
Finnairin Kitchen toimittaa lähes kolme miljoonaa ateriaa vuodessa
Lentokoneruoan suunnittelussa on otettu huomioon sekä kulinaristisia että käytännöllisiä seikkoja sekä yhtiön strategiaa.
Yläilmoissa nautittu ruoka-annos maistuu erilaiselta kuin maankamaralla.
”Ilmanpaine ja kuiva ilma heikentävät makuja. Lennoilla tarjottavissa annoksissa täytyy siis käyttää mausteita hieman tavallista runsaammin ja umamia korostaen”, Finnair Kitchenin viestinnästä vastaava viestintäpäällikkö Marjo Hämäläinen kertoo.
“Annoksissa pyritään muun muassa selkeisiin ja tunnistettaviin raaka-aineisiin ja komponentteihin. Suosimme perinteisiä ja yleisesti tunnistettavia makuja ja ruokia, jotta ne maistuisivat mahdollisimman hyvin mahdollisimman suurelle osalle asiakkaistamme”, taustoittaa Finnair Kitchenin tuotekehityksestä vastaava johtaja Juha Stenholm.

Kiireinen ravintola
Finnair Kitchen toimittaa päivittäin noin 7 500 ateriaa sekä kuormaa juoma- ja ruokatuotteita noin 300 lennolle ja noin 30 000 asiakkaalle. Finnair Kitchenissä työskentelee noin 420 lento-cateringin ammattilaista. Ruoka-annosten laatuvaatimukset niin hygienian kuin aistinvaraisen laadun suhteen ovat äärimmäisen tiukat.
Finnairin kaukolennoilla ateria kuuluu aina lipun hintaan. Euroopan-lentojen suhteen Hämäläinen kertoo kysynnän nyrkkisäännön olevan, että mitä pidempi lento on, sitä enemmän aterioita tilataan lennolle ennakkoon.
Viimeisimpänä uudistuksena Finnair on tarjonnut Euroopan-lentojen businessluokassa matkustaville mahdollisuuden valita lounas- tai päivällistarjoilun pääruoka jo ennakkoon. Hämäläinen kertoo, että uudistus on otettu ilolla vastaan.
“Kehitämme palveluitamme jatkuvasti, ja esimerkiksi ennakkotilausmahdollisuus tulee entisestään kasvamaan, joten matkustajan on helpompi räätälöidä oma annoskokonaisuutensa jo ennen matkaansa.”

Tarkkaa tuotekehittelyä
Finnair Kitchenin tuotekehitystiimin kuuluu tuotekehityskokkeja sekä ruoka-alan asiantuntijoita. Annoksien suunnittelussa käytetään sisäistä koeyleisöä, johon kuuluu eri osaamisalojen ihmisiä. Heiltä löytyy siis maun lisäksi näkemystä myös esimerkiksi annoksen toimimisesta matkustamopalvelun näkökulmasta.
“Ateriasuunnittelussa otetaan huomion myös Finnairin strategia ja brändi sekä ruoka- ja juomafilosofiamme, jossa pohjoismaalaisiin perinteisiin on tuotu muunkin maailman vaikutteita, eli niin ruoka-aineita kuin valmistustekniikoitakin eri kohteistamme”, Stenholm kertoo.
Kaikki ruoka-annokset toimitetaan kylminä lennoille ja lämmitetään lentokoneen uuneissa ennen tarjoilua. Tämä on seikka, joka vaatii tarkkaa suunnittelua annosten suhteen. Lämpimien annosten eri komponentit tulee valita sen mukaisesti, että ne lämpiävät keskenään kohtuullisen samanaikaisesti.
“Annosten tulee myös kestää hyvin siirtelyä ja liikuttelua. Lisäksi niiden tulee säilyä houkuttelevan näköisinä ja lämmityksen jälkeen oikean lämpöisinä, kunnes ne tarjoillaan lentomatkustajille.”

Ruokatrendit näkyvät myös taivaalla
Stenholm kertoo, että Finnairin ruokafilosofia on yhdistää puhtaita pohjoismaisia makuja yhdistettynä lentokohteiden paikallisiin makuihin.
“Pohjoismaalainen keittiö on ollut pinnalla jo useamman vuoden, mikä tukee loistavasti ruokafilosofiaamme. Matkustajakuntamme on toki kansainvälistä, ja erilaiset tarpeet sekä tottumukset pyritään ottamaan huomioon myös ruoassa”, Stenholm kertoo.
Finnairin ruoassa käytetään paikallisia raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. Suomalaisten tuotteiden osuus tuoteostoista oli viime vuonna yli 40 prosenttia.
“Lennoillamme näkee niin ruokina ja juomina kuin tavaroinakin useita kotimaisia tuotteita: Eckes-Graninin mustikkamehua ja smoothieta, Finn Spring -vesiä, Olvin, Hartwallin ja Kyrön juomia, Huhtamäen paperikuppeja ja Fredmanin tarjoilutuotteita, Fazerin karkkeja ja suklaita, Iittalan astioita sekä Marimekon servettejä ja muita tuotteita. Meillä on myös monia muita pienempien kumppaneiden tuotteita, kuten Ainoa-viinejä sekä Vehmaan Maun raaka-aineita”, Hämäläinen luettelee.
Ruoka ja juomatrendit näkyvät myös taivaalla. Terveellisten vaihtoehtojen kysynnän odotetaan kasvavan. Hämäläinen kertoo, että esimerkiksi kasvisruokailun ja erikoisruokavalioiden määrä on noussut jonkin verran. Myös juoman kulutuksessa on nyt nähtävillä pientä laskevaa trendiä.
“Sen myötä kiinnostus alkoholittomiin juomiin on kasvanut ja olemme lisänneet tällaisia vaihtoehtoja tarjontaamme.”
Artikkeli on julkaistu Ikkunapaikassa 2/2025
Jaa artikkeli: