Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Italian köyhin alue on noussut yhdeksi maan mielenkiintoisimmaksi kohteeksi

Toscana, Piedmont, Lazia ja Sisilia ovat menettämässä asemiaan Italian saappaan koron Apulialle. Edelleen yksi Italia köyhimmistä maakunnista on viime vuosina saavuttanut matkailijoiden keskuudessa suuren suosion. Maakunnan matkailutarjonta on viime vuosina kohentunut ja automatka läpi maakunnan vie oliivilehdoista Malediivien veroisille rannoille.

Helpoin reitti Apuliaan on Tukholman kautta Ryanairilla suoraan Brindisiin, jonne se operoi kaksi kertaa viikossa kesä-elokuussa. Vaihtoehtoisesti Rooman kautta lennot joko Bariin tai Brindisiin.
Lentokentältä auto alle ja matkaan. Apulian kiertää helposti viikossa. Brindisistä Apulian eteläisimpään pisteeseen, Leucaan, ajaa parissa tunnissa ja itärannikolta länsirannikolle pikkuteitä pitkin tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sesongin ulkopuolella rannoilla on tilaa.
Rannikko on paikoin kallioista, mutta suojaisia rantapoukamia riittää.

Malediivien rannat

Apulialaiset ovat sitä mieltä, että heidän rantansa ovat Malediivien rantojen veroisia. Rannikkotietä ajaessa eteen avautuukin toinen toistaan upeampia hiekkarantoja ja toisaalla jyrkkiä kallioita, joiden päällä seisoo ikivanhoja majakoiden raunioita. Matkantekoon kannattaa varata aikaa, sillä kuvauskohteita on vähän joka mutkan takana.

Rannikolla on ikivanhoja majakoita säännöllisin välimatkoin.
Lecceä kutsutaan etelän Firenzeksi.

Etelän Firenze

Lecceä kutsutaan etelän Firenzeksi, eikä suotta. Vanhan keskustan katuja reunustavat kauniit kaupunkipalatsit ja kirkot. Kaupungissa on myös muiden rakennusten alle osittain hautautunut 100-luvulla rakennettu 25 000-paikkainen amfiteatteri.
Apulia on mielenkiintoinen sekoitus eri kulttuurien ilmentymiä. Sitä ovat hallinneet milloin roomalaiset, kreikkalaiset, gootit, langobardit, Bysantti, normannit, turkkilaiset ja venetsialaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Otranto on Italian itäisin kaupunki. Vakituisia asukkaita siellä on vain kuutisen tuhatta, mutta kesäkuukausina määrä moninkertaistuu.

Linnoitetut rantakaupungit

Koska Apuliaan hyökättiin milloin mistäkin suunnasta, kaupungit suojattiin mahtavilla muureilla.  Viehättävimpiä vanhoja kaupunkeja ovat Italian itäisin kaupunki Otranto ja länsirannikon Gallipoli. Kummankin vanhan kaupungin kujilta löytää ihastuttavia pieniä ravintoloita, ja kun rannikolla ollaan, niiden ruokalistoilta löytää toinen toistaan herkullisempia kala-annoksia.

Porto Cesareon pikkukaupunki Apulian länsirannalla on mukava pysähdyspaikka.

Merenelävien lisäksi Apulian erikoisuus on korvanmuotoinen orecchiette-pasta, jota nautitaan yksinkertaisesti tomaattikastikkeen, basilikan ja parmesanin kanssa.

 

Matera on ehdottomasti muutaman päivän vierailun arvoinen.

Uskomaton Matera

Apulian rajalla, juuri ja juuri Basilicatan puolella sijaitseva Matera on erikoisin kaupunki, missä olen koskaan käynyt. Se oli pitkään Italian häpeäpilkku, sillä vielä 1950-luvun alussa ihmiset asuivat kosteissa ja kylmissä luola-asunnoissa. Vuonna 1952 tuhansia ihmisiä pakkosiirrettiin luolista kunnon asuntoihin ja luola-asunnot olivat vuosikausia tyhjillään. Nyt niitä on pistetty uuteen kuosiin ja luolissa on niin asuntoja, hotelleja kuin ravintoloitakin.

Opastetulla kierroksella kuulee Materan uskomattoman tarinan ja pääsee kurkistamaan vanhoihin luola-asuntoihin.
Materan sokkeloisille kujille kannattaa eksyä!

Sassi di Matera (Materan kivet) koostuu kahdesta osasta Sasso Caveososta ja Sasso   Barisanosta. Kaupungissa kannattaa ehdottomasti viipyä muutama päivä, sillä nähtävää on paljon. Täällä on filmattu myös monia tunnettuja leffoja, kuten The Passion of the Christ ja 007 No Time to Die.

 

Alberobellon veikeissä trullitaloissa on nykyisin hotelleja ja pieniä kauppoja.

Veikeä Alberobello

Materan lähellä sijaitsevan Alberobellon sympaattisen näköiset trullitalot saavat hyvälle tuulelle. Kaupungin keskustassa on iso ryhmittymä taloja, joissa on hotellihuoneita ja pieniä matkamuistomyymälöitä. Myös Alberobellon ulkopuolella näkee ikivanhoja trullitaloja oliivilehtojen katveessa.

 

Osa Apulian oliivilehdoista on surullisen näköisiä. Puihin on iskenyt bakteeri, joka tapaa puut. Ajellessa näkee useita oliivilehtoja, joiden kaikki puut ovat kuolleet. Näky on lohduton. Myytävänä-kylttejä on joka puolella.

Moni on menettänyt elantonsa, kun oliivipuihin on pesiytynyt bakteeri, joka tuhoaa puut. Näky on lohduton.

Kun näet Masseria-kyltin, missä on haarukat ja veitset, kannattaa pysähtyä. Masseriat ovat maataloja, joissa on usein tarjolla niin majoitusta kuin rehtiä paikallista kotiruokaa.
Oliiviöljyn lisäksi Apulia on tunnettu Primitivo-rypäleestä valmistetusta viinistä. Molempia kannattaa pakata kotiintuomisiksi.

 

 

Leena Aalto
Syksy 2022
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.