Georgia

Vieraanvarainen ja omaperäinen
Georgia hurmaa särmikkyydellään

Vahvalla identiteetillä varustettu maa on sekoitus iänvanhaa kulttuuriperintöä, eksoottista itämaisuutta, neuvostoaikaa, kaunista luontoa ja vuoristomaisemaa. Jos jossain itä ja länsi kohtaavat, niin Georgian pääkaupungissa Tbilisissä.

Miia Manner, Georgia

Euroopan ja Aasian rajalla sijaitseva Georgia on persoonallinen sekoitus uutta ja vanhaa, itää ja länttä, neuvostoaikaa unohtamatta. Sotaisasta historiasta huolimatta maa Georgia on nykyään mielenkiintoinen matkailukohde, missä matkailijat otetaan avosylin vastaan.

Georgialaisten vahva, oma identiteetti juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse, eikä sitä ole muutamia vuosikymmeniä valloilla ollut neuvostoaika horjuttanut. Georgialla on oma, ainutlaatuinen kieli, jota kirjoitetaan aakkosilla, jotka eivät ole käytössä missään muualla maailmassa. Georgia sijaitsee Venäjän ja Turkin välimaastossa, Mustanmeren rannalla. Rajanaapureita ovat myös Armenia ja Azerbaidžan.

Tbilisin taikaa

Georgian pääkaupunki, Tbilisi, perustettiin 400-luvulla. Kaupunkikuvassa on nähtävissä maan värikäs historia ja eri uskontojen ja kulttuurien sopuisa sekamelska: vieri viereen on rakennettu synagoga, moskeija, roomalais-katolilainen ja kreikkalaiskatolinen kirkko. Neuvostovallasta vapauduttuaan kaupunkiin ilmestyi hyvin modernia arkkitehtuuria edustavia, mahtipontisia rakennuksia, jotka kuvastavat maan tahtoa sulautua globaaliin yhteisöön.

Dzveli Tbilisi

Kaupungin vetonaula on sen Vanhakaupunki, Dzveli Tbilisi, joka hurmaa perinteisellä arkkitehtuurillaan. Pastellinväriset, pitsikuvioin koristellut parvekkeet ovat sopivasti vinksallaan lukuisten ravintoloiden ja kahviloiden lomassa. Vanhankaupungin kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat Tbilisin kasvitieteellinen puutarha ja Narikalan linnoitus, joka jakautuu kahteen osaan jyrkän kukkulan rinteelle. Kukkulan laelle kulkee köysirata kaupungin keskustasta.

Vanhakaupunki levittäytyy Gorgasali-aukion ympärille, jota reunustaa kuumavesikylpylöiden eli Abanotubanin alue. Kylpylöistä tunnetuin on keskiaasialaiseen tyyliin rakennettu Orbeliani-kylpylä. Kylpylät ovat peräisin maan muslimiajalta, ja ovat ulkomuodoltaan islamilaista arkkitehtuuria.

Tbilisin pääkatu on Vapaudenaukiolta lähtevä Rustaveli-katu. Sen varrella sijaitsee kiinnostavia nähtävyyksiä ja museoita, kuten Georgian parlamentti, Paliašvili-ooppera ja Rustaveli-teatteri. Katu päättyy Tasavallanaukiolle, mistä voi ihailla Kaukasuksen jylhää vuoristoa.

Viiniä, viiniä

Georgiassa on tiettävästi viljelty viiniä pidempään kuin missään muualla maailmassa, sillä viinintuotanto aloitettiin noin 7000 vuotta sitten”, kertoo David Gachechiladze, Turi.ge:n inbound-toimintojen johtaja.

Maassa on lukuisia, matkailijoita majoittavia viinitiloja ja Tbilisin viinibaarit tarjoilevat oman maan satoa. Viinibaarissa tai -tilalla voi tutustua myös paikalliseen erikoisuuteen, kvevri-viiniin.

Kvevri-viini kypsytetään ilman lisäaineita savisessa ruukussa maan alla. Ruukkuun laitetaan rypäleet rankoineen päivineen ja annetaan käydä puolisen vuotta. Vuosituhansia vanha viininvalmistusmenetelmä on listattu Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi. Viininviljely on vahvasti läsnä georgialaisessa kyläyhteisöissä ja kulttuuriperinnössä.

Oranssia viiniä

”Kvevri-ruukussa tehdyt valkoviinit erottaa niiden oranssista väristä. Niiden tuoksusta ja mausta voi löytää mm. mantelia, pähkinöitä ja vihreää omenaa. Kvevri-valkoviineissä on myös poikkeuksellisesti tanniineja, mikä mahdollistaa pitkän pullokypsytyksen. Neuvostovallan aikaan Georgian viiniteollisuutta pyrittiin yhdenmukaistamaan, minkä seurauksena kvevri-viinien kaupallinen tuotanto lähes katosi. 2000-luvun alussa vanhat perinteet tulivat uudelleen kunniaan ja myös muutamat länsieurooppalaiset tuottajat ryhtyivät valmistamaan ’oranssia viiniä’.
Kvevrin lisäksi Georgian rikkautena ovat omat rypälelajikkeet, joita ei muualta löydä. Viiniin nauttimiseen liittyy myös monenlaisia perinteitä ja rituaaleja. Viini on yhtä olennainen osa georgialaisten elämää kuin sauna meille suomalaisille”, kertoo Wine Tastingin viiniasiantuntija Petteri Harjula.

Tänä päivänä Georgian viiniteollisuus tuottaa pääasiassa Eurooppaan, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin 65 miljoonaa pulloa viiniä vuosittain.

Hyvää ruokaa

Viinin kanssa nautitaan tietysti ruokaa. Georgialainen ruoka on saanut vaikutteita sekä Venäjältä että muista naapurimaista, etenkin Lähi-idästä ja Turkista. Tyypillinen ateria koostuu mezetyylisistä alkupaloista, grillivartaista, pataruoista ja vihanneksista valmistetuista lisukkeista. Aterioilla pöydät notkuvat erilaisia ruokalajeja, ja aterian yhteydessä nostetaan ahkerasti maljoja. Georgialaiseen ruokapöytää istahtaessaan kannattakin varautua tunnelmaa nostattavan maljapuheen pitämiseen.

Luontoon ja laskettelemaan

 Georgian luonto on vaihteleva. Maata hallitsee Kaukasuksen vuoristo itäosassa, kaakkoisosassa on laajoja aroalueita, länsiosaa peittää subtrooppinen lehtimetsä. Monipuolisten luonnonolojen johdosta maa on rikas kasvi- ja eläinkunnaltaan, joten Georgia soveltuu erittäin hyvin myös luontokohteeksi.

Kaukasuksella voi myös lasketella. Noin 120 kilometrin päässä Tbilisistä pohjoiseen on maan tunnetuin laskettelukohde Gudauri. Kohteen vetonauloja ovat kauniit maisemat, monipuoliset rinteet ja erittäin edulliset hissiliput. Hiihtokausi kestää joulukuusta huhtikuuhun.

UIA Georgiaan

Ukraine International Airlines operoi lentoyhteyden Helsingistä Kievin kautta sekä Tbilisiin että Kutaisiin. Helsingistä Kiovaan lennetään joka päivä, ja Kiovasta on yhteys Tbilisiin ja Kutaisiin. Kokonaismatkan kesto riippuu päivästä. Kutaisi on Georgian toiseksi suurin kaupunki Tbilisin jälkeen.

2017

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X