Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kintulammi on Vuoden Retkikohde 2020  

Vuoden Retkikohde 2020 yleisöäänestyksen on voittanut Tampereella sijaitseva Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue.

Kilpailun teemana oli ympäristömyönteisyys. Kilpailuun sai ilmoittaa ympärivuotisia luontoretkikohteita, jotka ovat viime vuosina kiinnittäneet erityistä huomiota ympäristömyönteisyyteen esimerkiksi kehittämällä jätehuoltoa tai julkisia liikenneyhteyksiä tai ohjeistamalla retkeilijöitä ympäristöasioissa. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui lähes 5000 retkeilijää.

”Kilpailun teema oli kuin meille tehty, sillä ympäristömyönteisyys on ollut päällimmäisenä arvona Kintulammin kehityksessä ensimmäisistä suunnitelmista lähtien. Esimerkiksi laavujen rakentamisessa on käytetty vanhojen savusaunojen hirsiä”, kertoo Kintulammin kunnostusprojektista vastanneen Ekokumppanit Oy:n asiantuntija Petri Mäkelä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kintulammin alue on vuonna 2018 vihitty retkeily- ja luonnonsuojelualue Tampereen Teiskossa. Se on luonnoltaan arvokas, laaja ja yhtenäinen aluekokonaisuus, joka kätkee sisäänsä monenlaisia metsiä ja niiden lisäksi soita, kallioita, järviä ja pienvesiä. Kintulammin alueesta viidennes on suoalueita, jotka ovat tärkeitä sekä luonnon monimuotoisuuden kannalta että ilmastonmuutosta hidastavina hiilivarastoina.

Kintulammin metsien erityispiirre ovat ikivanhat, järeät ylispuumännyt eli aihkit, joista vanhimmat ovat jopa 300–400-vuotiaita. Alueella kasvaa runsaasti myös rauhoitettua kämmekkälajia, valkolehdokkia. Kintulammilla saattaa nähdä liito-oravan ja metson, joka viihtyy Kintulammin kaltaisissa laajoissa, yhtenäisissä metsissä.

Kintulammin vetonaulana uniikit laavut

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella on 16 kilometriä helppoja reittejä, joiden varrelta löytyy viisi tulipaikkaa. Kintulammin alue tunnetaan neljästä uniikista, arkkitehtien suunnittelemasta laavusta, jotka ovat tulipaikkojen yhteydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueen ominaispiirteitä ovat luonnonmukaisuus ja kierrätys; opastetolpat on hiillytetty lahoamisen estämiseksi ja reittimerkinnät on tehty keltamullalla. Täysin roskaton alue on tavoittanut kahden vuoden aikana yli 80 000 retkeilijää, joista suuri osa on nuoria, uusia luontopalveluiden käyttäjiä. Alueen saavutettavuutta on parannettu mm. syksyisten ”Luontonysse”-kuljetusten avulla.

Palkinnosta potkua kehitystyöhön

Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia.

”Kilpailun palkintosumma tullaan käyttämään kokonaisuudessaan Kintulammin ympäristön hyväksi. Laskimme, että saisimme summalla 3 kilometriä katettua hakepolkua, mikä toisi parannusta jo nyt kuluneisiin polkupohjiin. Tutkimme kuitenkin ensin hyvin tarkkaan äänestäjiltä saadut lähes 1400 ehdotusta palkintorahojen käytöstä. Tämän kaltainen laaja, yleisön osallistaminen on mahdollista vain tämän kilpailun kautta, joten haluammekin välittää tuhannet kiitokset kaikille äänestäjille ja ehdotusten antajille”, Mäkelä kiittelee.

Voittajaan voi tutustua tarkemmin käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 28.2.–1.3.2020.

 

Lähde: Suomen messut
Kuva: Visit Tampere Magomed Shapiev

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.