Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

2020: Lentohinnat nousevat muualla paitsi Euroopassa

American Express Global Business Travelin (GBT) Air Monitor 2020 -raportti ennustaa, että taloudelliset ja poliittiset epävarmuustilanteet eri puolilla maailmaa edesauttavat lentomatkustuksen kasvun hidastumista vuonna 2020. Huolimatta öljyn hinnan sekä työvoima- ja infrastruktuurikustannusten kallistumisesta voimakas kilpailu jättää lentoyhtiöille vain vähän mahdollisuuksia nostaa hintoja.

“Yleinen epävarmuus näyttää olevan ensi vuoden pääteemoja. Sen rinnalla Air Monitor 2020 -raportti nostaa esiin useita matkustuksen ammattilaisia kiinnostavia tekijöitä, kuten lentoyhtiöiden jakelukanavastrategiat, uudet hintaryhmät sekä kasvavan kiinnostuksen vastuulliseen matkustukseen”, luettelee Joakim Johansson, Vice President, Global Business Consulting American Express Global Business Travelista.

“Kun yritysten lentosopimukseen vaikuttaa tällainen laaja valikoima muuttujia, hankinnan ammattilaisten on tärkeää saada haltuunsa parhaan mahdolliset ennusteet, data ja neuvot, jotta he voivat parhaiten tukea organisaatioitansa.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENTOHINTOJEN KEHITYS ALUEITTAIN

Pohjois-Amerikka:

Kauppasopimuksiin liittyvät jännitteet jatkavat taloudellisen kasvun hidastamista koko mantereella, myös Kanadan puolella. Kun samaan aikaan myös lentokapasiteetti kasvaa reilusti, Pohjois-Amerikan lentohintojen ennustetaan nousevan vain 1,5 % sekä bisnes- että turistiluokissa.

Myös mannertenväliset lentohinnat Eurooppaan noussevat mm. Norwegian Airin reittivähennysten vuoksi. Brexitin aiheuttama epävarmuus voi kuitenkin laskea hintoja. Etelä-Amerikassa taas poliittiset epävarmuustilanteet voivat laskea hintoja noin prosentilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppa:

Raportti ennustaa hintojen pysyvän nykyisellä tasollaan. Taustalla on ollut hidasta alle yhden prosentin kasvua ympäri Eurooppaa. Lentoyhtiöille kerääntyy paineita usealta eri rintamalta, kuten ylitarjonnasta, voimakkaasta kilpailusta, säätelymaksuista ja infrastruktuurin rajoituksista.

Lentohäpeä ilmiönä on ollut voimakkaimmillaan Euroopassa ja nostanut junat lentoyhtiöiden kilpailijoiksi.

Aasia ja Tyynenmeren alue:

Aasia jatkaa maailmantalouden kasvuveturina mutta vuosi sitten ennustamamme asteittainen hidastuminen jatkuu myös ensi vuonna. Aasian-sisäisten lentojen hintojen ennustetaan nousevan 2,9 % bisnesluokassa ja 1,8 % turistiluokassa.

Intialaisen Jet Airwaysin poistuminen markkinalta vähensi kapasiteettia olennaisesti, mikä aiheuttanee kohtuullisia korotuspaineita joihinkin hintoihin.

 

MUUT LENTOTRENDIT 2020

Hintojen segmentoituminen lisääntyy edelleen, kun lentoyhtiöt haluavat samaan aikaan vastata erilaisten asiakkaiden tarpeisiin ja halpalentoyhtiöiden asettamaan kilpailuhaasteeseen. Hintojen segmentoituminen eli ryhmittyminen ei rajoitu pelkästään turistiluokkaan: Emirates oli hiljattain ensimmäinen lentoyhtiö, joka aloitti segmentoitujen bisnesluokan hintojen tarjoamisen. Muut lentoyhtiöt seurannevat perässä. Halvemmat bisnesluokan hinnat voivat tarjota uusia neuvottelumahdollisuuksia yrityksille.

Halpalentoyhtiöiden kaukolennot vaikuttivat aiemmin tekevän tuloaan alalle. Viime aikoina monet reitit ovat kuitenkin kompuroineet lukuun ottamatta Aasian alueen lentoja. Sen sijaan lyhyillä ja keskipitkillä reiteillä perinteisten halpalentoyhtiöiden menestys jatkuu, mikä lisää painetta perinteisille lentoyhtiöille.

Vastuullisuus nousee etusijalle: niin lentoyhtiöt, säätelevät elimet kuin matkustajatkin ovat kiinnostuneet vastuullisesta matkustuksesta. Monet maailman johtavista lentoyhtiöistä ovat jo ottaneet käyttöön tai ovat lähiaikoina ottamassa käyttöön hiilijalanjäljen kompensointia tai biopolttoaineiden ostamista tukevia palveluita.

Hallitukset erityisesti Euroopassa ovat ehdottaneet lentoverojen nostamista ja vaihtoehtoisten liikennemuotojen verojen alentamista.

“Ketterät” lentosopimukset voivat tarjota yrityksille niiden kaipaamaa joustavuutta lentosopimusten tehokkaaseen hallinnointiin muuttuvassa maailmassa. Air Monitor 2020 -raportista löytyy GBT:n Global Business Consultingin tekemä katsaus ketterämpien lentosopimusten hyödyntämiseen.

Lisätietoa ja yksityiskohtia varten lataa Air Monitor 2020 –raportti täältä:  Se sisältää mm. lisädataa ja analyysejä lentohintojen kehitykseen vaikuttavista tekijöistä, lisätietoja lentohintatrendeistä, esim. hintojen segmentoitumisesta, vastuullisuudesta, jakelukanavastrategioista ja ketteristä lentosopimusmalleista.

Lähde: American Express GBT

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.