Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Jannen Tukholma

Tukholman kaupunkikävelyllä nautitaan fikat ja saadaan helpotusta kovaankin kulttuurinnälkään

Monesti uskomme tuntevamme oman kotikaupunkimme, mutta opaskurssin jälkeen sen historia, pienet kujat, kulttuuri- ja kulinaristiset aarteet vasta oppiikin tuntemaan. Näin kävi Tukholma-oppaaksi valmistuneelle Janne Variksen, joka kutsuu meidät nyt mukaansa kaupunkikierrokselle omiin suosikkipaikkoihinsa.

Janne Varis muutti Tukholmaan kesällä 2018 ja halusi tutustua uuteen kotikaupunkiinsa pintaa syvemmältä. Janne oli toiminut oppaana parikymmentä vuotta niin Euroopassa kuin Aasiassakin, ja tiesi, että paras tapa oppia tuntemaan kaupunki läpikotaisin, on opiskella itsensä kaupunkioppaaksi. Nyt vastavalmistunut Tukholma-opas vinkkaa Ikkunapaikan lukijoille omista suosikkipaikoistaan. Annetaan mikrofoni Jannelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vuonna 1956 Tukholman kaupunki päätti kunnostaa ja säilyttää Söderin viehättävät punaiset torpat.


Iki-ihana Södermalm

Yksi omista lempialueistani on Södermalm tai Söder, alue, joka punaisine puutaloineen vie ajatukset helposti Tukholman mielenkiintoiseen historiaan.
Södermalm on myös paljon muuta kuin punaisia torppia. Alueelta löytyy varmasti koko Tukholman monipuolisin ravintolatarjonta ja valtava määrä mitä mielenkiintoisimpia vintage-putiikkeja.
Folkungagatanilla sijaitsevassa retro-putiikki Milda Matildassa voi tehdä ainutlaatuisia löytöjä.
”Fika” kuuluu luonnollisesti turistinkin Tukholma-päivään. Yksi omista lempikahviloistani on kodikas Robin Delselius Renstiernsgatanilla. Täältä ei voi lähteä nauttimatta Söderin maukkainta ”kanelbullaa”.
Useimmat ravintolat ja kahvilat löytyvät niin kutsutun Sofon aluelta eli ”Söder om Folkungagatan”.

Tukholma on monenlaisen shoppailijan aarreaitta.


Parhaat näköalat

Yksi kaupungin upeimmista näköalapaikoista sijaitsee myös Söderillä. Fjällgatanilta näkee ainakin 13 toinen toistaan upeampaa kirkontornia ja yhdeksän Tukholman 14 saaresta.
Söderin käyntikohteisiin kannattaa ottaa myös fantastinen Fotografiskassa, joka sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin kupeessa. Söderillä kuluu helposti kokonainen päivä, ja täällä voi kulkea myös Greta Garbon jalanjäljillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurikuningas

1700-luvun lopulla eläneen kulttuurikuningas Kustaa III:n jalanjäljet vievät kauneuden äärelle. Kustaa III oli Ruotsin historian ehdottomasti kiehtovimpia persoonallisuuksia. Hänet ammuttiin Tukholman Oopperatalon naamiaisissa. Myöhemmin 1850-luvulla Giuseppe Verdi sävelsi oopperan Maskeradbalen. Kustaa III oli hyvä hallitsija, mutta erittäin mystinen persoona.

Viehättävä Gamla Stan

Gamla Stanin jokaisella kapealla mukulakivikujalla on oma mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan. Tukholman kapein kuja on Mårten Trotzigs Gränd, jolla on leveyttä ainoastaan 90 cm.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta Gamla Stanin historian järkyttävimmistä tapahtumasta eli verilöylystä Tukholman vanhimmalla aukiolla, Stortorgetilla.
Fikalle, lounaalle tai illalliselle suosittelen yhtä omaa lempiravintolaani Gamla Stanissa, Kaffegillettiä, joka sijaitsee osoitteessa Trång-
sund 4.
Jos haluat nauttia Vanhan kaupungin tunnelmaan sopivasta keskiaikaisesta ilmapiiristä, suosittelen ravintolaa nimeltä Sjätte Tunnan, joka on tunnettu myös runsaasta olutvalikoimastaan.

Sotalaiva Vasan matka jatkuu edelleenkin yhtenä Tukholman suosituimpana vierailukohteena.


Seikkailujen saari

Gamla Stanista on helppo jatkaa lautalla monipuoliselle Djurgårdenin saarelle. Siellä vierähtää helposti koko päivä ja se on täydellinen vierailukohde koko perheelle.
Jos et ole käynyt Vasa-museossa, nyt on aika tutustua siihen. Vasa on yksi Euroopan mahtavimmista sotalaivoista, joka upposi neitsytmatkallaan aivan Tukholman edustalla vuonna 1628. Se nostettiin merenpohjasta 333 vuoden jälkeen.
Juna-ajelu Junibackenilla Astrid Lindgrenin satujen maailmassa on perheen pienimmille varmasti yksi Tukholman vierailun kohokohdista.
Aurinkoisena kesäpäivänä maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo, Skansen, on parhaimmillaan.
Seikkailu viikinkien maailmaan onnistuu Djurgårdenilla, taitavasti toteutetussa Vikingalivet-museossa.
Lounaspaikaksi Djurgårdenilla suosittelen Villa Godthemia.

Lämpimästi tervetuloa uuteen kotikaupunkiini Tukholmaan!

Jannen voi buukata oppaaksi osoitteesta jannevaris.stoguide@gmail.com.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.