Sveitsin Alppien laskettelurinteet ja murtomaahiihtomaastot kuuluvat kiistatta maailman eliittiin. Kesällä Sveitsi tarjoaa vihreää luontoa, kirkkaita vuoristopuroja ja alppiniittyjä. Valittavana on henkeäsalpaavia vaellusreittejä ja huimaavia pyöräilymaastoja, elämää sykkiviä kaupunkeja ja yksinäisiä vuoristopolkuja, herkkuja kulinarismin huipulta ja raikkaita paikallisia viinejä. James Bond seikkaili täällä 50 vuotta sitten eikä maan vetovoima ole hiipunut tuumaakaan vuosien saatossa.
Romanttisen Schanfiggin laakson perukasta löytyy Arosa
Vuorten ympäröimä Arosa sijaitsee 1800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella, joten lunta oli vielä huhtikuussa riittämiin. Arosa on laakson viimeinen kylä eikä siellä ole lainkaan läpikulkuliikennettä. Puhtaan ilman ja suojaisen sijainnin johdosta kylä on ollut suosittu terveyslomakohde jo vuodesta 1877.
Arosaan pääsee joko junalla Churin kautta tai serpentiinitietä pitkin autoillen. Arosa All-inclusive -kortti on ilmainen kaikille Arosassa yöpyville. Sillä saa monenlaisia etuja, kuten matkat Hörnliin ja Weisshorniin tai sisäänpääsyn historialliseen museoon.

Arosassa on yli 200 kilometriä vaellusreittejä. Eritoten suositellaan 15 kilometrin mittaista Kymmenen järven reittiä, joka vie kristallinkirkkaalta vuoristojärveltä toiselle. Arosa on aloittanut myös kaltoin kohdeltujen ja vankeudessa eläneiden karhujen suojeluprojektin. Karua elämää viettäneet mesikämmenet saavat elellä vapaasti luonnonmukaisessa ympäristössään.
Kokin apupojasta Sveitsin turistitoimiston johtotehtäviin
”Ensimmäisen työharjoittelupaikkani sain 11-vuotiaana kotikyläni Bretigny-sur-Morrensin ravintolasta. Olin kokin apupoikana ja keittelin ranskalaisia perunoita ja autoin kattauksessa,” muistelee Adrien Genier, Sveitsin turistitoimiston Pohjoismaiden johtaja. Pikkupoikaan syttyi palo matkailua kohtaan ja koulun loputtua hän lähti Lausanneen, jossa työskenteli pienessä hotelliketjussa. Sittemmin Adrien pääsi Lausannen yliopistoon opiskelemaan markkinointia ja johtamista. Opiskelurahat nuorukainen tienasi tarjoilijana ja opettajan assistenttina. Valmistuttuaan Adrien valittiin Estavayer-le-Lacin matkailutoimiston johtoon. Mielenkiintoinen työ toi mukanaan vastuuta, strategia päätöksiä, uusien projektien suunnittelua, tapahtumia ja markkinointia.
Brasilian kautta Pohjoismaihin
Neljän hektisen vuoden jälkeen tuli aika ottaa aikalisä. ”Pakkasimme vaimoni kanssa matkalaukut ja lähdimme tyttäremme kanssa Kolumbiaan, vaimoni kotimaahan. Vietimme neljä upeaa kuukautta reissaten ristiin rastiin Kolumbiaa ja Panamaa.” Sveitsiin palattuaan Adrien kokeili kiinteistövälittäjän töitä. Intohimo matkailuun oli kuitenkin vahva ja perhe löysi itsensä Brasilian Sao Paolosta, jossa Adrien työskenteli Sveitsin turistitoimiston maajohtajana. Tropiikissa kului reilut neljä vuotta. Tällä hetkellä Adrien perheineen asuu Tukholmassa tutustuen pohjoismaiseen elämäntyyliin.
