Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Latvia tarjoilee raikasta luontoa, gastronomiaa, arkkitehtuuria ja kulttuuria

”Suomalaisten  uudelleen löytämä Latvia on paljon muutakin kuin Riika, jonne matkustaa kolme neljästä maahamme saapuvasta turistista. Suomalaiset tuntevat Jurmalan, mutta melko harva on matkustanut Siguldaan, Cēsikseen tai edes Rundalen palatsiin. Ne kaikki ovat päivämatkan päässä pääkaupungista”, vinkkaa Latvian matkailutoimiston Inguna Zigure. 


Kolme kohdetta kerralla

Gaujan kansallispuiston helmet ovat Cēsis, Sigulda ja Ligatne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Gūtmaņalan hiekkaluola Siguldassa on esteetön tutustumiskohde. Kuva: Heikki Kähkönen.

Gaujan kansallispuiston luontopoluilla ja vaellusreiteillä voi irtautua väkijoukosta ja viettää aikaa yksin tai pienryhmissä. Idyllinen Gaujajoki laskee halki Vidzemen maakunnan.

 

Gaujajoki laskee halki Vidzemen maakunnan.

Vain reilun 50 kilometrin päässä Riiasta olevaa Siguldaa kutsutaan Vidzemen Sveitsiksi. Joen laakson rinteillä sijaitsevat historialliset Siguldan ja Turaidan linnat sekä ja Krimuldan kartano puistoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Turaidan linna kylpee syksyllä ruskan eri värisävyissä. Kuva: Reinis Hofmanis.

Syksyllä Gaujan kansallispuisto kylpee ruskan värisävyissä. Joen rannoilla pääsee tutustumaan lukemattomiin hiekkaluoliin, joista yksi suurimmista on esteetön luolanähtävyys Gūtmaņala.

 

Gaujan kansallispuistossa on useita marja- ja hedelmäviinitiloja. Kuva: Andres Teiss.

Hurjempaan menoon

Suosittua on laskea kanootilla alas Gaujaa aina Cēsiksestä Siguldaan saakka ja katsella rannoilla olevia luolia.
Siguldassa voi ylittää Gaujan kilometrin pituista köysirataa pitkin. Se kulkee 42 metriä maanpinnan yläpuolella ja yhdistää joen molemmat rantapenkat. Siguldassa on myös olympiamitat täyttävä kelkkailurata, jota voi laskea kesällä alas mäkiautoilla.
Cēsis sijaitsee Vidzemen huippujen pohjoisosassa. Cēsis on yksi maan vanhimmista kaupungeista. Se tunnetaan keskiaikaisen linnan raunioista, kauniista puistoista ja hyvin säilyneestä vanhastakaupungista.
Kaupungin kapeat mukulakivikadut huokuvat historiaa ja pienet kaupat myyvät paikallisia käsitöitä. Baltian vanhin panimo, Cēsu Alus, aloitti oluen valmistamisen jo 1500-luvulla. Panimo on nykyisin suomalaisen Olvin omistuksessa.

Bunkkeriverkosto

Pieni Līgatne jää Cesiksen ja Siguldan väliin. Kylän halkaiseva 31 km pitkä Ligatne on yksi Latvian nopeimmin virtaavista joista. Līgatnen opastetuilla luontopoluilla voi nähdä useita eri villieläimiä.

 

Ligatnessa on satoja hiekkakiveen kaivettuja luolia. Kuva: Andres Teiss.

Kylässä toiminut paperitehdas lopetettiin joitakin vuosia sitten. Tehtaan alueella sijaitsee satoja hiekkakivirinteisiin kaivettuja luolia, joita yhä käytetään kellareina ja yhtä jopa viinitupana.
Ligatnessa sijaitsee yleisölle avoin neuvostoaikainen bunkkeri. Ligatnen terveyskylpylän alle rakennettiin bunkkeriverkosto, jonne maan poliittinen johto olisi päässyt turvaan ydinaseiskun ja pommitusten varalta.

Kun nälkä iskee

Gaujan alue tunnetaan ruoista ja juomista. Siguldan kupeessa, lähellä Turaidan linnaa, sijaitseva Kungu Rija tarjoaa latvialaisia annoksia kohtuuhintaan.

