Espanjassa Valencian itsehallintoalueella, Alicanten maakunnassa sijaitseva Benidorm oli 50-luvun alussa 6 000 asukkaan piskuinen kalastajakylä, joka kärsi taloudellisista ongelmista, käyttöveden puutteesta ja synkästä tulevaisuudenkuvasta. Sitten pormestari Pedro Zaragoza teki kaupungista yhden Espanjan suosituimmista turistikohteista. Zaragozan maine on sitä luokkaa, että hänestä tehdään parhaillaan Bikini-nimistä elokuvaa – nimelle on looginen syynsä. Benidormin kehitys taas on jatkunut vahvana hänen jälkeensäkin. Kaupunki sai ensimmäisenä maailmassa Smart Tourism Destination -arvon vuonna 2019.

”Benidorm on esimerkki, joka nostetaan usein esiin matkailualan koulutuksessa. Tämä on vähän sama, kuin jos työskentelisit autoteollisuuden parissa ja pääsisit Ferrarille töihin”, Visit Benidorm -organisaatiossa työskentelevä Antonio Sánchez nauraa.
66 000 asukkaan kaupunki on monella tapaa Espanjan matkailun esimerkkitapaus. Sinne saapuu normaalivuonna noin 16 miljoonaa turistia eli kaupungin päivittäinen väkiluku on noin 400 000. Tästä huolimatta Benidorm on pinta-alaltaan vain 30 neliökilometriä ja keskusta helposti saavutettavissa kävellenkin sillä Zaragoza keksi suosia horisontaalisen rakentamisen sijaan vertikaalista linjaa. Kaupunkia onkin kutsuttu ”pikku New Yorkiksi” pilvenpiirtäjien takia. Yksi kaupungin 150:stä hotellista on Euroopan korkein hotelli Gran Hotel Bali, joka kurkottaa 186 metrin korkeuteen.

Talot on sijoitettu siten, että mahdollisimman monella on näkymä merelle. Lisäksi viherkaistojen määrä on säädetty lailla. Vilkkaan suurkaupungin sijaan Benidormissa on aurinkokohteen tunnelma.
Benidormissa panostetaan vahvasti jalankulkuun ja pyöräilyyn. Pyöräteiden vaikuttava määrä kasvaa jatkuvasti ja autoteitä on muutettu kävelykaduiksi. Leveä bulevardi on kaventunut yksikaistaiseksi ja keskustassa nopeusrajoitus on 10 kilometriä tunnissa.
”Aluksi muutoksia protestoitiin, mutta nyt ihmiset ovat huomanneet, ettei kaupungissa oikeastaan tarvitse autoa.”

Paluu epidemia-ajasta
Epidemia sulki alueen ravintoloista ja kaupoista 30 prosenttia. Enää tyhjiä toimitiloja ei kuitenkaan näy. Uusia yrityksiä on noussut kaatuneiden tilalle ja usko tulevaan on vakaa. Osa hotelleista on kuitenkin yhä kiinni. Avanneiden täyttöaste oli tänä kesänä 85 %. Tätä on auttanut maakunnan sisäinen 75 % staycation-alennus paikallisille.
Covid-19 toi uimarannoille köysillä erotetut neliöt, joilla taattiin turvaetäisyydet. Moni aurinkokohde otti Benidormista mallia ja teki saman perässä.
”Nyt rajauksesta on jo päästy eroon, mutta moni sanoo kaipaavansa sitä. Oli mukavaa kun kerrankin rannalla oli runsaasti omaa tilaa”, Sánchez sanoo.

Mainettaan monipuolisempi
Benidormin vierailijoista perinteisesti 50 prosenttia tulee Britanniasta, 49 prosenttia kotimaasta ja vain prosentti muualta. Monelle Benidorm on joko bilekeskus tai vanhusten suosikkikohde. Kaupungilla on tarjota kuitenkin paljon enemmänkin. Se on myös kulinaristinen kohde ja aktiivilomailijan paratiisi. Esimerkiksi kaupungin edustalla sijaitseva purjemainen Benidormin saari vetää puoleensa sukeltajia ympäri maailman, sillä sukellusolosuhteet rikkaaseen koraliympäristöön ovat suotuisat vuoden kaikkina aikoina. Saareen järjestetään myös lokakuussa Ironman-henkinen Oceanman-uintikisa. Lisäksi alueelta löytyy golfkenttä, suojeltu kansallispuisto ja useita huvipuistoja.
Benidorm on myös elokuvantekijöiden kohde. Nytkin työn alla on kansainvälinen elokuvahanke, josta Sánchez ei voi vielä kertoa enempää.