Neljän maan isot markkinat ovat haaste, mutta tehokas tiimi tekee hyvää työtä Sveitsin matkailun edistämiseksi. ”Sveitsin houkuttavuus matkailumaana kasvaa koko ajan, myös hintataso on aiempaa kohtuullisempi,” pohtii Adrien. Pohjoismaisten matkailijoiden määrä kasvoi 4,1 % vuonna 2017 ja kasvu näyttää jatkuvan. ”Verrattuna Ranskan vaikuttaviin matkailijamääriin meillä on toki vielä paljon matkaa edessä.” Toisin kuin luulisi ovat kesämatkailu sekä kaupunkilomat ovat pohjoismaisten matkailijoiden suosiossa. Suomalaisten matkustus kesäaikaan oli peräti 53,2 % viime vuonna.
Unohtumaton Zermatt
Adrienin lempipaikka Sveitsissä on kotikaupunki Lausanne. ”Se vaan on täynnä tekemistä, aktiviteetteja ja hyviä ravintoloita. Järvi ja kaupunkia ympäröivät viinitarhat ovat kauniita. Yöelämäkin on tarpeeksi vilkasta,” nauraa Adrien. Vapaa-aikanaan kiireinen mies nauttii purjehduksesta ja on ylittänyt Atlantin kahteen kertaan. Toinen intohimo on brasilialainen kamppailulaji Capoeira. Aina kun on mahdollista, Adrien nauttii illallisesta Zermattin The Cervo -ravintolassa: ”You have to try it to understand!”

Pilatus tarjoaa monenmoista aktiviteettia lähellä Luzernia
Pilatuksen korkein huippu Tomlishorn kohoaa 2 128 metrin korkeuteen, joten maisemia kelpaa ihastella. Kerrotaan, että lohikäärmeet ovat viihtyneet Pilatuksella jo 1400-luvulta lähtien. Lapsiperheet kiertävät innoissaan vuoren uumenissa Lohikäärme-retkellä, Kesäkuusta lokakuuhun voi tutustua vuorikauriiden elämään Vuorikaurissafarilla. Pilatuksella voi päivämatkat junalla, köysiradalla, patikoiden, pyöräillen, veneillen tai autoillen. Vaihtoehto hotellihuoneelle on yöpyminen keinuvassa puuteltassa, jotka pingotetaan puiden runkoihin. Illalla nautitaan grilli-ruuasta ja auringon laskettua nukutaan yö luonnon ääniä kuunnellen. Yhteen telttaan mahtuu kaksi tai kolme yöpyjää.
Sveitsin iloisen mielen lähettiläs vierailee mielellään Suomessa
The Switzerland Convention & Incentive Bureau (SCIB) on voittoa tuottamaton organisaatio, joka edustaa Sveitsin johtavia konferenssikeskuksia ja kotimaansa tapahtumia. Organisaation pitkäaikainen työntekijä sympaattinen Alexander ”Alex” Hunger, Project Manager Nordic Meetings & Incentives, on monen hyvin tuntema. Energinen ja herkästi hymyilevä Alex on jo vuodesta 1997 ollut Sveitsin iloisen mielen lähettiläs Suomessa.
”Minulla on erityinen side suomalaisiin. Jo ensimmäisellä käynnilläni huomasin, että sveitsiläisillä ja suomalaisilla on paljon yhteisiä luonteenpiirteitä. Suomalaiset eivät ehkä avaudu yhtä nopeasti kuin sveitsiläiset, mutta kun teitä oppii tuntemaan kestää ystävyys pitkään.” Aikaisemmin Alexilla oli mielessään kuva pienestä, jopa hieman militaristisesta maasta Venäjän rajalla. Suomi vaikutti kovin etäiseltä ja viileältä. ”No viileää saattaa olla vieläkin mutta muuten ennakkokuva kyllä romuttui vauhdilla”, nauraa Alex.

Vuosien varrella Alex on jakanut Sveitsi tietoutta Matkamessuilla isolle joukolle Alppimaasta kiinnostuneille. ”On hienoa kuinka paljon erilaisia ihmisiä olen saanut tavata. Moni vanha tuttu käy moikkaamassa Matkamessuilla säännöllisesti ja kyselee mitä tehdä seuraavalla Sveitsin matkalla ja minne kannattaisi suunnata?” No, Alexilta eivät vinkit ja neuvot lopu kesken. Nyt ovat tapetilla vaellusmatkat, pyöräily ja omatoiminen automatka vaikka koko Sveitsin ympäri.
