Hyppää sisältöön
Finnairin tulos 2023
· Riikka Krenn

Finnairin tilinpäätös: selkeää kasvua sekä liikevaihdossa, tuloksessa että matkustajamäärissä

Finnairin tulos vuodelta 2023 koheni merkittävästi. Vahva operatiivinen kassavirta on auttanut tervehtymistä, mutta osinkoa yhtiö ennustaa pääsevänsä maksamaan vasta vuonna 2025.

Finnairin tulosjulkistus ja osavuosikatsaus

Finnair kuljetti loka-joulukuussa 2,6 miljoonaa matkustajaa ja katsauskauden liikevaihto oli 727,2 miljoonaa euroa (687,3).

“Vertailukelpoinen liiketulos oli 22,5 miljoonaa euroa (17,9), joten jatkuneet kustannustentehostus- sekä myynninedistämistoimemme tuottivat suotuisan markkinan tukemina hyvää tulosta. Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli voitollinen kuudennen neljänneksen ja nettotulos jo viidennen neljänneksen peräkkäin”, sanoo Finnairin väliaikainen toimitusjohtaja Jaakko Schildt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko vuotta tarkastellen tilinpäätöstiedotteen luvut näyttävät lupaavilta. Liikevaihto kasvoi 26,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2 988,5 miljoonaa euroa (2 356,6). Vertailukelpoinen liiketulos oli 184,0 miljoonaa euroa (-163,9) ja liiketulos oli 191,4 miljoonaa euroa (-200,6).

Matkustajamäärä kasvoi 20,8 prosenttia 11,0 miljoonaan (9,1). Matkustajakäyttöaste oli 76,4 prosenttia (67,6). Finnair on pystynyt vähentämään velkataakkaansa merkittävästi vuoden 2023 aikana.

“Kokonaisuutena olemme onnistuneet pienentämään velkaa 1,2 miljardilla eurolla, mikä on merkittävä summa”, sanoo Schildt.

Maailmantilanteen haasteet eivät olet poistuneet, mutta Schildt näkee tilanteen optimistisesti. Vahva operatiivinen kassavirta on auttanut yhtiötä kohti tervehtymistä: “On aika todeta, että Finnair on selvinnyt tuplakriisistä”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauden tulos sisälsi 145 miljoonan euron positiivisen laskennallisten verosaamisten kirjaamisen aiemmin kertyneistä tappioista. Liiketoiminnan nettorahavirta eli operatiivinen kassavirta oli 472,3 miljoonaa euroa (259,0) ja investointien nettorahavirta -464,0 miljoonaa euroa (-75,5). Bruttoinvestoinnit olivat 484,2 miljoonaa euroa (199,6).

Finnairin osakekohtainen tulos vuodelta 2023 oli 0,022 euroa (-0,060).

“Pyrimme palauttamaan varojenjakokyvyn vuoteen 2025 mennessä”, toteaa Schildt.

Uusi toimitusjohtaja aloittaa maaliskuussa

Finnair ilmoitti tammikuussa valinneensa uudeksi toimitusjohtajakseen Turkka Kuusiston, joka on toiminut Postin toimitusjohtajana. Kuusisto aloittaa tehtävässä viimeistään heinäkuussa. Nykyinen toimitusjohtaja Topi Manner siirtyi Elisan toimitusjohtajaksi.

Vuoden 2024 muutoksiin kuuluvat myös kanta-asiakasohjelman päivittyminen uuteen malliin, joka astuu voimaan maaliskuussa. Täysin uusia kohteita vuoden mittaan ei ole tiedossa. Vuoden lopulla toimitettava uusi A350-kone tulee liikennöimään Aasian-reittejä. Finnair tehostaa laivastonsa käyttöä ja kapasiteetin kasvua haetaan nimenomaan tehokkaasta operoinnista.

Kuluttajahintojen Schildt ennustaa pysyvän ennallaan, vaikka korotuspaineita erityisesti ympäristökysymysten johdosta on.

 

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.