Taattua aurinkoa
Benidormissa on aurinkoisia päiviä noin 300 vuodessa. Ympäröivät vuoret pitävät huolen siitä, että sadepilvet, eivät pääse kaupungin ylle. Jatkuva paahde on kuitenkin haastava vedensaannille. Tämänkin ongelman ratkaisi aikoinaan pormestari Zaragoza. Vesi tulee kahdesta tekojärvestä ja lisäksi kaupungilla on turvasuunnitelmat kuivan kauden varalle.
”Jatkossa pohditaan myös oman, merivettä hyödyntävän toiminnan aloittamista”, vesihuollosta vastaavassa Dinapsis-yrityksen talouspäällikkö Miguel Balaguet kertoo.
Hän sanoo kaupungin vesijohtoverkoston olevan erityisen tehokas vuotojen suhteen. Hukkaprosentti on kolme litraa sadasta, kun normaalisti vuotomäärä on 17.
”Me haluamme auttaa sekä asukkaita että luontoa. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa toimintaamme.”

Smart Tourism Destination
Samoihin arvoihin luotetaan kaupungintalolla. Benidorm sai ensimmäisenä maailmassa Smart Tourism Destination -arvon (DTI) vuonna 2019. Tätä varten kohteen tulee täyttää useita kestävää kehitystä ja laatua koskevia kohtia sekä matkailijoiden että paikallisten osalta.
”Me olemme keränneet ja digitalisoineet valtava määrä tietoa eri osa-alueilta, joka mahdollistaa tehokkaasti ristiinluennan ja kehitystarpeiden havainnoimisen”, Andrea Llorga kaupungin Smart Officesta kertoo.

Benidormissa on muun muassa tehostettu kierrätystä, vähennetty vedenkulusta, parannettu internetyhteyksiä, korvattu kaupungin valaistusta led-valoilla, tehty rannoista esteettömiä ja parannettu ilmanlaatua vähentämällä liikennettä. Toimien ja vaikutusten lista on pitkä.
Kyselyjen ja tilastojen tekeminen sekä tutkimus tukevat myös markkinointia. Konkreettinen esimerkki on vaikka se, että kun kyselyjen kautta huomataan tietystä maasta tulevien turistien kaipaavan vaikka kulinaristista sisältöä lomalleen, heille voidaan tuottaa ruokakohteita esittelevää markkinointia suoraan kanaville, joita heidän tiedetään seurantakyselyjen kautta suosivan.
”Tämä ei tue vain yrittäjiä, vaan mahdollistavat myös sen, että turistit saavat tietoa juuri niistä asioista, jotka heitä kiinnostavat”, Llorga kertoo.
Smart-toiminnalla voidaan myös esimerkiksi seurata käyttäjä määrää rannalla ja päätellä sen kautta vaikka jätehuollon tarpeesta.

Pormestari
Palataan lopuksi vielä pormestari Zaragozaan ja bikineihin. Zaragoza sai diktaattori Francisco Francon kanssa neuvottelemalla aikaan sen, että Benidorm oli katollisen Espanjan ensimmäinen kaupunki, joka salli bikinien käytön uimarannalla. Paikalliset eivät kaikki tätä hyväksyneet ja he pystyttivät 60-luvulla uskonnollisen johtajansa kanssa korkealle kalliolle ristin suojelemaan kaupunkia. Paikalla on yhä iltaisin valaistava risti. Rannalla taas osa on jättänyt bikinien yläosankin pois. Paikallisista ei taida löytyä yhtään, joka ei nostaisi hattua Zaragozan visioille.