Usean vuoden ajan Alex on ollut puuhamiehen roolissa järjestämässä supersuosittua Raclette-iltaa hotelli Kämpissä Matkamessujen aikaan. ”Olen ollut mukana alusta alkaen. Joka vuosi tuon Sveitsistä juustot ja tykötarpeet mukanani, matkatavaroideni aromi saattaa olla vähintäänkin mielenkiintoinen, mutta juuston on oltava aitoa.” Alex lupailee lisää maittavia illanistujaisia sveitsiläisten herkkujen parissa myös tulevaisuudessa.
Mürren – helppo ”ski-in ski-out” kylä Jungfraun vuoristossa
Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä James Bond elokuva Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa on hyvä syy palauttaa mieliin Mürrenin alue. Ulkoilmaihmiselle helppo ”ski-in ski-out” kylä tarjoaa hyviä rinteitä 266 km ja vapaalaskumahdollisuuksia talvisin sekä erinomaiset vaellus- ja pyöräilyreitit kesäisin. Mürrenin klassikko on Schilthornin huipulta alas laskeva musta rinne numero 10, joka on koko Jungfraun alueen jyrkin. Tammikuussa täällä pidetään myös maailman suurin syöksylaskukilpailu – Inferno.
James Bond – Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa
” Oli syyskuu ja James Bondista tuntui, että kesä ei lopu koskaan. Mutta talvi tuli kuin tulikin tuoden mukanaan toivottoman sekasotkuisen ongelman, verenvuodatusta ja kuolemaa lumen keskellä.” Näin alkaa Ian Flemingin yhdestoista James Bond seikkailu, jota kuvattiin huikaisevien maisemien keskellä Sveitsin Schilthornissa ja sen pyörivässä Piz Gloria -ravintolassa vuonna 1969. Elokuvan tuotantoyhtiö oli etsinyt sopivaa kuvauskohdetta pitkään ennen kuin ideaalinen kohde löytyi Sveitsin Alpeilta. Ian Fleming kuvailee kirjassaan Piz Glorian hyvin yksityiskohtaisesti ja lumisten vuorten ympäröimään pyörivään ravintolaan tuli päästä köysiradalla. Vuotta aikaisemmin rakennettu Schilthornin köysirata oli ylittänyt budjetin yli kolminkertaisesti ja sinne suunniteltu ravintola oli pistetty jäihin. Tulevaisuus ei näyttänyt hyvältä.
Sitten saapui James Bond! Tuotantoyhtiö teki simppelin sopimuksen köysiratayhtiön kanssa ja lupasi huolehtia ravintolan kustannuksista. Kuvauspaikalle nousi ravintola, parantola, huvila, laboratorio ja linnoitus, jossa elokuvan konna kreivi Blofeld (Telly Savalas) suunnitteli maailman talouden tuhoamista viruksen avulla.
Pääosaan James Bondin rooliin valittiin tuntematon australialainen automyyjä ja malli George Lazenby. Huippusuositun Sean Conneryn manttelinperijän valinta aiheutti ennenkuulumattoman kohun. Lazenby riitautui jo kuvausten aikana niin ohjaaja Peter Huntin kuin naispääosan esittäjän Diana Riggin kanssa, ja ilmoitti lopettavansa 007 näyttelemisen jo ennen elokuvan ensi-iltaa. ”Lazenby ei osannut hiihtää ja sijaiseksi löydettiin saksalainen mestari Luggi Leitner. Kuvaukset kestivät 5 ½ kuukautta sunnuntaista perjantaihin. Osa kuvausryhmästä juhli kaikki lauantait niin railakkaasti, että kuluttivat enemmän kuin tienasivat, no se oli kultaista 60-lukua”, muistelee itsekin stunttimiehenä näytellyt Walter Inäbnit.