 

Perinteikäs Kungu Rija tarjoaa Siguldassa latvialaisia annoksia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kungu Rija sopii myös autourheilun ystäville. Toinen omistajaveljeksistä, Niks Gulbergs, työskenteli yli 10 vuotta Red Bullin F1-tiimin kokkina. Hirsirakennuksen alakerrassa on oma Formula 1 -klubi.

 

Ungurmuiža on Latvian ainoa barokkityylinen puukartano. Kuva: Heikki Kähkönen.

Muutaman kilometrin päässä Cesiksestä sijaitseva Ungurmuižan kartano tunnetaan maukkaasta keittiöstä. Ungurmuiža on 1700-luvulta peräisin oleva kokonaisuus, johon kuuluu Latvian ainoa barokkityylinen puukartano seinämaalauksineen. Toinen maukas ravintola on kaupungin keskustassa sijaitseva H.E. Vanadziņš.

Ligatnen maukkain ruokapaikka on viikonloppuisin avoinna oleva Pavāru māja, jonka taustalla on Riiassa suomalaistenkin hyvin tunteman 3 pavāru restorānsin keittiömestari Ēriks Dreibants. Valtaosa keittiön antimista kasvaa ja kerätään ravintolan lähiympäristöstä.

 

Riian puistot sykkivät elämää kaikkina vuodenaikoina. Kuva: Andres Teiss.


Puistojen Riika

Latvian pääkaupunki Riika on kulttuurin, arkkitehtuurin ja gastronomian keskus. Se on myös vihreä kaupunki lukuisine puistoineen.  Keväällä Riian ilma on täynnä kukkien ja kasvien huumaavaa aromia, syksyllä se huokuu melankoliaa putoavine keltaisine lehtineen. Talvella kaupunki herää henkiin valkoisen lumikerroksen peittäessä maan.

Vapaudenaukio on suosittu kuvaus- ja kohtauspaikka. Kuva: Andres Teiss.

Riian monipuolinen arkkitehtuuri kattaa kaupungin 800-vuotisen historian, aina 1200-luvulta nykypäivään saakka. Monimuotoisuudessaan ja kerroksellisuudessaan se ei jää vaille klassisia arvoja tai paradokseja. Kaupungin historiallinen keskusta julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1997.

Kulttuurikorttelit

Kalnciema-kortteli on valoisa ja vilkas paikka Riiassa, Daugava-joen vasemmalla rannalla, Pārdaugavan vehreällä ja värikkäällä alueella. Alueella on paljon tapahtumia kaikenikäisille; taidenäytteilyitä, konsertteja, teatteria, ulkoilmatapahtumia jne. Vuoden ympäri lauantaisin alueella on markkinat, jonne paikalliset maanviljelijät ja käsityöläiset tuovat tuotteitaan myytäviksi. Joulukuussa markkinat ovat avoinna myös sunnuntaisin.
Tallinas-korttelit joen oikealla puolella on neuvostoaikaiselle tehdasalueelle noussut, paikallisten suosima alue, missä on lukuisia baareja, ravintoloita ja kulttuurinäyttämöitä.

 

Perinteikäs Kungu Rija tarjoaa Siguldassa latvialaisia annoksia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Satokauden herkkuja

Riika on Latvian gastronominen pääkaupunki, jonka tarjonta on laajaa ja korkeatasoista.  Riian ravintoloille leimansa antavat pohjoismaisten keittiöiden tuulahdukset sekä eri vuodenajat, jotka tarjoavat satokauden herkkuja.
Tämän päivän trendeinä Riian ravintoloissa heijastuvat paikalliset raaka-aineet sekä luonnosta saatavat herkut, kuten sienet, marjat ja villiyrtit. Moni kokki on ylpeä saadessaan esitellä ja tarjota kotiseutunsa makuja ravintolassaan.

 

Satokauden herkkuja.

Latvian viinitie

Latvia tunnetaan oluistaan sekä marja- ja rypäleviineistään. Suosittuja ovat myös raparperista, omenoista ja päärynöistä valmistetut viinit ja siiderit.
Pienet viininvalmistajat ovat koonneet Latvian viinitie -kierroksen, jossa on mukana 12 viinitilaa ja tutustumiskohdetta eri puolilla maata. Niihin voi tutustua ja varata maistiaiset ryhmille suomenkielisillä verkkosivuilla latvianviinitilat.fi.

 

Lisää Latviasta https://www.latvia.travel/

Lue myös Markus Mäntykankaan vinkit Latvian autolomalle tästä.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.