Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen vuosille 2020-2021. Statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuurikaupunki-titteliin. Savolaisittain sanottuna alueesta tuli pariksi vuodeksi Mualiman Kulinaarinen Napa. Juhlavuosien ohjelmassa valokeilaan nostetaan luonnon ja alueen puhtaat raaka-aineet; lähiruoka, marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus.
Pohjois-Savossa on nyt meneillään Euroopan maukkaimmat vuodet. Matkailijan aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa, uudenlaisia elämyksiä ja ruoan ympärille kietoutuvia monipuolisia tapahtumia. Ohjelmatarjonta on kokonaisuudessaan koottuna verkossa www.tastesavo.fi ja alueen ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nousevat valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Savolaisuus on makuasia #tastesavo
Juhlavuosien 2020-21 ohjelmat jaksottuvat luonnon rytmin mukaisille teemaviikoille. Kesällä esiin nousevat herkullinen horta eli villiyrtit, villiruoka ja luonnonantimet sekä alueen maukkaimmat makupalat makeista marjoista vihanneksiin. Syksyn mittaan siirrytään satokauden herkkuihin sekä metsän ja järvien antimiin.
Teemaviikoilla ohjelmassa on esimerkiksi marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita, tastingejä, kulttuurin, hyvinvoinnin ja ruuan yhdistäviä tapahtumia sekä ruokafestivaaleja. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi aivan uudenlaisia makumatkoja, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet.
Retkiä ryhmille
Valittavana on liki 40 valmista opastettua retkiohjelmaa ryhmille. Maistellen Kuopiota -ruokakävelyn aikana neljän ruokalajin menun osat tarjoillaan kaikki eri ravintoloissa, jotka sijaitsevat historiallisesti mielenkiintoisissa vanhoissa rakennuksissa. Maistellen Kuopiota -kiertoajelu vie kauempana keskustaa oleviin ravintoloihin, kuten pyörivään Puijon torniin ja Kallaveden rannalla olevaan Kuopion Saanaan. Kierroksen aikana vieraillaan myös Koivumäen Kartanossa ja legendaarisen kauppaneuvos Gustav Raninin jalanjäljillä Lignell & Piispasen tehdaskierroksella.
Ruoka- ja kokkikursseja on tarjolla monenlaisia. Osassa kokataan esimerkiksi villiyrteistä, kalasta tai metsänantimista ja toisissa opitaan valmistamaan laadukkaita drinkkejä.
Useita palkintoja voittaneisiin panimoihin, tislaamoihin ja viinitiloihin tutustutaan useilla erilaisilla kierroksilla. Niissä vieraillaan Lignell & Piispasen tehtaalla, Alahovin viinitilalla, RPS Brewingin sekä Iso-Kallan panimoilla.
Valtavasti ohjelmaa
Herkullisia matkavinkkejä löytyy myös www.kuopiotahko.fi -sivustolta, josta maittavimmat kohteet löytyvät #ERG -tunnisteella. ERG -tunnus yrityksen ovessa, ruokalistalla tai verkkosivuilla kertoo yrityksen olevan alueen ruokamatkailun helmi. Asiakkaalle tunnus viestii paikallisista ja aidoista, vastuullisesti tuotetuista tuotteista ja palveluista.
European Region of Gastronomy -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT. Se edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. Mukana on nyt yli 80 yritystä, tapahtumatoimijaa, oppilaistosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.
Lisää houkutuksia Euroopan maukkaimmasta maakunnasta löytyy täältä.
Syksy 2020
Jaa artikkeli: