Tallinnan matkojen värikkäät vuosikymmenet

Helsingin kaupunginmuseossa avautuu 15.10. Armas Tallinna – tarinoita naapurista –näyttely.

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan helsinkiläisten valokuva-albumeihin ja matkapäiväkirjoihin. Hauskat – joskus hiukan nolotkin – tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin.

Muistot vievät keskelle kumouksellista Rock Summer 1988 -konserttia, hämärälle taksimatkalle kohti kaupungin laitamia ja hikoilemaan virkaintoisten tullivirkailijoiden eteen tupakkakartongit takin alta pilkottaen.

Eri vuosikymmenille sijoittuvat muistot piirtävät kuvan suomalaisesta matkaajasta muun muassa Virun aulassa patsastelevana ”porona”, urheana Suomenlahden ylittävänä purjehtijana ja viron kielen ja kulttuurin harrastajana. Toisaalta ne kertovat myös suurempaa tarinaa neuvosto-Viron vaikeista olosuhteista, maan uudelleenitsenäistymisestä ja muutoksesta kohti modernia teknologiayhteiskuntaa.

Helsingistä on tehty kautta aikojen matkoja Tallinnaan. Sotien jälkeen seurasi hiljaisempia vuosikymmeniä, mutta 1980-luvun lopulla Neuvostoliiton poliittiset muutokset ja kasvanut laivaliikenne tekivät suomalaisista jälleen näkyvän osan Tallinnan kaupunkikuvaa.

On ollut hienoa nähdä, miten monenlaisia tarinoita Tallinnasta on haluttu kertoa. Huumorilla ja suurilla tunteilla höystetyt kertomukset naurattavat, koskettavat ja myös yllättävät. Monia muistoja yhdistää lämmin suhde lahdentakaiseen kaupunkiin ja sen ihmisiin”, kertoo näyttelyn tuottaja Rania Taina.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tallinnan kaupunginmuseon ja Suomen Viron-instituutin kanssa Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Rinnakkainen ystävyysnäyttely SoomEST vabaduse viise otsimas 1961‒91 (Suomesta vapauden biisejä etsimässä) on esillä Tallinnan kaupunginmuseossa 14.8.2021–29.9.2022, ja sitä täydentävä julistenäyttely TALSINKI ühised mälestused (Yhteiset muistot) oli esillä Tammsaaren puistossa 1.8.2021-30.9.2021.

Armas Tallinna – tarinoita naapurista
15.10.2021–27.2.2022
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16

Museoon ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Haluatko kirjautua ulos?
X