Ruotsi, Södertälja

Tukholman satamasta ehtii päiväretkelle Södertäljeen
Djurgårdenilla Ragnfrid kertoo tarinoita viikinkiajasta

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta on Södertäljen viehättävä pikkukaupunki, missä on paljon mukavaa puuhaa koko perheelle. Tukholman uusin tulija museovalikoimaan on Djurgårdenilla toukokuussa avattu viikinkien elämästä kertova Vikingaliv.

 

Miia Manner, Ruotsi                                                                        
Södertäljen keskusta on aivan kanavan äärellä.

Södertäljen keskustaa hallitsee kävelykatu, jonka varrella ja ympärillä on yli 150 kauppaa, kahvilaa ja ravintolaa. Keskusta on kanavan varrella, jota reunustavat vierasvenesatama ja useat ulkoilmaravintolat. Vesiteitse voi seilata muun muassa Itämerelle ja Tukholmaan.
”Lapsiperheelle Södertäljessä ehdottomat vetonaulat ovat Toms Tit’s Experiment -tiedemaailma ja hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva ulkoilmamuseo Torekällberget. Kanavaa pitkin voi risteillä myös Birkaan, tärkeään viikinkiaikaiseen kaupunkiin, joka on merkitty Unescon maailmanperintölistaan. Södertäljen ympäristössä on useita, keski-aikaisia linnoja ja kaunis luonto ulkoilupolkuineen”, kertoo Visit Södertäljen johtaja Aljoša Lagumdžija.

Oppimisen iloa

Ruotsin suurin tiedekeskus Tom Tit’s Experiment on leikkisä ja luova koko perheen retkikohde. Vanhaan tehtaaseen on rakennettu neljään kerrokseen yli 450 erilaista biologiaan, fysiikkaan, kemiaan ja matematiikkaan liittyvää tehtävää ja koetta. Vesiosastolla voi oppia pintajännityksestä, vesipyörteistä ja muista veteen liittyvistä ilmiöistä. Myös avara piha-alue on valjastettu vesileikkeihin.

”Toms Tit’s Experiment on eläväinen tiedekeskus, jossa lapset ja vanhemmat voivat yhdessä tutustua tieteeseen ja oppia uutta. Teemme oppimisesta hauskaa, ja toivommekin, että herätämme lapsissa kiinnostuksen luonnontieteisiin”, kertoo museon markkinoinnista vastaava Marie Karlsén Tom Tit’sin toiminta-ajatuksesta. Päivän päätteeksi pääsee hurjastelemaan läpi talon kulkevassa liukumäessä.

Valokuvia ja juhlavuosi

Resan till livets kärna -valokuvanäyttely on esillä Tom Tit’s Experimentissä parhaillaan, ja se päättyy elokuussa. Ruotsalainen valokuvaaja Lennart Nilsson on maailmankuulu valokuvistaan, jotka esittelevät elämää ja ihmisvartaloa sisältäpäin. Näyttelyn yhteydessä esitetään myös samanniminen dokumenttielokuva.

”Tänä vuonna Toms Tit’s Experiment täyttää 30 vuotta. Varsinainen syntymäpäivä on 10.10., jolloin sisäänpääsymaksua peritään saman verran kuin tiedekeskuksen avautuessa, SEK 10 aikuiselta ja SEK 5 lapselta. Varsinaiset juhlat vietämme 14.10.2017, ja toivotamme myös kaikki suomalaiset tervetulleeksi juhlimaan kanssamme”, kertoo Karlsén.

Torekällbergetin ulkoilmamuseo

Ulkoilmamuseo sijaitsee kukkulan päällä noin kilometrin kävelymatkan päässä keskustasta. Alue on jaettu kaupunkiin ja maaseutuun, ja museossa pääseekin kurkistamaan sekä porvarikotiin että sepän yksinkertaiseen asuintaloon. Maaseudun puolella elelee kotieläimiä: lampaita, lehmiä, hevosia ja kaneja.

Lasten suosikki Lilltorpet on hurmaava pienoismalli 1800-luvun tyypillisestä maatilasta, jossa on tilaa leikeille ja samalla opitaan vanhanajan arjesta, jolloin elettiin ilman nykypäivän mukavuuksia.

Heinäkuun ensimmäisinä päivinä Torekällbergetillä vietetään 1800-luvun viikkoa. Silloin museossa tapaa ajan henkeen pukeutuneita käsityöläisiä, renkejä ja aatelisia, nautitaan  nukketeatterista ja täisirkuksesta. Tarjolla on myös 1800-luvun ruokia kuten hernelettuja.

Päiväksi tai pariksi

Södertäljeen voi matkustaa helposti Viking Linen bussilla puolipäiväretkelle. Bussi lähtee Tukholman satamasta klo 10.30 ja takaisin Södertäljestä klo 14.40. Jos alueeseen haluaa tutustua tarkemmin, kannattaa jäädä yöksi. Keskustassa on kaksi hotellia, Quality Hotel Park ja Scandic Södertälje. Keskustan ulkopuolella voi majoittua myös Eklundsnäsin leirintäalueella. Södertäljeen pääsee kätevästi myös junalla Tukholman keskustasta. Lisätietoja www.destinationsodertalje.se.

 

Vikingalivetin tarinajunan kyydissä pääsee näkemään jännittävän tarinan viikinkien elämästä.

 

 

Vikingaliv-museo Tukholmassa

 Djurgårdenilla, Vasa-museon ja Junibackenin viereen on avattu uusi, viikinkien elämästä kertova Vikingaliv-museo. 
Museossa viikinkiemäntä Ragnfridin kertomukset kuljettavat vierailijan vuoteen 973. Matka alkaa viikinkien kylästä, missä tavataan tarinan päähenkilön Haraldin sekä hänen vaimonsa Ragnfrid. Frötunan tilalla on kevät koittanut ja ruokavarat ovat vähissä. Harald on joutunut lähtemään ryöstöretkille saadakseen ruokaa ja maksaakseen velkansa. Tarina vie matkalle viikinkien elämään ja aitoihin historian tapahtumiin tarinajunan kyydissä, joka kuljettaa viikinkikylän lävitse. Ikäraja satujunaan on 7 vuotta. Liput museoon maksavat SEK 190 aikuiselta ja SEK 120 alle 15-v. lapsilta. Lisätietoa osoitteesta vikingaliv.se.

Laivalla Djurgårdeniin

Viking Linen terminaalista pääsee kätevästi vesiteitse Djurgårdeniin ja keskustaan. M/S Emelien lähtösatamaan on Viking Linen terminaalista noin kilometrin matka. Kävelymatka taittuu kymmenessä minuutissa, ja laivan kyytiin mahtuvat suuremmatkin varusteet, kuten lastenrattaat, pyörätuoli tai polkupyörä. Lipun hinta on 6,50 euroa aikuiselta, alle 12-vuotiaat matkustajat aikuisen seurassa ilmaiseksi. Liput voi ostaa ennakkoon Viking Linen varauksen yhteydessä. Lisätietoja vikingline.fi.

2017

 

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X