Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tšekit on paljon enemmän kuin pelkkä Praha

Talvinen Praha tarjoaa turistille nyt tilaa ja ruuhkattomuutta. Tšekin matkailutoimiston viestintäpäällikkö Mahulena Drakselová toivoisi kuitenkin, että turistit matkustaisivat myös pääkaupungin ulkopuolelle. Tšekeillä on valtavasti upeita kohteita Prahan ulkopuolellakin. Vaihtoehtoja on aktiivilomaa, kulinaristista ilottelua, historiaa ja hyvinvointia kaipaavalle.

Talvinen Praha on omalla tavallaan kaunis.

Covid-19 on koetellut kovakouraisesti Tšekkejä, siinä missä muitakin maita. Moni paikallinen on tuskastunut tiheään muuttuviin säädöksiin. Tästä ovat hyvä esimerkki joulumarkkinat, jotka kiellettiin siinä vaiheessa, kun kojut oli jo pystytetty ja myyntituotteet kuljetettu paikalle. Moni joulumyyjä viivytti kojun purkamista toivoen, että markkinat sallittaisiin. Näin ei käynyt, vaikka samanaikaisesti “tavalliset markkinat” saivat olla auki.

Smetana hotellin vaihtoi nimensä Mozart-hotelliksi, joka eittämättä kuulostaa paremmalta.

Mozartin makuuhuone

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moni matkailualan yritys ja hotelli on käyttänyt epidemia-aikaa tilojen kunnostamiseen ja brändiuudistuksiin. Yksi tällainen on Kaarlensillan lähin viiden tähden hotelli. Smetanana tunnettu hotelli vaihtoi nimensä Mozartiksi, toistuvien nimisekaannusten vuoksi. Smetanalla kun haluttiin viitata säveltäjään, ei hapankermatuotteeseen.

“Hotellimme täyttöaste oli viime kesällä 70 – 80 prosenttia, joka oli hyvin epidemia-aikana, mutta sesongin ulkopuolella on tyhjempää. Huomisesta ei voi näinä aikoina tietää. Hotellin asiakaskunta koostuu nyt keskieurooppalaisista, kun normaalisti asiakkaita tulee Yhdysvalloista ja Aasiasta”, hotellin johtaja Katarina Dvořáková kertoo.

Hotellin uusi nimi juontaa siitä, että Mozart vieraili 1700-luvulla usein talossa.

“Hän lupasi kiitokseksi säveltää jotain omistajalle, mutta kun tuotosta ei kuulunut, omistaja lukitsi hänet sviittiin säveltämään. Tuossa sviitissä voi nyt viettää yönsä erityisen inspiroivassa tunnelmassa”, Dvořáková kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellista löytyvät entisten asukkaiden mukaan nimetyt Casanovan ja Alfons Muchan sviitit.

Tsekissä ei jää nälkäiseksi.

Mustan enkelin baaritiskillä

Aivan turistivirtojen keskellä, kivenheiton päässä astrologisesta kellosta, sijaitsee mustan enkelin hotellibaari. Black Angel’s on rankattu maailman kymmenen parhaan hotellibaarin joukkoon. Syitä tälle lienee ainakin se, että baari tarjoaa suojaisia looseja, drinkkilista lumoaa mielikuvituksellisuudellaan, sisustus on komea ja asiakkaiden yksityisyys turvattu.

“Mitä tapahtuu Black Angel’sissä, jää Black Angel’siin”, tarjoilija sanoo kertoessaan, että valokuvaaminen on kielletty.

Tässä Hotel U Princen ravintolassa saa myös omaa aikaa ja rauhaa, sillä verkkoyhteydet eivät toimi vaikka baarin ulkopuolella ne toimivat erinomaisesti.

Táborin hyvin säilynyt historiallinen vanhakaupunki on ihastuttava kävelykohde. Siellä järjestetään useita erilaisia tapahtumia.

Pois pääkaupungista

 Turistit vierailevat usein vain Prahassa, vaikka maalla on paljon muutakin tarjottavaa.

“Prahan ulkopuolelta löytää erinomaisia kulinaristisia kohteita. Välillä tuntuu siltä, että koska Prahan ravintoloiden ei tarvitse ylittää itseään saadakseen asiakkaita, maan parhaat ruokahelmet sijaitsevat muualla. Ja minä olen itse prahalainen, joten sanon tämän kaikella rakkaudella”, Drakselová naurahtaa.

Yksi erinomainen ruokakohde löytyy 1420 perustetusta Táborin kaupungista, joka sijaitsee 1,5 tunnin ajomatkan päässä Prahasta. Ulkoilmamuseoksi kutsutun vanhan kaupungin aukion laidalla sijaitsee Tšekkien arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon lukeutuva Goldie. Ravintolan pääkokki Honza Horký toimii maan kansallisen ravintolajoukkueen kapteenina ja ruoka on niin suussa sulavaa, että halpoja hintoja on vaikea ymmärtää.

Táboriin pääsee sujuvasti linja-autolla ja junalla. Kaupungissa järjestetään isoja ulkoilmakirjamessuja, avointen puutarhojen päiviä ja keskiaikaisia markkinoita. Vierailun arvoisia kohteita ovat myös suklaa- ja marsipaanimuseo ja Vycep-panimoravintola. Vanhan kaupungin reunalta voi myös askeltaa Luenice Valley -patikointireitille, joka kulkee Bechyněn kaupunkiin.

“Olemme yhdessä Tšekkien puhtaimman luonnon ja ilman paikassa. Täällä kannattaa nauttia luonnosta, televisioruudun sijaan”, Svata Katerinan johtaja Jan Mašinda sanoo ja kehottaa lähtemään vaikka koiravaljakon kyytiin tai ratsastusretkelle.

Rauhoittumisen paikka

Jos kaipaa lomalta hyvinvointisisältöä ja akkujen latausta, on oiva kohde ayurvedinen kylpylähotelli Svata Katerina, joka sijaitsee Prahasta kahden tunnin ajomatkan päässä Pocàtkyssa.

“Ihmiset tulevat tänne rentoutumaan, vaalimaan hyvinvointiaan ja hoitamaan itseään”, hotellin johtaja Jan Mašinda kertoo. “Täältä saa autenttisen ayuerveda-kokemuksen ilman jetlagia”, hän lisää. Euroopasta löytyy vain kolme ayuervedaan erikoistunutta hotellia ja Svata Katerina on näistä suurin.

Katerinan lähteestä vetensä saava hotelli tarjoaa ayurveda-hoitojen lisäksi lääkärin konsultaatiota, joogaa, meditaatiota, hierontaa, ruokavaliota ja kylpyjä. Paikan muita aktiviteetteja ovat esimerkiksi ratsastus, pelikentät ja koiravaljakot.

“Meille voi tulla myös viettämään hiljaisuus retriittiä. Tällöin asiakas saa kaulaansa lapun, josta henkilökuntakin tietää, että asiakas ei halua puhua vierailun aikana.”

Vaikka hyvinvointi on paikan punainen lanka, saa ravintolasta myös tuhtia tšekkiruokaa ja alkoholia.

“Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa”, paikan intialainen lääkäri Venu sanoo.

 

 

Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Syksy 2021
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.