Hyppää sisältöön
· Digiteam

Italian Trieste

Italian tuntemattomampi helmi: Trieste

Loppukesän autoreissun yhteydessä piipahdimme useaan otteeseen myös Italian Triestessä, joka on ehkä yksi Italian kansainvälisimmistä kaupungeista kolmen maan rajan tuntumassa Italian koillisosassa. Kulttuuri, arkkitehtuuri, ilmapiiri, ruoka – nämä ovat muutamia syitä käydä kaupungissa. Ja ehkä hieman yllättäen totean myös, että satamakaupungiksikin ristityssä Triestessä on hienoja rantoja! Tämä tuli itsellekin yllätyksenä.

Koe arkkitehtuuri!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Triesteä on kutsuttu Wienin pienoisversioksi, ja kieltämättä paljon yhtäläisyyksiä löytyy. Kaupunki on useita satoja vuosia sitten kuulunut Itävallan valtaan, liekö tämä sitten osasyy. Italiaan Trieste on liitetty vasta vuonna 1954.

Triesten keskusta-aukio on kaupungin hienointa antia.

Vaikka en itse ymmärrä arkkitehtuurista edes sen verta, mitä yleissivistykseen kuuluu, Trieste oli mielestäni vakuuttava. Kaupungin keskusaukio Piazza Unita d’Italia ja roomalainen teatteri olivat vakuuttavia. Kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Miramaren linna pääsee myös suositukseni piiriin. Paikalliset käyvät katsomassa paljon teatterinäytöksiä, ja teattereitakin kaupungista löytyy useita.

Triesten keskusta on täynnä herkullisia kahvila- ja ravintolavaihtoehtoja keskieurooppalaisella menülla. Paikallista jäätelöä kannattaa ja pitää maistaa, nam!

Kansainvälinen vaikutelma ja ruoka

 Triestestä on kivenheittomatka Sloveniaan ja hyvin lyhyt matka myös Kroatian puolelle. Kaupunki on ilmeisesti ajan saatossa imenyt vaikutteita useistakin naapurivaltiosta ja tämä näkyy myös sekä puhutuissa kielissä että keittiössä. Noin 52 % triesteläisistä puhuu pääkielenään italiaa, mutta peräti 25 % sloveniaa ja 5 % saksaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Slovenian integraatio näkyy myös triesteläisessä keittiössä, sillä herkullisen pizzan ja pastavaihtoehtojen lisäksi tarjolla on yllättävän paljon perinteisiä balkanilaisia lihaisia ruokavaihtoehtoja. Jälkiruuaksi kannattaa ostaa italialaista jätskiä: aivan keskusaukion takana on iso jäätelöpuoti, joka saa veden kielelle!

Teollisuuskaupunki-imagostaan huolimatta myös Triestestä löytyy uimarantoja, lähinnä kaupungin pohjoispuolelta.

Kesäisin kuumaa – rannoilta voi hakea viilennystä

 Triesten sijainti Adrianmeren rannalla tekee siitä kesäkuukausina tukalan kuuman. Ilmasto on läpi vuoden kostea ja sademäärät melko suuria. Heinä-elokuussa päivälämpötila on usein yli 30 astetta ja öisinkin pysytään yli 20:ssä. Välillä ukkossateet raikastavat ilmaa.

Hiostavassa kesäsäässä saattaa mieli tehdä rannalle, mutta keskusta-alueella uimaan ei pahemmin tee mieli satamamiljöössä. Kannattaakin suunnata autolla tai bussilla hieman kaupungin pohjoispuolelle, jossa paikalliset käyvät uimassa kirkkaissa vesissä kivikon kupeessa. Barcolan ja Griganon välistä löytyy portaita veteen ja suihkuja mielin määrin. Kesäviikonloppuisin ja elokuussa parkkipaikat tuppaavat kuitenkin olemaan kaikkialla täynnä.

Neptunus-patsas komeilee keskustan liepeillä. Vastapäätä löytyy myös suosittu kansallismuseo vaihtuvine teemoineen.

Kun rantaviivaa (SS14) ajaa vielä pidemmälle pohjoiseen, alkavat rauhallisemmat rannat. Itse tykästyin Miramare-linnoituksen lähettyvillä oleviin kivisiin ja kirkasvetisiin rantoihin. Portopiccolo lienee ensimmäinen Triesten pohjoispuolella löytyvä isompi ranta, jonka yhteydessä on myös hintavia majoituksia, hienoja ravintoloita ja uima-altaita. Mutta mitään näistä ei liikaa, paikka ei missään nimessä ollut turismilla pilattu.

Kuumien kesien vastapainoksi Triestessä on mukavan lämpimät syksyt ja keväät. Vesi pysyy yli 20-asteisena aina loka-marraskuun vaihteeseen saakka, kun taas talvet ovat usein sateisia, tuulisia, jopa myrksyisiä. Trieste on tunnettu nk. Bora-tuulesta, joka voi talvikuukausina puhaltaa jopa 30 m/s eli lähes hirmumyrskyn voimalla.

Kesät ovat pääosin aurinkoisia ja helteisen lämpimiä, välillä rajut ukkoskuurot viilentävät hetkellisesti.

Parkkipaikat ja korkeahko hintataso kääntöpuolena

Triesten kääntöpuolena voisin mainita parkkipaikkojen vähäisyyden, joka erityisesti kesäviikonloppuisin korostuu. Kaupungissa ajaminen voi myös tuntua haastavalta, sillä yksisuuntaisia katupätkiä on paljon ja paikallisten ajaminen on melko temperamenttista. Satama-alueelta löytyy kuitenkin maksullinen pysäköinti, josta parkkipaikan luulisi löytyvän useimmiten.

Triestessä hintataso on alhaisempi kuin useissa Italian tunnetuissa turistikohteissa, mutta selvästi korkeampi kuin esimerkiksi naapurimaassa Sloveniassa. Tämän vuoksi monet paikalliset kertovat käyvänsä bensiini- ja ruokaostoksilla naapurivaltiossa. Mitään rajamuodollisuuksiahan ei ole.

 

Markus Mäntykannas
Loppukesä 2018
Digiteam