Hyppää sisältöön
· Leena

Kiina kielsi norsunluukaupan

Norsunluukaupasta Kiinassa tuli vuoden alussa laitonta. Lakimuutos on käänteentekevä maailman norsupopulaatioille, sillä Kiinan norsunluumarkkinat ovat maailman suurimmat. Arviolta 55 norsua salametsästetään joka päivä norsunluun takia.

”Kiina on näyttänyt nyt tässä asiassa vahvaa johtajuutta, ja toivon, että muut Aasian maat, kuten Laos, Thaimaa, Myanmar ja Vietnam seuraavat esimerkkiä.  Seuraavat kuukaudet ovat Kiinan lakimuutoksen osalta kriittisiä, sillä silloin näemme, miten tehokkaasti lakia valvotaan ja miten siitä viestitään kuluttajille”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Afrikannorsujen määrä on vähentynyt dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Syksyllä 2016 julkaistun IUCN:n tutkimuksen mukaan afrikannorsuja elää Afrikan mantereella 415 000 yksilöä. Vuodesta 1981 norsujen määrä on vähentynyt 1,2 miljoonalla. Norsujen kannan koko on pienentynyt rajusti muun muassa salametsästyksen takia. Vaarana on, että norsut häviävät Afrikasta meidän elinaikanamme, jos salametsästystä ei saada kuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös laiton norsunluukauppa kukoistaa sekä verkossa että laittomissa myymälöissä ympäri Kiinaa. Laillisen kaupan loppumisen ohella laittoman kaupan lopettamiseen on käytettävä paljon resursseja.

WWF:n ja TRAFFICin uudesta tutkimuksesta käy ilmi, että norsunluun kauppakiellolla on takanaan vahva kiinalaisten tuki. Tutkimuksessa selvisi kuitenkin myös, että monet eivät vielä tienneet tulevasta lakimuutoksesta. Asenteiden muutoksesta kertoo se, että tutkimukseen haastatelluista kiinalaisista 42 prosenttia kertoi aikovansa ostaa norsunluuta, mutta kuultuaan tulevasta kiellosta määrä putosi 18 prosenttiin. Tutkimus alleviivaakin tiedon levittämisen tärkeyttä Kiinassa.

WWF

Leena