Helsingin Kaapelitehtaalla toimiva Hotelli- ja ravintolamuseo täyttää 50 vuotta vuonna 2021.
Museo viettää juhlavuottaan työn merkeissä kehittäen toimintaansa kohti ainutlaatuisen elämyksellistä ja moniäänistä ruoka- ja juomakulttuurin foorumia. Museo uudistaa konseptiaan, näyttelyitään ja palveluitaan, jotta sen toiminta on jatkossa entistä vaikuttavampaa.
Uudistettu museo avataan yleisölle syksyllä 2021.
Juhlavuoden ponnistuksista merkittävin on mittava näyttelyuudistus. Hotelli- ja ravintolamuseo työstää parhaillaan uutta ydinnäyttelyä, jossa tuodaan esille ruokaan ja juomaan liittyviä perinteitä ja ajallisia muutoksia sekä palveluita, ammatteja ja rakenteita.
Elämyksiä näyttelyssä luodaan uutta teknologiaa ja moniaistisuutta hyödyntäen. Juhlavuoden ohjelmistoon kuuluu myös tapahtumia, kuten Suomi syö ja juo -luentosarja yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa. Varsinaiset juhlat järjestetään keväällä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Haagan kampuksella, jonka suojissa museon taival vuonna 1971 alkoi.
”Viiden vuosikymmenen aikana Hotelli- ja ravintolamuseo on kasvanut hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoille suunnatusta pienestä erikoismuseosta ruoka- ja juomakulttuurin yleismuseoksi. Laajat ja monipuoliset yleisöt ovat löytäneet museon ajankohtaiset näyttelyt ja tapahtumat ja asiantuntevat ja elämykselliset palvelut. Asiakasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Se kertoo kasvaneesta kiinnostuksesta ruoka- ja juomakulttuuria ja museoita kohtaan, mutta myös onnistuneista toimintatavoista ja sisällöntuotannosta. Uudistusten avulla palvelumme ovat jatkossa entistä timanttisempia,” iloitsee museonjohtaja Anni Pelkonen.
”Museomme tavoitteena on tehdä näkyväksi ruoka- ja juomakulttuurin ja siihen liittyvän palvelukulttuurin yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiskunnallista merkitystä. Ruoka- ja juomakulttuuri ei ole vain hienoja ravintoloita tai sometrendejä. Se on läsnä kaikkialla missä tuotetaan, hankitaan, valmistetaan ja kulutetaan ruokaa, juomaa ja niihin liittyviä palveluita. Tätä tulemme jatkossa korostamaan entistä vahvemmin kaikessa toiminnassamme.”
Lähde: Hotelli- ja ravintolamuseo
Kuva: Hanne Granberg