Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Markus Mäntykannas: Bosnia-Hertsegovina on historiallinen ja kukkaroystävällinen matkakohde

Bosnia-Hertsegovinasta monelle tulevat ehkä ensimmäisenä mieleen Balkanilla käydyt sodat. Maalla on vielä lyhyt historia, sillä se itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta vasta 28 vuotta sitten (5.4.1992). Sodan merkkejä näkyy vielä, mutta myös paljon modernia. Minua Bosnia kiehtoo slaavilaisen kulttuurin vuoksi: olen syntynyt Venäjällä, joten slaavilainen kulttuuri vetää puoleensa. Bosnia-Hertsegovinassa olo tuntui kotoisalta ja turvalliselta.

Liikkuminen Bosniassa

Bosniassa pääsee nykypäivänä liikkumaan tärkeimpien matkakohteiden välillä kätevästi junalla. Juna yhdistää mm. pääkaupungin Sarajevon Banja Lukaan ja Mostariin, joista jälkimmäinen onkin nykyään yksi Bosnia-Hertsegovinan suosituimmista kohteista, myös henkilökohtainen suosikkini.
Mostarin-visiitin voi yhdistää myös Kroatian rantaloman yhteyteen, sillä esimerkiksi Dubrovnikista ja Splitistä on säännöllisesti yhteyksiä kaupunkiin. Bosniaan ei ole suoria lentoyhteyksiä Suomesta, mutta kätevintä lienee aloittaa maan valloitus esimerkiksi Dubrovnikista tai Serbian Belgradista käsin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kravicen vesiputoukset.

 Nämä kohteet vangitsevat katseesi!

Matkustin Bosnia-Hertsegovinaan elokuussa, jolloin varsinkin sisämaassa helle oli vielä tukalaa. Lähdin hakemaan viilennystä vesiputouksilta: kenties yksi Euroopan hienoimmista vesiputouksista (vielä suurelle yleisölle tuntematon) löytyy maan eteläosasta läheltä Kroatian rajaa. Kravice -vesiputoukset tuovat virkistystä kuumaan kesäpäivään ja alueella voi kokeilla vaikkapa melomista ja snorklaamista. Aivan upea paikka piknikille, ja varmasti vierailun arvoinen myös syyskuukausina, sillä ympärillä on paljon lehtimetsää ja ruska lienee törkeän hieno. Myös Bunan luonnonkauniit maisemat, arkkitehtuuri ja kristallivedet ovat vierailun arvoiset.

Sarajevo.

Sarajevo ei tehnyt minuun suurempaa vaikutusta, vaikka pääkaupungista paljon historiaa löytyykin. Pääkaupungissa ihmiset vaikuttivat sisäänpäinlämpiäviltä ja keskimäärin asiakaspalvelukin oli nihkeämpää kuin pienemmillä paikkakunnilla. Sarajevon hienoimpia kohteita ovat mielestäni lukuisat moskeijat ja Latin Bridge.

Sarajevon Latin Bridge.

Mutta sitten se Mostar, ah! Se kuohuu kulttuuria, historiaa ja luonnonkauneutta. Mostarin läpi virtaa kristallinkirkas Neretva-joki, jossa voi kuumana kesäpäivänä pulahtaa.
Kenties tunnetuin nähtävyys on Mostarin Stari Most -silta, jonka ympäristössä on lukuisia kivoja kuppiloita ja turistikojuja. Stari Most tuhoutui ja romahti Balkanin sodan aikana, mutta se saatiin pystytettyä uudelleen vuonna 2014. Silta ja sen ympäristö on tätä nykyä osa Unescon maailmanperintöluetteloa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mostarin Stari Most -silta.

Bosniasta löytyy myös paljon vaelluskohteita, onhan maa kovin vuoristoinen. Vuoristoilla sää on kuitenkin huomattavasti laaksoja viileämpi ja epävakaisempi. Volujac– ja Maglin -vuorten ympäristössä on useita merkittyjä reittejä. Korkeimmat vuoret kohoavatkin lähellä Montenegron rajaa.

Bosnia on liharuokailijoiden paratiisi

Bosnian ja Venäjän ruokakulttuurissa on paljon samaa: lihaa eikä rasvaa säästellä – ruuan pitää maistua ja olla täyttävää. Näin ollen Bosniassa on kaikkialla tarjolla paljon liharuokaa, ja vegetaristille voikin tehdä välillä tukalaa varsinkin maaseudulla.
Sarajevon ja Mostarin kaltaisissa suuremmissa kaupungeissa vaihtoehtoja toki löytyy, mutta balkanilaiset rakastavat lihaa ja se näkyy myös ruokalistoissa. Ravintolahinnat ovat suomalaisittain hyvin huokeita: aterian alkuruokineen ja juomineen saa keskimäärin 9-12 eurolla.

Kesät kuumia, talvet kylmiä

Bosniassa sää vaihtelee eri vuodenaikojen välillä voimakkaasti: kesät ovat erityisesti sisämaassa paahtavan kuumia ja vastaavasti talvisin painutaan usein pakkasen puolelle.

Bosnialla on muutaman kilometrin mittainen rantapätkä, jonka ilmasto muistuttaa mitä tahansa muuta Välimeren kohdetta. Suomalaiselle miellyttävintä on tututusta Bosnia-Hertsegovinaan touko-kesäkuussa tai syyskuussa. Kesäisin kuumuus voi yllättää ja alueella esiintyy usein voimakkaita ukkossateita.

Talvet ovat vastaavasti viileitä ja hyvin sateisia, sisämaassa lumisia. Kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin päivän keskimääräinen ylin lämpötila on 30-35 astetta. Välillä käväistään 40 asteen yläpuolella.

 

Markus Mäntykannas
Syksy 2019

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.