Hyppää sisältöön
Tekoäly tarjoaa matkailualan yrityksille paljon uusia mahdollisuuksia.
· Ikkunapaikka

Ennuste: yli 250 hotellin ja ravintolan arvioidaan menevän konkurssiin Suomessa tänä vuonna

Dun & Bradstreetin ennusteen mukaan vuonna 2024 konkurssien riski on Suomessa noussut käytännössä kaikilla analyysiin sisältyvillä aloilla. Riski on noussut eniten hotelli- ja ravintola-alalla.

Liiketoimintadataa ja analytiikkaa tarjoavan Dun & Bradstreetin tuore ennuste kertoo, että Suomessa menee tänä vuonna konkurssiin yli 2 300 yritystä. Hotelli- ja ravintola-alan konkurssien määrän Suomessa odotetaan olevan jopa 254 tänä vuonna.

Riskienhallinta tärkeää juuri nyt

Hotelli- ja ravintola-alan ohella muita konkurssialttiita toimialoja ovat rakennusala sekä vähittäiskauppa. Yhdessä nämä kolme alaa muodostavat lähes puolet kaikista ennustetuista konkursseista Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Yrityksille on tärkeämpää kuin koskaan etsiä taloudellisesti vakaita asiakkaita ja seurata näiden taloudellista tilannetta. Yritysten on tunnettava asiakkaansa sekä kumppaninsa pystyäkseen sopeutumaan jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin ja kehittämään uusia strategioita, jotka vähentävät riskejä ja varmistavat hyvän taloudellisen selviytymiskyvyn”, sanoo Dun & Bradstreetin myyntijohtaja Pasi Leino.

Hotellit, ravintolat ja rakentajat edelleen kovilla

Konkurssiriskillä mitattuna ykköseksi nousee hotelli- ja ravintola-ala (2,13 %), jota seuraavat rakennusala (1,67 %) ja vähittäiskauppa (1,09 %). Hotellit ja ravintolat sekä rakennusala ovat myös kärjessä maksuhäiriömerkinnöissä: ensimmäisessä määrä on 15,90 % ja toisessa 13,12 %.

”Nykyisessä taloustilanteessa ihmiset joutuvat vähentämään kaikkia kulujaan, jotka eivät ole pakollisia. Silloin hotelliyöpymiset ja ravintolaillat ovat ensimmäisenä leikkauslistalla. Käynnissä oleva vastakkainasettelu ammattiyhdistysten ja hallituksen välillä vain pahentaa tilannetta, sillä kevään lakot voivat vaikuttaa ihmisten tuloihin ja siten kulutusmääriin”, Leino toteaa.

Ostovoiman vähentyminen näkyy myös vähittäiskaupan konkurssiriskin kasvuna. Suurta konkurssien lukumäärää selittää yksinkertaisesti alan suuruus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen maksuhäiriömerkintänsä saaneiden kuluttajien määrä nousi marraskuun 2023 hieman yli 4 000:sta tammikuun 2024 yli 6 000:een.

”Tämä kuvastaa kuluttajien ostovoiman muutosta ja osoittaa, ettei hotellien, ravintoloiden ja vähittäiskaupan tilanteen voi odottaa paranevan lähiaikoina. Korkojen odotetaan laskevan vuonna 2024, mutta on mahdotonta ennustaa, kuinka pian se vaikuttaa ostovoimaan”, Leino sanoo.

Rakennusalan synkkään tilanteeseen ei myöskään ole näkyvissä helpotusta.

”Jos aiemmin konkurssiin joutui pieniä yrityksiä, nyt maksuvaikeuksia alkaa ilmetä myös alan suuremmissa yhtiöissä”, kertoo myyntijohtaja Pasi Leino.

Suomen luvut ovat kuitenkin suhteellisen pieniä verrattuna Ruotsiin, jossa samat alat ovat kärjessä. Ruotsissa esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla konkurssien odotetaan kasvavan 3,21 %. Verrattuna edellisvuoteen konkurssin riski on kasvanut siellä kokonaiset 35,46 %, kun Suomen vastaava luku on 20,41 %.

Konkurssiriski suurin Pohjois-Savossa ja Kanta-Hämeessä

Alueellisesti konkurssien riski on kasvanut eniten Pohjois-Savossa (kasvua 37,37 %), Päijät-Hämeessä (37,53 %) ja Kanta-Hämeessä (29,05 %). Pohjois-Savo ja Kanta-Häme nousivat myös kärkeen konkurssiriskissä, joka on 1,33 % Pohjois-Savossa ja 1,3 % Kanta-Hämeessä. Riskin kasvusta huolimatta Päijät-Häme oli vasta sijalla kuusi.

Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa konkurssin riski on laskenut hienoisesti edellisvuodesta. Alhaisimmat konkurssiriskit tänä vuonna ovat Ahvenanmaalla, Pohjanmaalla ja Lapissa, jossa turismi kukoistaa trendin vastaisesti.

Muutokset ja riskit ovat alueellisestikin selvästi lievempiä kuin Ruotsissa. Södermanlandissa yrityksillä konkurssiriski on suurin seuraavan 12 kuukauden aikana – siellä 1,65 prosentin odotetaan menevän konkurssiin, mikä vastaa 261 yritystä. Huonoin esimerkki on Gotlanti, jossa konkurssiriski kasvoi peräti 106 % edellisvuodesta.

Lähde: Dun & Bradstreet

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.