Tšekkien itäosasta löytyy erityisiä kohteita

Böömi on historiallinen alue Keski-Euroopassa, Tšekin tasavallassa eli Tšekeissä. Se sijaitsee vuoristojen reunustamassa, suojaisassa altaassa. Aikoinaan alueen muoto oli erityisen edullinen hyökkäysten torjunnassa, nykyisin suojaisuudesta johtuva hedelmällisyys ilahduttaa maanviljelijöitä. Böömin kiinnostavia kohteita ovat esimerkiksi Litomyšlin Unesco-kaupunki, Dolni Moravan laskettelu- ja seikkailukeskus, Kladrubyn hevostallit ja Pardubicen piparkakkukaupunki – kaikki erityisiä kohteita, joihin suomalainen turisti harvoin vielä löytää tiensä.

Kladrubyn hevoset ovat maailman kuuluja.

Kladruby nan Labenin hevosten siitostila Tšekkien itäosissa, Pardubicen läänissä, saa jokaisen ratsastuksesta ja kuninkaallisista jotain tietävän huokailemaan syvään ja kunnioittavasti. 1600-luvulta asti Kladrubyn hevosia kasvattanut tila tuotti aikoinaan hevosia Habsburgien keisarillisen hovin käyttöön. Nykyisin tila on valtion omistuksessa, ja se nostettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2019. Paikallisopas kertoo, että talleilla vierailee sesonkina jopa 300 turistia päivässä.

“Euroopan kuninkaallisten hevoset ovat tämän tallin jalostuksen hedelmiä. Ne syntynyt tummina tai jopa lähes mustina, mutta 4–5 vuoden iässä väri muuttuu asteittain valkoiseksi”, talleja esittelevä opas kertoo.

Sky Walk kohoaa 55 metrin korkeuksiin vuoristoratamaisena kävelypolkuna.

Ylhäällä korkeuksissa

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Dolni Morava laskettelukeskus panostaa merkittävästi perhematkailuun, joka näkyy kaikessa paikan tarjonnassa lähtien lapsille räätälöidyistä virikehetkistä teemapuistoon. Jo heti vastaanotossa huomio kiinnittyy pieniin rappusiin, joita kapuamalla lapsimatkaajatkin pääsevät vastaanottovirkailijan tasolle.

Paikka houkuttelee toki kaikenikäisiä matkailijoita, sillä laskettelurinteiden ohella sieltä löytyy muun muassa maailman pisimmäksi kävelyriippusillaksi mainostettu Sky Bridge. Sillalla on mittaa 721 metriä pitkä ja se roikkuu 95 metrin korkeudessa.

Vuonna 2022 avattu silta on auki ympärivuotisesti. Muutaman vuoden vanhempaa tekoa on viereinen Sky Walk (vuodelta 2015), joka kohoaa 55 metrin korkeuksiin vuoristoratamaisena kävelypolkuna. Molemmat kokonaisuudet, samoin kuin alas rinteeltä johtava kelkkarata ja mammuttipuisto ovat laskettelukeskuksen omistajan rakennuttamia.

Pitkästä kulttuuriperinteestään tunnetun Litomyslin pitkänomaisella aukiolla sijaitsee goottilainen kaupungintalo (tornirakennus kuvassa vasemmalla) ja useita renessanssi- ja barokkirakennuksia.

Unescon-kaupunki

Böömiin sijoittuva, noin 10 000 asukkaan Litomyšl, yllättää monipuolisuudellaan. Ei riitä, että kaupungissa on lukuisia kiehtovia kohteita taidemuseoista 1500-luvun linnaan. Paikalla järjestetään myös vuosittain kaupungin entisen asukkaan, säveltäjä Bedrich Smetanan kunniaksi musiikkifestivaali.

”Festivaalin aikaan tulijoita on niin paljon, ettei heille ole vuodepaikkoja. Musiikkifestivaalin pääsponsori on Škoda, joten järjestämme vierailijoille autokuljetuksia naapurikaupungeista”, paikalliset kertovat.

Pardubicen piparkakkukaupunki on perheiden suosiossa.

Uutta ja vanhaa

 Litomyšlin kaupunki on ottanut yhdeksi tavoitteistaan yhdistää ennakkoluulottomasti ja saumattomasti vanhaa ja modernia. Tämä näkyy sekä peruskorjatuissa rakennuksissa että  modernin taiteen sijoittelusta kaupunkiin ja sen rakennuksiin. Taiteilija Josef Váchaliin keskittyvä Portmoneum-museo taas jättää mielen niin hauskalla tapaa hämmentyneeksi, että juteltavaa ja ajateltavaa riittää useaksi päiväksi.

”Meillä on valtava määrä tapahtumia ja kiinnostavia kohteita. Moni, samankokoisissa lähikaupungeissa asuva ystäväni tulee tänne viettämään vapaa-aikaa. Litomyšlissä on paljon tapahtumia ja todella monta hyvää ravintolaa”, paikallisopas kertoo Litomyšlin renessanssi-linnan luona.

Linnaa peruskorjataan parhaillaan, mutta historiaa ja tarinoita huokuviin saleihin pääsee tutustumaan remontin aikanakin.

Hymyjä ja vieraanvaraisuutta

Tšekeissä on Euroopan kattavin junaverkko, joten pienempiinkin kaupunkeihin pääsee usein junalla. Maan itäosissa paikallisten englanti ei ehkä taivu aivan yhtä jouhevasti kuin Prahassa, mutta vieraanvaraisuus ja hymyjen määrä korvaa kielitaidon puutteen.

Ruoka on herkullista ja usein lihaisaa ja koska tšekit juovat eniten olutta asukasta kohden maailmassa, löytyy melkeinpä joka kylästä myös pubi.

”Meidän pubikulttuuri on itse asiassa hyvin lähellä englantilaisten vastaavaa. Pubiin ei mennä vain juomaan, vaan siinä on kyse ennen kaikkea seurustelusta ja ystävien tapaamisesta. Monelle se on päivittäinen tapa”, Prahassa ruokakierroksia vetävä Marketa Podrabska sanoo.

 

Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Kevät 2023

 

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X