Expo 2020 Dubai -maailmannäyttelyn piti alkaa lokakuussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi se on siirretty vuodella eteenpäin, 1.10.2021 -31.3.2022. Ensimmäistä kertaa maailmannäyttelyiden 168-vuotisessa historiassa Expo on jouduttu siirtämään.
Puoli vuotta kestävän megatapahtuman budjetti on noin 8 miljardian USD:tä ja 4,4 neliökilometrin näyttelyalue vastaa Suomen mittakaavassa lähes koko Helsingin keskustaa.
Näyttelyyn osallistuu yli 190 maata ja ennen pandemiaa käyntejä odotettiin puolen vuoden aikana 25 miljoonaa, joista 70 % Arabiemiraattien ulkopuolelta.
Näyttelyyn osallistuu Suomesta noin 100 yritystä Business Finlandin johdolla. Suomen “Lumi” Paviljonki tarjoaa yrityksille loistavat puitteet vahvuuksien esittelyyn ja viennin edistämiseen. Monille toimialoille, kuten teknologiateollisuuden yrityksille, Persianlahden maat ovat kasvava markkina-alue. Suomen osallistumisen kokonaisbudjetti on 10 miljoonaa euroa, josta yritykset maksavat puolet.
JKMM Arkkitehtien suunnittelema noin 2000 neliön “Lumi”-paviljonki sijaitsee Expo 2020 Dubain Mobility alueelle. Varsinainen näyttely rakennetaan paviljongin pääteeman, “Sharing Future Happiness” ja alateemojen – kiertotalous, kestävä kehitys ja innovaatiot – pohjalle.
Lumi lähes valmis
Finland at Expo 2020 Dubai -projektin pääkomissaari Severi Keinälä vahvistaa, että Paviljonki on jo 90 %:sti valmis ja rakennustyöt keskeytetään puoleksi vuodeksi. Rakennustyöt käynnistetään uudelleen huhtikuussa ja varsinainen näyttely rakennetaan ja kalustetaan kesällä 2021.
“Päätöksemme lykätä paviljongin valmistumista tehtiin varmistaaksemme, että rakennuksen ulkonäkö ja esteettiset elementit ovat mahdollisimman uusia ja raikkaita lokakuun 2021 avaamiseen. Rakennuksen ulkokangas lisätään lähempänä avajaispäivää, koska suunniteltu valkoinen pinta herättää Suomen “Lumi”-paviljongin elämään. Kun jatkamme taas rakentamista huhtikuussa 2021, asennamme kosketuksettomat KONE-hissit ja liukuovet sekä aloitamme varsinaisen näyttelyn ja sisustusratkaisujen toteutuksen. Viimeistelemme paviljongin ulkotilat, kuten sisäänkäynnin alumiinisen ulkoseinän, rakennuksen ulkopinnan, paviljongin sisäänkäynnin lähellä sijaitsevat graniittikoristellut “järvet” ja opasteet. Paviljongin keskiosasta eli Kurusta puuttuu vielä lopullinen puupinnoite, joka asennetaan lähempänä avaamista”, kertoi Severi Keinälä.
Useat suomalaiset partneriyritykset ovat olleet aktiivisesti mukana Suomen paviljongin rakentamisessa. Esimerkiksi Halton-konserni toteuttaa ilmanvaihtojärjestelmän päänäyttelyn ja kurun alueille, mikä varmistaa viileän ja raikkaan ilman kävijän tasolta jopa kolmen metrin korkeuteen. Granlund on konsultoinut paviljongin suunnittelu- ja rakennusvaiheessa ja tuottanut paviljongista digitaalisen version, jolla seurataan paviljongin toimintoja koko näyttelyn ajan.
Keinälä totesi lopuksi: “Tietääkseni olemme ensimmäinen maapaviljonki, joka keskeyttää rakennustyöt puolen vuoden ajaksi. Paviljongin kuori on valmis kestämään talvisäätä, ja odotan innolla pintojen viimeistelyä ensi keväänä ja siirtymistä sisätilojen asennusvaiheeseen saadaksemme tuoreen ja jännittävän paviljongin, joka on valmis vastaanottamaan kävijöitä 1. lokakuuta 2021. Lähtölaskenta vuoden kuluttua aukeavaan näyttelyyn on alkanut! ”
Lähde: Business Finland
Jaa artikkeli: