Hyppää sisältöön
Koli
· Riikka Krenn

Joensuusta uusi julkinen yhteys Kolille

Joensuun rautatieaseman ja Kolin välille avautuu uusi julkinen yhteys. Kerran päivässä liikennöivä kutsuliikennepalvelu tuo matkailijat Kolilta Helsingin junalle aamupäiväisin ja vie aamujunalla Joensuuhun saapuvat Kolille.

Yhteys kansallispuistoon myös viikonloppuisin

Matkailun kestävä kasvu edellyttää sujuvia matkaketjuja. Koli on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, mutta sinne pääsy ilman omaa autoa on ollut vaikeaa.

Nyt samalla lipulla pääsee junalta suoraan perille joka päivä. Viikonloppuisin ei ole tähän saakka ollut lainkaan julkista yhteyttä Kolille. Ainoa yhteys on ollut arkisin kerran päivässä Joensuusta Nurmekseen kulkeva bussi, josta on ollut vaihtoyhteys Kolille. Suoraa yhteyttä ei ole ollut lainkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lieksan kehitysyhtiö Lieke ja Joensuun kaupunki ovat edistäneet uutta, suoraa yhteyttä Kolille yhteisessä hankkeessa Pohjoinen Lakeland – Matkailuyritysten kannattava kasvu ja kansainvälistyminen. Lieken toimitusjohtaja Heikki Rusanen pitää yhteyttä merkittävänä askeleena Kolin logistisen saavutettavuuden edistämisessä.

“Yhteyksien parantaminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita teemme Kolin eteen. On hienoa voida kertoa asiakkaalle, että lippu on helposti verkosta ostettavissa ja että yhdellä lipulla pääsee perille Kolin eri kohteisiin aina Helsingistä saakka minä päivänä tahansa”, Rusanen sanoo.

Luontokohteiden saavutettavuus tärkeää

Junan ja bussin yhdistelmä Kolin upeisiin maisemiin ja palveluihin tuo hyvän vaihtoehdon ilman omaa autoa matkustaville ja pienentää matkustamisen hiilijalanjälkeä, iloitsee puolestaan VR:n asiakaskokemuksesta ja palvelukehityksestä vastaava johtaja Marika Schugk.

“Haluamme tarjota entistä parempia ja sujuvampia kokonaismatkustamisen palveluita asiakkaillemme ja kestäviä vaihtoehtoja Suomelle tärkeiden matkailu- ja luontokohteiden saavutettavuuteen”, Schugk sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Koli, Lieksa
Toisin kuin perinteisessä julkisessa bussiliikenteessä, Kolin kutsuliikennepalvelun pääkohderyhmänä ovat matkailijat, joille halutaan taata sujuva pääsy tärkeisiin luontokohteisiin.

Pääkohderyhmänä matkailijat

Helsingistä Joensuuhun tulevalta aamujunalta on uusi kutsuliikenneyhteys Kolille joka päivä. Vastaavasti Kolilta pääsee päivittäin Helsinkiin lähtevään päiväjunaan. Auto lähtee Kolilta aamuisin klo 10 ja vie matkailijat Joensuusta klo 12.12 lähtevälle junalle. Joensuusta lähtöaika on klo 12 eli 20 minuuttia aamujunan saapumisen jälkeen.

Kutsukyyti vie heidät perille hotelleihin ja majoituspaikkoihin, mikä lisää ajoaikaa Kolin päässä. Tästä syystä palvelun hinta on tavallista bussilippua kalliimpi. Hintaa nostaa myös se, että yhteys on markkinaehtoinen eli taksiyritys ajaa vuoroa omalla riskillään. Ely-keskus ja kunnat eivät rahoita tätä kutsuliikennettä, toisin kuin vaihtoyhteydellistä, arkisin liikennöivää vuoroa.

Joensuusta Kolille on matkaa noin 70 kilometriä. Lipun hinta on 38 euroa/suunta/henkilö, mikäli Kolille matkaavassa seurueessa on vähintään kolme henkilöä. Muuten lippu maksaa 45 euroa/suunta/henkilö. Alle 12-vuotiaille lapsille hinta on 22,80 euroa. VR:n kanavasta ostettaessa lipun hintaan lisätään 2 euron palvelumaksu.

Kutsuliikenneyhteydestä vastaa paikallinen taksiyritys, joka ajaa matkailijat lippuvarausten perusteella joko bussilla tai tilataksilla. Kuka tahansa Joensuun kautta Kolille matkaava voi ostaa lipun autoon, mutta osto pitää tehdä viimeistään edellisenä iltana kello 18 mennessä. Lippuja ei myydä autossa, vaan ainoastaan Matkahuollon sivulla ja sovelluksessa sekä VR:n verkkokaupassa junalipun oston yhteydessä tai jälkikäteen junamatkalle lisättynä.

Lähde: Visit Joensuu

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.