Piz Gloriassa tarjoillaan edelleen James Bond erikoisaamiaista ja vuonna 2013 avattiin ”007 Walk of Fame.”

Wengenin Vertical Up – klassikko kilpailu amatööreille Jungfraulla
Lauberhornin vuori nousee 2 471 metrin korkeuteen ja on kuuluisa tammikuussa järjestettävästä amatöörikilpailusta. Sveitsin suurin talviurheilutapahtuma kerää vuosittain kymmeniätuhansia katsojia ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Ensi vuonna kisa ei ole mukana Vertical Up -tourin ohjelmassa vaan Wengen järjestää sen itse.
Säännöt ovat kilpailijoiden mieleen sillä niitä ei ole. Jokainen saa valita mieleisensä tavan nousta rinnettä ylös, kunhan ei käytä moottoroituja välineitä, ylös on päästävä lihasvoimalla. Juoksijat saavat käyttää piikkejä mutta nousu vaatii kovaa lunta. Murtomaahiihtäjillä saattaa olla etu, jos taitaa tekniikan. Kisan voittaa parhaan tekniikan keksinyt ja nopeimmilla välineillä nouseva kilpailija. Varmaa on kuitenkin se, että kaikilla on hauskaa, niin yleisöllä kuin kisaajilla. Myös asun valinta voi olla ratkaisevaa, parhaasta asusta on nimittäin luvassa palkinto.
Grand Tour Road Trip on Alppien ykkönen
Sveitsin turistitoimisto nostaa tulevana kautena voimakkaasti esille auto- ja E-pyöräilyä (sähköpyörä). Sähköautoille on rakennettu ennätykselliset 300 latauspaikkaa. Grand Tour Road Trip -reitti kulkee palmujen varjostamilta rantakaduilta kiiltäville jäätiköille ja keskiaikaisista kylistä kuhiseviin kaupunkeihin. Ja mikä parasta kaiken voi tehdä omaan tahtiin ilman ryhmämatkan aikatauluja.
Reitti kulkee Sveitsin ympäri ja poukkoilee ristiin rastiin eri puolilla maata. Valinnanvaraa löytyy. Matkalla voi poiketa kalastaja Rolf Meierin luona Ermatingenissä, kalareissun saalis on yleensä siikaa, ahventa ja haukea. Absintti valmistetaan rypäle- ja viljaperäisestä alkoholista, siihen lisätään useita yrttejä, joista tärkeimmät ovat anis, fenkoli ja koiruoho. Vuoteen 2005 absintti oli kiellettyä Sveitsissä. Enää juomaa ei tarvitse nauttia salassa vaan mm. Philippe Martinin tislaamossa Boveressessa saa herkusta nauttia ihan laillisesti. Niederhornissa voi ihailla kauniita vuorikauriita. Luontoasiantuntija Urs Grossniklaus kertoo, että täällä vuorikauriita ei metsästetä, joten ne eivät pelkää ihmisiä vaan saattavat loikoilla patikkapolun keskellä kaikessa rauhassa. Auton voi jättää hetkeksi tien sivuun myös Reinin varrella ja lähteä patikoimaan jokilaaksoon, jo kolmen vartin jaloittelu viinitilojen maisemissa virkistää kummasti ajomatkan lomassa.

Cortina d’Ampezzo – Rock’N’Rollin kuningatar
Asianmukaisen rock’n’roll matkan varusteiksi riittää hammasharja, maastopyörä, kiipeilyvarusteet ja erinomainen soittolista! Metallica, Rolling Stones ja muut massiiviset rockin sankarit kertovat, että nyt ei olla menossa ihan tavalliselle patikkaretkelle. Kiipeäminen ylös AC/DC:n tahdissa on vaativaa puuhaa – liikkuvasta rokkilantiosta on hyötyä. Paluu alas maastopyörillä henkeäsalpaavissa maisemissa ”What a wonderful world” -biisin heavyversion tahtiin ei ole huono sekään. Yhteensä kilometrejä kertyy noin 55.
