Hyppää sisältöön
ITA:n lehdistötilaisuus Roomassa
· Riikka Krenn

Euroopan komissio on hyväksynyt Lufthansa-konsernin suunnitelman ITA Airwaysin ostamiseksi

Euroopan komission kilpailuviranomainen on hyväksynyt Deutsche Lufthansa AG:n suunnitellun 41 prosentin osuuden hankkimisen Italian lippulaivayhtiöstä ITA Airwaysista tietyin ehdoin.

Suunnitelman mukaan Lufthansa Group ostaa aluksi 41 prosentin osuuden ITA Airwaysista 325 miljoonan euron kauppahinnalla. Lisäksi Lufthansa Groupin ja Italian talous- ja valtiovarainministeriön MEF:n välillä on sovittu ITA Airwaysin jäljellä olevien osakkeiden osto-optioista, jotka voidaan käyttää aikaisintaan vuodesta 2025 alkaen.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 aikana

Erityisesti Italiassa kaupan on pelätty nostavan lentojen hintoja tai heikentävän Italian lentoyhteysten määrää tai laatua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan komission kilpailuviranomainen hyväksyi kaupan saatuaan Lufthansalta ja Italian talous- ja valtiovarainministeriöltä korjaustoimenpidepaketin, jonka se katsoo nyt vastaavan vaatimuksia kilpailupaineen säilymisestä riittävällä tasolla kaikilla asiaankuuluvilla reiteillä.

Kaupan odotetaan nyt toteutuvan vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä sen jälkeen, kun EU:n ulkopuoliset kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet sen ja lopullinen vahvistus on saatu.

Lufthansa Group, Italian talous- ja valtiovarainministeriö ja ITA Airways ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä EU-komission kilpailuoikeudelliseen hyväksyntään.

“Brysselin hyväksyntä on erinomainen uutinen ITA Airwaysille, Lufthansalle ja erityisesti kaikille Italiaan ja Italiasta matkustaville matkustajille. Odotamme innolla, että voimme pian toivottaa ITA Airwaysin ja sen loistavat työntekijät tervetulleiksi lentoyhtiöperheemme uudeksi jäseneksi. Päätös on myös selkeä viesti Euroopan vahvan lentoliikenteen puolesta, joka menestyksekkäästi puolustaa asemaansa maailmanlaajuisessa kilpailussa”, sanoo Deutsche Lufthansa AG:n toimitusjohtaja Carsten Spohr.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lufthansan mukaan kauppa jopa vahvistaa kilpailutilannetta Italian markkinalla, jossa halpalentoyhtiöillä on laaja jalansija.

Tavoitteena nopea integraatio

Lufthansa kertoo suunnittelevansa ITA Airwaysin ja sen 5 000 työntekijän nopeaa integrointia. ITA Airways liittyy Lufthansa-konserniin Austrian Airlinesin, Swissin, Brussels Airlinesin ja Eurowingsin rinnalle. Kuten muutkin Lufthansa Groupin verkostolentoyhtiöt, ITA Airways säilyttää myös kaupan jälkeen oman nimensä ja brändinsä.

Rooma-Fiumicinosta tulee Lufthansa-konsernin kuudes ja maantieteellisesti eteläisin solmukohta. ITA Airwaysista tulee myös osa Miles & More -kanta-asiakasohjelmaa.

Italiasta yksi Lufthansan kotimarkkinoista

Lufthansan mukaan Italiasta tulee jatkossa konsernin viides “kotimarkkina-alue”. Italia on jo nyt yhtiön toiseksi tärkein markkina-alue kotimaansa ulkopuolella ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Bruttokansantuotteella mitattuna Italia on Euroopan kolmanneksi suurin talous. Maan talous on vahvasti vientiin suuntautunut ja matkakohdevertailuissa Italia on yksi maailman suosituimmista lomakohteista.

ITA Airways perustettiin marraskuussa 2020, ja se aloitti lentotoiminnan 15. lokakuuta 2021. Yhtiö kuljetti viime vuonna lähes 15 miljoonaa matkustajaa. Sen laivastoon johon kuuluu 96 Airbus-konetta, joista 23 on pitkän matkan ja 73 lyhyen matkan konetta. ITA Airways liikennöi tällä hetkellä yhteensä 69 kohteeseen.

Lähde ja kuva: Lufthansa Group

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.