Bulgariassa kannattaa matkailla muuallakin kuin Mustanmeren rannikolla

Ulkomaisilla matkailijoilla on suuri merkitys Bulgarian taloudelle. Maan bruttokansantuote on EU-maiden alhaisin. Matkailua yritetään nyt avata pikaisesti koronan jälkeiseen aikaan. Mustanmeren rantakohteiden edullisuus houkuttelee vierailijoita kesäaikaan. Bulgariassa on kuitenkin katsottavaa ja koettavaa läpi vuoden. Sofiassa, maan pääkaupungissa ja muissa sisämaan kaupungeissa on vilkas kulttuurielämä ja vuoristoseudut tarjoavat hyvät mahdollisuudet aktiivilomailuun.

Bulgarialaiset matkustelevat itse paljon kotimaassaan, mutta vain noin 10 prosenttia bulgarialaisista käy vuosittain ulkomailla. Ulkomaisia matkustajia kaivataankin jo takaisin. Heidän jättämillään matkailutuloilla on suuri merkitys maan taloudelle. Bulgarialla on edelleen oma valuutta Bulgarian lev. Maalla on kuitenkin vakaa pyrkimys täyttää euroon siirtymiseen vaadittavat ehdot. Tässä jutussa on poimintoja kohokohdista, joita pohjoismaiselle medialle syksyisellä kiertomatkalla esiteltiin.

Plovdiv historiallinen aarreaitta

Maan toiseksi suurin kaupunki, Plovdiv sijaitsee Bulgarian keskiosissa. Se oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Plovdiv on rakennettu seitsemälle kukkulalle eli siellä riittää ylä- ja alamäkiä. Kukkuloiden huipuilta näköalat ovat hulppeat.
Plovdivin historia on mahtava. Alueella on asuttu jo yli 8 000 vuotta sitten. Itse asiassa Plovdiv perustettiin ennen Roomaa, Ateenaa ja Konstantinopolia.

Plovdivin roomalaisessa teatterissa järjestetään joka kesä useita musiikkifestivaaleja.

Vanhankaupungin alue levittäytyy kolmelle kukkulalle ja täältä löytyvät kaupungin päänähtävyydet, muinaisen Philippopoliksen aikainen roomalainen teatteri ja stadion. Molemmat ovat hyvin säilyneitä, joskin pääosa stadionista on keskustan jalankulkukadun alla.

Georgiadi-talo Plovdivin Vanhassakaupungissa edustaa bulgarialaista renessanssia.

Stadionin pohjoispääty ja osa 14-rivisestä ja 240 metriä pitkästä katsomosta on näkyvillä Dzhumayata-aukion laidalla ja osia katsomosta näkyy myös pääkadun liikkeiden lattioissa olevista lasiluukuista.
Roomalaisessa teatterissa järjestetään joka kesä kansainväliset folklore- ja rock-festivaalit sekä Opera open -viikot.
Vanhankaupungin kapeiden kujien varrella on värikkäitä ja kauniisti koristemaalattuja taloja. Ne edustavat 1800-luvun bulgarialaista renessanssia. Yksi kauneimmista on Georgiadi-talo, jonka varakas rakennuttaja antoi myötäjäisinä tyttärensä kreikkalaiselle aviomiehelle. Suurin osa näistä renessanssitaloista on taidokkaasti restauroitu ja monessa niissä toimii nykyisin joku museo.

Veliko Tarnovon rinteillä

Veliko Tarnovo on Bulgarian vanhimpia kaupunkeja. Se sijaitsee maan pohjoisosissa sisämaassa, kolmen tunnin ajomatkan päässä niin pääkaupunki Sofiasta kuin Mustanmeren rannikolta Varnasta.
Jantra-joki halkoo kaupunkia, joka on kasvanut joen jyrkille rantatörmille. Matalat vanhat puutalot nousevat joen rannasta kuin roomalaisen teatterin katsomo. Ravintolat mainostavat täällä panoraamaterassejaan, joista onkin mainiot näkymät jokilaaksoon. Veliko Tarnovo on useamman kerran valittu Bulgarian kauneimmaksi kaupungiksi.

Veliko Tarnovon kaupungin halki virtaa Jantra-joki.

