Hyppää sisältöön
· Leena

Grön on Suomen Paras Ravintola 2018

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listaus julkistettiin ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui kuudenneksi. Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Keittiöpäällikkö Toni Kostianin (kuvassa keskellä) luotsaama Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä myös neljä seuraava sijaan menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Olo, kolmas oli listan yllättäjä BasBas. Neljänneksi ylsi Finnjävel ja viides oli Vinkkeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista lähes puolet eli 24 on Helsingin ulkopuolelta, mikä johtuu fine diningin korvautumisesta bistroajattelulla. Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti listalla edustettuina. Tampereella vielä odotellaan.

Suomi on brutaalin bistron edelläkävijä

Brutaali bistro on noussut uudeksi käsitteeksi ja trendiksi.

“Syynä on bistroutumisen jatkuminen lähes 10 vuoden taloudellisen taantuman takia sekä verokäytännön heikennys edustuskulujen osalta, mikä puolestaan on iskenyt ravintoloiden kunnianhimoisimpaan kärkeen. Tämä selittää sen, miksi Suomessa on vähän Michelin-tähtiä: jos ei ole maksavia asiakkaita, ei ole resursseja ylläpitää tähtiin yltävää koneistoa”, Rislakki analysoi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rislakin tähdentää, että Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa talous on ollut eri paria Suomeen verrattuna. Siksi tiemme on eriytynyt omaksi ravintolakulttuuriksi, jota voi kutsua termillä brutaali bistro.

”Brutaali bistro tarkoittaa niukkuuden muuttumista tyylilajiksi. Sisustukset ovat karuja ja rosoisia, kalusteet ovat kierrätettyjä, kynnys astua sisään on matala, palvelu ja tunnelma ovat rentoja jne., Rislakki luettelee.

50 Parasta Ravintolaa 2018 sekä kategoriavoittajat 

1 Grön, Helsinki (myös voitto Paras Ruoka -kategoriassa)
2 Olo, Helsinki
3 BasBas, Helsinki (myös voitto Paras Tunnelma ja Paras Palvelu -kategorioissa)
4 Finnjävel, Helsinki
5 Vinkkeli, Helsinki
6 Kaskis, Turku
7 Ask, Helsinki
8 Demo, Helsinki
9 Savoy, Helsinki
10 Ora, Helsinki

11 Palace, Helsinki
12 Chapter, Helsinki (myös voitto Paras Tulokas -kategoriassa)
13 Lyon, Helsinki
14 C, Tampere
15 Mami, Turku
16 Juuri, Helsinki (myös voitto Paras Työnantaja -kategoriassa)
17 Ravinteli Bertha, Tampere
18 EMO, Helsinki
19 Ravinteli Huber, Tampere
20 Shelter, Helsinki

21 Bistro O mat, Kirkkonummi
22 Mikko Utter, Lohja
23 Bistro Sinne, Porvoo
24 Nokka, Helsinki
25 SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
26 Fabrik, Helsinki
27 Tintå, Turku
28 Muru, Helsinki (myös voitto Paras Viinilista -kategoriassa)
29 Ostroferia, Oulu
30 Kuurna, Helsinki

31 Meat District, Porvoo
32 Aito, Helsinki
33 Kakolanruusu, Turku
34 Spis, Helsinki
35 Sky Ounasvaara, Rovaniemi
36 Wino, Helsinki
37 Ludu, Turku
38 Linnankrouvi, Mustion Linna
39 Tertin Kartano, Mikkeli
40 Kuori, Turku

41 BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
42 Werner, Helsinki
43 Roux, Lahti
44 4 Vuodenaikaa, Tampere
45 Storage, Turku
46 Hugo, Oulu
47 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
48 Gastropub Tuulensuu, Tampere (myös voitto Paras Olutlista -kategorissa)
49 Yes Yes Yes, Helsinki
50 Local Bistro, Joensuu

Kunkin ravintolan perustelut ovat luettavissa Viisi Tähteä -sivuilta www.50parastaravintolaa.fi ja www.viisitahtea.com

 

Kuva: Andres Teiss.
Leena