Hyppää sisältöön
Airbus Ecopulsen ensilento.
· Riikka Krenn

Ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssi käsittelee lentoliikenteen mullistuksia

Sähköisen ilmailun ja laajemmin ekologisemman ilmailun sekä sen teknologian kehittyminen ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Kehittyvissä maissa avustuslentoja tukeva MAF Suomi järjestää keskiviikkona 6.3.2024 yhdessä Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen kanssa kuudennen kansainvälisen ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssin.

Konferenssissa on mukana muun muassa Airbus, jolta kuullaan kokemuksia Airbus EcoPulse -hybridilentokoneen ensilennolta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konferenssin englanninkielisiä esitelmiä voivat seurata yhtä hyvin alan ammattilaiset kuin tavalliset suomalaiset. Uusi kehittyvä teknologia tulee muuttamaan merkittävästi lentoliikenteen kaikkien toimijoiden ympäristöä.

Toiset Pohjoismaat menevät vaudilla eteenpäin

Viime vuonna Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tutustui ekologisempaan lentämiseen lentämällä kaksipaikkaisella sähkölentokoneella. Ruotsin kansallisessa hallituksen johtamassa Fossiilivapaa Ruotsi -hankkeessa on ilmailulla oma edustus ja ohjelmakokonaisuus. Sähköisen lentämisen kehitys on erityisesti mukana tässä kokonaisuudessa. Ruotsissa on muun muassa meneillään 30-paikkaisen hybridi-matkustajalentokoneen kehitystyö.

Norja puolestaan on luvannut, että kaikki Norjan lyhyen matkan lennot toteutetaan sähköllä toimivilla lentokoneilla vuoteen 2040 mennessä. Suomessa asia on hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa kirjauksella: edistetään lentoliikenteen sähköistymistä.

Suomen ainoa sähkölentokone.
Suomen ainoa sähkölentokone Pipistrel Alpha Electro.

Mitä sähköinen lentäminen tuo tullessaan?

Tulevien sähköisten lentokoneiden huoltokustannusten arvioidaan olevan merkittävästi pienempiä kuin polttomoottoreilla varustetulla nykykalustolla. Nykyisillä sähkön hinnoilla myös energiakustannus on alempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moottoreiden äänitaso on myös merkittävästi alhaisempi, mikä voi tarkoittaa, että lentopaikat voivat sijaita aivan asutuksen vieressä. Siksi kuntien ja kaupunkien on syytä varautua tähän kaavoituksessa hyvissä ajoin.

Kaiken kaikkiaan lentoliikenteeseen liittyvän teknologian myönteinen kehitys voi tarkoittaa mullistusta lentoliikenteessä. Tästä seuraa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssissa kuullaan esitelmät seuraavilta yrityksiltä ja organisaatioilta
  • Airbus
  • Evia Aero
  • Finnair
  • Helsingin sähkölentokoneyhdistys
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • MAF Suomi
  • Neste
  • Oulun kaupunki
  • Scanwings
  • VTT

Lähde: MAF
Kuvat: Daher ja Helsingin sähkölentokoneyhdistys

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.