Kaupungin ja samalla koko Bulgarian päänähtävyyksiä on Tsarevetsin linnoitus, jota on alettu rakentaa 1100-luvulla samannimisen kukkulan laelle. Linnoitusta kiertää paikoin jopa yli kymmenen metriä korkea muuri. Sen suojissa on kuninkaallinen palatsialue useine rakennuksineen. Ylimpänä kukkulalla on palatsin kirkko, jonka kellotorniin pääsee kiipeämään ja ihastelemaan maisemia.

Tsarevetsin linnoitus on kesäisin Stage of the Ages -oopperafestivaalien pitopaikka.

Veliko Tarnovon linnoituksessa järjestetään kesäisin heinäkuusta alkaen pari kuukautta kestävät Stage of the Ages -oopperafestivaalit. Vuonna 2020 kesällä siellä pääsi näkemään sellaisia klassikoita, kuin Tuhkimo-baletti ja oopperat La Traviata, Figaron häät ja Taikahuilu. Tänä kesänä festivaalia ei pandemian vuoksi järjestetty.

Burgasin suolajärvellä kylpemässä

Parinkymmenen kilometrin päässä Burgasin keskustasta sijaitsee luonnon tarjoama ilmainen ulkoilmakylpylä. Alueella on useampia suolavesilampia, joissa ihmiset kelluvat hoitamassa itseään.
Yhdessä altaassa ollaan kerrallaan noin15 minuuttia, jonka jälkeen voi siirtyä vielä mineraalipitoisempaan altaaseen. Lopuksi seuraa kylpyläkokemuksen hauskin vaihe. Siirrytään muta-altaaseen, jonka pohjasta kaavitaan mustaa mutaa. Sitä sivellään iholla joka paikkaan. Sitten paistatellaan auringossa ja annetaan mudan mineraalien vaikuttaa ihoon. Mudan kuivuttua siirrytään mereen ja annetaan aaltojen huuhdella muta pois.

Omatoiminen mutakylpy Burgasin suolajärvillä.

Uskomattoman hauska kokemus, jossa naurua riittää, kun yltä päältä mustassa mudassa olevat ihmiset naureskelevat toisilleen. Täällä tuntee itsensä jälleen lapseksi, vaikkei alle 12-vuotiaita altaisiin lasketakaan.
Alueelta löytyy myös suolamuseo ja maksulliset puku- ja suihkukopit. Moni tulee paikan päälle ja jättää vaatteensa suolajärven rannalle tai laiturille ja lopuksi huuhtelee itsensä meressä. Siis ilmainen hoitava kylpyläkäynti.

Italialaissyntyinen Dimo vetää viiniklubilla viininmaistajaisiltoja.

Bulgaria on viinimaa

Italialaissyntyinen Dimo on perustanut Varnaan viininystävien klubin. Darzalas-tavernassa ja viinikellarissa sekä läheisellä kesäasunnollaan hän järjestää ryhmille viini-iltoja. Niissä pääse nauttimaan perinteisistä paikallisista herkuista ja maistelemaan Bulgarian parhaita viinejä.

Dimon loma-asuntoa voisi hyvällä syyllä kutsua maalaisromanttiseksi.

Maa on tunnettu laadukkaista punaviineistään ja kuivista valkoviineistään, mutta sielläkin rose- ja kuohuviinit ovat yhä suositumpia. Bulgarian pääviinialueet sijoittuvat Mustanmeren rannikolle, Tonavan varrella oleville tasangoille, Struma-joen laaksoon sekä Sakarin vuoren rinteille Etelä-Bulgariaan. Suurin osa Bulgarian viinintuotannosta menee vientiin.
Elokuisella matkalla ryhmämme pääsi vierailemaan Plovdivin lähellä sijaitsevalla Villa Yustina viinitilalla. Tila on pieni, siitä käytettäänkin nimitystä Boutique Winery. Pienuudesta huolimatta tilalla on kaikki tarpeellinen kasvavan viinimatkailun tarpeisiin. Viinikellarin yhteydessä on upouusi hotelli ja ravintola, jossa järjestetään viininmaisteluita. Tilan viiniköynnökset kasvavat läheisillä rinteillä ja niiden yhteyteen on pystytetty juhlateltta suurempia tilaisuuksia, kuten häitä varten.

 

Antti Haukkamaa, syksy 2021
Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X