolaviikko, jonka tarkoituksena on tuoda esiin kauden parhaat maut kokeneiden kokkien loihtimina annoksina. Kolmen ruokalajin menukokonaisuuden hinta on noin 15-20 euroa. Seuraavaa ravintolaviikkoa vietetään 9.-15.10.2017. https://www.liveriga.com/en/77-riga-restaurant-week

Cafe Parunasimin leivosvitriinillä voi tulla vaikeuksia valita oma suosikkinsa.
Leivosten luvattu kaupunki

Vanhankaupungin kahvilat notkuvat herkullisista leivonnaisista, joita ei ole hinnoilla pilattu. Viihtyisää kahvilaa ei tarvitse kovin kauan etsiä, sillä niitä on sijoitettu vieri viereen Vanhakaupungin kujille. Jos haluaa katsastaa kaupungin romanttisimman kahvilan titteliä metsästävän kahvilan, kannattaa piipahtaa tunnelmallisessa Cafe Parunasimissa. Riian ja Latvian makean maailman ylpeydenaihe on myös Laima-suklaa, jolle on omistettu oma museo hieman kaupungin keskustan ulkopuolella.

 

Edullisesti oopperaan

Latvian Kansallisoopperan ja Baletin historia ulottuu 1800-luvun alkupuolelle, ja kapellimestarina on toiminut muun muassa itse Richard Wagner vuosina 1837-1839. Oopperan repertuaarissa on kansainvälisiä klassisia oopperaproduktioita, modernin oopperan ja baletin mestariteoksia ja latvialaisia alkuperäisteoksia. Myös lapsiperheille on oma ohjelmansa.

Oopperatalo sijaitsee aivan Vanhankaupungin laitamilla kanaalin rannalla.

Oopperan ja baletin kausi huipentuu ennen kesätaukoa suosittuun, kesäkuussa järjestettävään Riian oopperafestivaaliin. Tulevan syksyn ohjelmistossa on muun muassa La Traviata, Bolero,ja Eugene Onegin. Lippujen hinnat ovat alhaiset, alkaen 10 euroa. https://www.opera.lv/en/.

 

Jugend-museon aulan katto on täydellinen tyylilajin esimerkki.

 

Riian hiljainen keskusta

Kun Vanhakaupunki on kierretty, on aika suunnata Riian Jugend-alueelle ja nostaa katse rakennusten julkisivuihin. Riiassa on noin 800 jugend-tyylistä rakennusta, joista suurin osa sijaitsee hiljaisessa keskustassa eli suurlähetystöjen alueella. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista yhtenäisistä barokkiajan alueista. Hiljaisessa keskustassa on myös tyylisuuntaan vihkiytynyt museo, missä voi tutustua kuuluisan arkkitehdin Konstantīns Pēkšēnsin itselleen rakentamaan jugend-asuntoon.

Juttu kirjoitettu 2016.

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X