Hyppää sisältöön
· Digiteam

Espanja, Costa Blanca

Matkalla Euroopan aurinkoisimmassa kolkassa

Näin meteorologin näkökulmasta myös sää- ja ilmasto-oloiltaan mielenkiintoiset matkakohteet herättävät kiinnostusta. Kevään aikana tutustuin yhteen Euroopan aurinkoisimpaan kolkkaan, missä vuosittaiset auringonpaistetunnit ovat jopa 3000 tunnin luokkaa. Vertailun vuoksi: Helsinki-Vantaalla aurinko paistaa keskimäärin 1800 tuntia vuodessa.

Calpen kaupunkia ja hiekkarantaa. Taustalla näkyvä iso kivenmurikka on suosittu vaelluskohde, minne nouseminen kestää noin tunnin.

Edullisia lentoja jokaisen ulottuvilla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvava kilpailu lentobisneksessä on tuonut suoria ja edullisia lentoja Suomesta Välimerelle. Esimerkiksi Finnair ja Norwegian lentävät useita kertoja viikossa suorilla lennoilla Espanjan Malagaan ja Alicanteen, ja tarkoitus olikin tällä kertaa tutustua Alicanten ja Costa Blancan ympäristöön.
Norwegianilla matka sujui nopeasti WLAN-yhteyttä hyödyntäessä noin neljässä tunnissa. Parhaiten matkanteko kohteessa taittui vuokra-autolla. Alicanten lentokentältä on saatavilla hyvin edullisia autodiilejä: viikon autovuokrauksen voi saada alle satasellakin, kun hyvissä ajoin varaa.

Alicante ja Torrevieja viehättävät pohjoismaalaisia – ja minäkin tykästyin

Turismi Alicanten ja Costa Blancan ympäristössä on ollut kasvussa viime vuosina. Olen itse vieraillut aikaisemmin Espanjan Kanariansaarilla, Barcelonan ja Malagan ympäristössä, mutta muutoin itärannikko oli vielä kokematta.

Alicanten luoteispuolella on hienoja vaelluskohteita vuoristolla.

Alicanten ympäristössä kiehtoivat erityisesti vuoristot, kirkkaat vedet, ruoka ja kulttuuri sekä luonto ylipäätänsä. Niin ja tietysti halusin selvittää, pitävätkö huhut paikkansa: onko Alicanten ympäristö todellakin yksi Euroopan aurinkoisimmista ja ylittävätkö auringonpaistetunnit jopa aurinkoisimpana pidetyn Costa Del Solin ja Malagan ympäristön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huhtikuun alussa aurinko porotti Costa Blancan ympäristössä jo samalla teholla kuin meillä Etelä-Suomessa keskikesällä, joten kalpean suomalaisen oli hyvä ottaa aurinkorasva käyttöön.

Aluksi matka suuntautui kohti etelää: Alicanten eteläpuolelta löytyy useita turistiystävällisiä pikkukaupunkeja, joista Torrevieja lienee erityisesti pohjoismaalaisten ja brittien suosiossa. Palveluja on saatavilla milteipä kaikilla skandinaavisilla kielillä ja alueen hintataso on kohtuullinen. Alicanten ja Torreviejan välinen moottoritie on myös näkemisen arvoinen: se kulkee mitä erikoisempien järvien yli, joista valtaosa on suolankuivauskäyttöön rakennettuja.

Torreviejan alueelta löytyy lukuisia suolajärviä ja flamingoja.

Alueella on myös suuri flamingokanta. Alicanten eteläpuolella oleva rannikko on karun kuiva ja kallioinen, merivesi puolestaan kristallinkirkasta ja puoleensavetävää.

Kiipeä Alicanten huipulle ja kokeile tapaksia

Alicante on Suomen mittapuulla tarkisteltuna kuta kuinkin Tampereen kokoinen kaupunki. Kompakti, mutta tekemistä riittää useammallekin päivälle. Alicanten huipulta löytyvä Castillo De Santa Barbara on näkemisen arvoinen linnoitus, jonne kannattaa kiivetä hetki ennen auringonlaskua. Huipulta avautuu hulppea näkymä koko kaupungin yli Välimerelle. Evästä ja pullo viiniä mukaan – muy bien!

Alicanten huipulta avautuu upea näkymä kaupungin yli auringonlaskussa.

Alicanten keskustassa pyöriessä kannattaa maistaa myös paikallisia tapaksia, joita saa edullisimmillaan eurolla. Ruokailu ja juomat ovat selvästi Suomen hintatasoa alhaisempia. Suosittuja paikkoja ovat mm. D’Tablas, Cerveceria Sento Rambla ja Lizarran Alicante.

Aurinkoa ympäri vuoden – asunnot kylmiä talvikautena

Tämä tuli todistettua – aurinko paistoi rannikolla joka ikisenä päivänä! Tilastotkin sen kertovat: Alicantesta Almeriaan yltävä alue Espanjassa kerää suurimmat auringonpaistetunnit vuosittain Portugalin Algarven ohella.

Aurinko paistaa usein myös talviaikana ja sateet rajoittuvat yksittäisiin päiviin – pitkät sateiset jaksot ovat erittäin harvinaisia.

Asunnot olivat kuitenkin yllättävän kylmiä vielä huhtikuussakin. Keskuslämmitystä ei ole ja varsinkin lattiat olivat hyvin kylmiä. Öisin piti hautautua muutaman huovan alle. Kesällä vastaavasti joissakin asunnoissa tuppaa olemaan tukalan kosteaa ja kuumaa, ellei ilmastointi ole käytössä. Nämä tekijät kannattaa huomioida majoitusta etsiessä.

Alicanten länsipuolella oleva vuoristo blokkaa tehokkaasti lännestä saapuvat rintamat sateineen ja rannikko pysyy aurinkoisena ja lämpimänä. Suomalaisittain kesäistä on huhtikuusta aina marraskuulle saakka, jolloin päivän ylin lämpötila on keskimäärin vähintään 20 astetta.

Uimakausi alkaa huhti-toukokuun vaihteessa jatkuen lämpiminä syksyinä aina marras-joulukuun vaihteeseen saakka. Lämpimimmillään merivesi on elokuussa lähes 30-asteista, ja loppukesät ovatkin alueella kosteankuumia.

Syys-marraskuussa puolestaan tulee ajoittain voimakkaitakin sateita ja ukkosia, jotka ovat enemmänkin kuurotyyppisiä. Epävakaisenakin syyspäivänä merivesi on lämmintä ja mikäpä sen mukavampaa kuin polskia menemään lämpimällä sateella!


Muuta nähtävää Alicanten lähistöllä

Benidrom: Erittäin suosittu turistikaupunki Alicanten pohjoispuolella rannikolla. Paljon edullisia shoppailumahdollisuuksia ja hienoja rantoja, mutta kesäkuukausina äärimmäisen täynnä turisteja.

Calpe: Tunnelmallinen pikkukaupunki noin tunnin ajomatkan päässä Alicantesta pohjoiseen. Kiipeä Calpen kivelle ja nauti näkymistä!

Altea: Hyvin kreikkalaistyyppinen kaupunki vuorenrinteellä upeine kivirantoineen. Sekoitus Kreikkaa ja Espanjaa, ripaus Marokkoa.

Cala del Moraig: Ajattoman pikkukylän kupeesta löytyvät Alicanten ympäristön upeimmaksi kuvailtu uimaranta, upeat kalliomuodostelmat ja luolia.

 

 

Huhtikuu 2018

Digiteam