Rokkikierroksen isä, Paolo Tassi, tietää vetovoiman syyn: ”Vuoristo on villi.” Turvallisuudesta ei tingitä, oppaat tapaavat lähtijät etukäteen ja silloin tarkistetaan kunkin lähtijän kunto ja taidot. Kokeneimmat voivat kiivetä Tofana di Mezzolle 3244 metrin korkeuteen. Maisemat huipulla ovat vaikuttavat tai kuten Paolo Tassi asian ilmaisee: ” Yeah. I know it’s only rock’n’roll, but I like it.”

Rokkikierroksen maisemat ovat huikaisevia.
Buirabähnlin köysiratareitti on patikoijan unelmakohde
Engelberg – Titlis on suosittu kesäkohde ja sen vetonaula on Buiräbähnlin köysiratareitti. Sveitsinsaksaksi pieniä parin hengen hissejä kutsutaan nimellä Buirabähnli. Alun perin hissit kuljettivat tarvikkeita vuorten maanviljelijöille. Hissit kulkevat pyynnöstä, joten päästäksesi reitillä eteenpäin, nosta luuri ja tilaa hissi asemalle ja sitten vaan matkaan! Hissiasemien välillä kulkee vaellusreitti, jonka varrella on mm. Berghof Brändlen, jota pitää Scmitterin perhe. Paikan erikoisuus ovat pienikokoiset lehmät, jotka aikanaan tuotiin köysiradalla ylärinteille. Normaalikokoisille lehmille jyrkät rinteet olivat aivan liian vaativat ja niiden perille kuljettaminen olisi ollut lähes mahdotonta.
Lähtö- ja paluupaikka vaellukselle on Engelberg. Paras aika vaellusmatkalle ajoittuu kesäkuusta lokakuuhun. Patikkareissu kestää kaksi tai kolme päivää ja matkaa kertyy 46 kilometriä. Vaikeusaste on keskitasosta vaativaan reitin valinnan mukaan. Parhaimmillaan reitti nousee yli kahden kilometrin korkeuteen. Yöpymiset kannattaa varata tunnelmallisista alppimajoista.
Alueella voi tehdä myös lyhyempiä patikkaretkiä vuorten alarinteillä, lyhyin reitti on Grotten Trail ja sen kävelee tunnissa.

The Chetzeron – köysirata-asema muuttui hotelliksi huipulla
Johtaja liikkuu hotellin alueella kuin järjestelmällinen muurahainen, jokaisella käännöksellä on tarkoituksensa ja jokainen pysähdys on etukäteen harkittu. ”Sijainti on voimaannuttava. Paikka näkyy kaikkialle laaksossa. Kun asema päätettiin sulkea, löysin itseni usein katsomassa ylös ja aivoni alkoivat pyörittää suunnitelmia,” kertoo Lamaa. Vuonna 2010 hän viimein osti vanhan aseman ja muutti sen ravintolaksi. Hyvä ruoka oli kaiken perusta, keittiö paneutuu gourmet-ruokaan ja palauttaa mieliin jo hiipuneita makumuistoja lapsuudesta.
The Chetzeron sijaitsee Crans-Montanassa 2112 metrin korkeudessa. Hotelli valmistui kolme vuotta sitten ja siinä on 16 mahtavalla näköalalla varustettua huonetta. Arkkitehti Ambroise Bonvin suunnitteli uudisrakennuksen. Lamaa ei kerää ympärilleen turhaa tavaraa. Sama filosofia näkyy hotellissa, ei tauluja, ei turhia laatikoita ja lipastoja, ei musiikkia ravintolassa. Paikan energia on sen tärkein sisustuselementti.
Illalla, kun köysirata suljetaan ja hiljaisuus laskeutuu vuorille, on Chetzeron parhaimmillaan. Yön saapuessa henkilökunta laittaa sukset jalkaansa ja poistuu äänettömästi hotellilta. Paikalle jää vain äärettömyys ja Sami Lamaa vieraidensa kanssa.
