Lyhytaikaisen majoituksen vuokraus muodostaa jo lähes kolmanneksen EU:n koko matkailumajoitustarjonnasta, ja verkkoalustojen yleistyminen on lisännyt tätä kasvua. Suuntaus on tuonut uusia mahdollisuuksia matkailijoille ja paikallistaloudelle erityisesti maaseudulla, mutta se on myös herättänyt huolta Euroopan suurissa kaupungeissa, joissa matkailijavirrat ovat liian suuria ja kohtuuhintaisten asuntojen kysyntä kasvaa.
Viime vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 450 miljoonaa yöpymisvuorokautta vietettiin majoituksissa, jotka oli varattu jonkin neljän suurimman online-varausalustan (Airbnb, Booking.com, Expedia Group, Tripadvisor) kautta. Se merkitsee huimaa 57,4 prosentin kasvua vuoteen 2021 verrattuna. Viidellä alueella lyhytaikaisessa majoituksessa vietettiin yli 4 miljoonaa yöpymisvuorokautta kussakin: Andalusiassa Espanjassa (6,5 miljoonaa), Kroatian Adrianmeren rannikolla (5,5 miljoonaa), Provence-Alpes-Côte d’Azurissa, eli Ranskan Rivieran alueella (5,2 miljoonaa), Kataloniassa Espanjassa (4,6 miljoonaa) ja Pariisin metropolialueella (4,1 miljoonaa).
Avointa dataa
Euroopan komissio esitti marraskuussa 2022 kauan odotetun ehdotuksen asetukseksi lyhytaikaista majoitusta koskeviin vuokrauspalveluihin liittyvien tietojen keräämisestä ja jakamisesta. Dataa halutaan, sillä viranomaiset ovat huolestuneita paikallisväestön mahdollisuuksista ostaa kohtuuhintaisia asuntoja, palveluiden muuttumisesta turistipalveluiksi sekä suosittujen alueiden liiallisista turistimääristä.
EU:n tavoitteena on sallia viranomaisille vapaa pääsy varaustietoihin ja avoimuuden lisääminen, jotta alueilla, suurista kaupungeista maaseutuyhteisöihin, olisi käytettävissään faktat, joita ne tarvitsevat löytääkseen oikean tasapainon Airbnb:n kaltaisten lyhytaikaisen vuokrauksen verkkoalustojen sääntelemiseksi.
“Lyhytaikainen vuokraus on viime aikoina yleistynyt nopeasti ja tarjoaa upeita mahdollisuuksia sekä majoittajille että matkailijoille. Tämä EU:n suunnitelma voisi auttaa edistämään tasapainoisempaa matkailun ekosysteemiä ja rohkaista matkailijoita vierailemaan pienemmissä kaupungeissa ja maaseutuyhteisöissä, mikä puolestaan vähentäisi paineita suurkaupungeissa”, sanoo Veneton alueen Roberto Ciambetti.
Parlamentin työn tavoitteena on, että viranomaiset saisivat jälleen otteen kaupungeistaan, ja että lyhytaikaisten vuokrausten tarjoajat ottaisivat huomioon toimintansa seuraukset paikallisille asuntomarkkinoille.
Suomessa 14 000 kohdetta
Suomessa airbnb-kohteita oli VertaaEnsin.fi:n mukaan viime vuonna yhteensä 14 158. Eniten niitä oli isoissa kaupungeissa, ja suurin määrä Helsingissä, 1 877 kohdetta. Seuraavina ovat Rovaniemi (891), Kuusamo (675), Tampere (606) ja Turku (472). Parhaimmillaan, vuonna 2019, Helsingissä oli 2 572 kohdetta. Tampere ja Turku ovat syrjäyttäneet Kolarin ja Kittilän kohteiden määrässä.
Suosituimmissa kunnissa keskimääräinen kuukausituotto oli 1 442 euroa.
Kallein airbnb kunta on yllättäen Pälkäne, missä jo parina viime vuonna keskimääräiset yöhinnat ovat kivunneet yli 200 euron. Helsingissä keskimääräinen yöhinta oli 95 euroa.
Yli miljoona vuokraajaa
Airbnb:n Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan johtaja Emmanuel Marillin mukaan Euroopassa on 1,3 miljoonaa vuokraisäntää, jotka vuokraavat kotejaan verkkoalustan kautta. Näistä lähes miljoonalla vuokraajalla on vain yksi vuokrattava asunto. Marill totesi, että Airbnb kannattaa avoimuutta ja tietojen jakamista. Hänen mukaansa pandemian jälkeen airbnb on rekisteröinyt valtavaa kasvua isäntien määrässä nimenomaan maaseudulla. Hän kuitenkin huomautti, että matkailun kasvun kannalta myönteiset hyödyt Euroopalle voivat vaarantua, jos liian rajoittavat säännöt sulkevat tavalliset vuokraajat pois markkinoilta.
Euroopan komission edustaja Amaryllis Verhoeven muistutti, että ehdotetuissa säännöissä käsitellään avoimuutta, jotta tietojen jakaminen olisi mahdollisimman helppoa ja tehokasta. Hänen mukaansa parempi avoimuus johtaa parempaan päätöksentekoon. Uusien säännösten tulee koskea kaikki varausalustoja, ei vaan suuria. Hänen mukaansa lyhytaikaisen vuokrauksen markkinoilla toimii Euroopassa noin 700 varausalustaa.
Leena Aalto
Jaa artikkeli: