Emilia Romagnan maakunnan pääkaupunkia Bolognaa kutsutaan usein Italian herkkukaupungiksi. Sanotaan, että täällä saa maan parasta pastaa, täältä ovat kotoisin parmigiano-juusto, Parman kinkku sekä mortadella-makkara. Katettujen pylväskäytävien alla nautitaan aperitiivit, espressot ja suolaiset Tigellet tai makeat riisikakut. Ylpeileepä Bologna myös Euroopan vanhimmalla yliopistolla.
“Bolognalaisissa ja suomalaisissa on paljon samaa. Olemme maanläheisiä ulkoilmaihmisiä, emme hössötä turhasta ja pidämme hyvästä ruoasta”, sanoo oppaamme Catia Aliberti, joka on opastanut Bolognassa suomalaisia ennenkin, joitakin vuosia sitten jopa Suomen pääministeriä. ”Kävimme katsomassa Bolognan lähellä Alvar Aallon suunnittelemaa kirkkoa. Se on hänen ainoa työnsä Italiassa.”

Pastakaupunki
Bologna on tunnettu erityisesti Tortellineistaan. Pienet pastakiekurat syödään kanaliemessä, kuin keitto konsanaan. Isompi versio Tortellinista on Tortelloni. Toinen Bolognan nimikkopasta on vihreä lasagne, joka saa värinsä pinaatista. Täällä voi monessa paikassa opetella itsekin tekemään pastaa.


Kaupungin laidalla on ruokaan keskittynyt teemapuisto, Fico, missä järjestetään pastakursseja päivittäin. Fico on omistettu ruoalle. Suuressa hallissa esitellään Emilia-Romagnan maakunnan juustoja ja leikkeleitä, siellä on useita ravintoloita ja siellä voi seurata miten muun muassa juustot valmistetaan.
Fico on avoinna torstaista sunnuntaihin, ja kesäviikonloppuina alueen ulkoalueilla järjestetään eriteemaisia ruokailtoja.

Bolognassa ihmiset puhuvat aina ruoasta. Sen parissa vietetään iso osa päivästä. ”Kun suku kokoontuu syömään, jätetään pöydän ympärille aina yksi tyhjä tuoli siltä varalta, että ovelle koputtaa joku nälkäinen”, Catia kertoo.
Terrakottakaupunki
Bolognaa kutsutaan terrakottakaupungiksi. Bologna oli paljon köyhempi kuin vaikkapa läheinen Firenze, ja suuri osa taloista on rakennettu tiilistä. ”Täällä ei ollut varaa marmoriin ja kimallukseen”, Catia kertoo. Rahan loppumisen vuoksi myös kaupungin pääkirkko Piazza Maggiorella on jäänyt koristeluiltaan puolitiehen.

Piazza Maggiore
Bolognan keskusta on kompakti ja sen saa helposti haltuun kävellen. Pienet sadekuurot tai polttava aurinko eivät myöskään haittaa, sillä katettujen pylväskäytävien, porticien, suojissa ilmalla ei ole niin väliä. Niiden suojiin kokoonnutaan aamukahville ja ennen päivällistä aperitiiveille.
Piazza Maggiore on kaupungin pääaukio, jonka laidalla on kaupungin pääkirkko, Basilica de San Petronio, jonka julkisivun koristelu jäi rahan puutteessa puolitiehen. Kirkko on valtava, ja sinne kannattaa kurkistaa sisään. Kirkon vasemman laidan lattiaa halkoo meridiaani, jota pitkin katossa olevasta pienestä reiästä siivilöityvä aurinko vuodenajan mukaan siirtyy, kertoen ajan juoksusta.
Kurkista kujille
Aukiolla kannattaa pysähtyä katselemaan Neptunus-suihkulähdettä ja sen erikoisia patsaita.
Turistitoimisto sijaitsee myös aukion laidalla. Sieltä voi käydä hakemassa kartan tai ostaa useisiin Bolognan nähtävyyksiin ovet aukaisevan Bologna Welcome -kortin.
Piazza Maggiorelta lähtee myös turistijuna ylös San Lucan basilikaan, mistä voi sitten tulla alas kaupunkiin neljä kilometriä pitkää pylväskäytävää pitkin.

Piazza Maggioren laidalta lähtee pieni sivukuja, Via Pescherie Vecchie, joka täyttyy lounaalla ja illansuussa herkkusuista. Kuja on vanha torikuja, jonka varrella on useita herkkukauppoja ja pieniä kahvila-ravintoloita, joissa nautiskellaan viinilasin kanssa paikallisia juustoja ja leikkeleitä.
Kansainvälinen yliopisto
Kaupungin ylpeyden aihe on vuonna 1088 toimintansa aloittanut yliopisto, joka on Euroopan vanhin. Kuuluisaan yliopistoon tuli opiskelijoita ympäri Eurooppaa ja yliopiston seinillä olevat opiskelijoiden vaakunat kertovat opiskelijan nimen lisäksi myös sen, mistä maasta opiskelija oli, eli muun muassa Ranskasta, Puolasta, Saksasta ja jopa Tanskasta.

Yliopistossa on myös anatomian luentohuone, missä on tarinan mukaan tutkittu opetusmielessä myös ruumiita. Huoneen seinillä on jännittäviä aiheeseen liittyviä patsaita.
Vielä nytkin katukuvaa elävöittävät kansainväliset opiskelijat. Kaupungissa on 400 000 asukasta ja 87 000 opiskelijaa.

Katetut pylväskäytävät
Kun opiskelijat saapuivat kaupunkiin, heille tarvittiin asuntoja. Katetut pylväskäytävät saivat näin alkunsa. Kun taloa ei saanut laajentaa kadulle, keksittiin rakentaa pylväskäytävä, jonka yläpuolelle saatiin rakennettua opiskelijalle kortteeri.

Nyt kaupungissa on 62 kilometriä pylväskäytäviä, joista osa saatiin muutama vuosi sitten Unescon maailmanperintölistalle. Pisin yhtenäinen pylväskäytävä johtaa kaupungista läheisen kukkulan päällä sijaitsevaan San Lucan basilikaan. Neljä kilometriä pitkää katettua käytävää reunustaa lähes 700 pylvästä. Käytävä on suosittu ulkoilureitti, jota kivutessa liialliset pasta-ateriat saavat kyytiä.

Mahdin merkki
Bolognassa, kuten muuallakin Italiassa, tärkeät suvut osoittivat mahtinsa rakentamalla toinen toistaan korkeampia torneja. Aikanaan niitä oli kaupungissa lähes sata, mutta suuri osa on purettu tai madallettu. Bolognan tunnetuin torni on Asinelli-torni, joka kohoaa aivan pääaukion vieressä 97 metrin korkeuteen. Viiden euron maksulla tornin näköalatasanteelle pääsee kiipeämään viitisensataa porrasta. Lippu on hyvä varata ajoissa.
Asinellin vieressä on matalampi Garisenda-torni, jota jouduttiin 1300-luvulla madaltamaan, koska se alkoi kallistumaan.
Kerrotaan, että New Yorkin World Trade Centerin suunnittelija sai näistä torneista inspiraationsa.
Parhaita makuja
Bolognan ravintolakirjo on valtaisa, mutta varsinkin viikonloppuna kannattaa varata pöytä etukäteen. Ravintolat täyttyvät turistien lisäksi pakallisista, jotka lähtevät isoilla porukoilla ulos syömään.

Yhden parhaimmista aterioista nautimme Caminetto d’Oro -ravintolassa. Listalta löytyi tietenkin paikalliset erikoisuudet, mutta myös vähän spesiaalimpia vaihtoehtoja. Pyysimme tarjoilijaa tuomaan meille paikan erikoisuuksia ja näin pääsimme maistelemaan todellisia herkkuja. Aterian kruunasi jäätelö balsamicokastikkeella.

Hyvä 3 tähteä
Hotellitarjonta kaupungissa on myös paljon. Me asuimme kolmen tähden Zan Hotel Reginassa, joka sijaitsee erinomaisella paikalla, pääkatu Via Dell’indipendenzan varrella, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Piazza Maggiorelta. Hotellin ympäristössä on useita ravintoloita, myös edellä mainitsemani Caminetto D’Oro.
Hotelli on hiljattain uusittu ja huoneet ovat uudenveroisia. Hotellista löytyy myös perhehuoneita. Hotellin yöhinnat liikkuvat kesällä satasen kummallakin puolen, ja aamiainen kantoi hyvin tortellini-lounaaseen saakka.
Keskeinen sijainti
Bolognan ulkopuolella on useita suosittuja käyntikohteita. Miehet suuntaavat usein Imolan moottoriradalle, missä voi itsekin päästä Ferrarin rattiin sekä Ducatin moottoripyörämuseoon.
Jos Bolognassa viettää useamman päivän, sieltä voi tehdä helposti päiväretken Firenzeen tai Venetsiaan. Luotijuna Firenzeen kestää 40 minuuttia ja Venetsiaan puolitoista tuntia. Yhdensuuntainen lippu maksaa suuntaansa 10-15 euroa.
Bolognaan pääsee kesällä suorilla lennoilla, kun Finnair lentää sinne parhaimmillaan neljä kertaa viikossa.
Paljon tietoa ja vinkkejä Bolognasta löydät osoitteesta bolognawelcome.com -sivustolta.


Leena Aalto
Kevät 2023