Viro, Tartto

Etelä-Viron eloisa keskus

Tarton viehättävä yliopistokaupunki
on kulttuurin ja sivistyksen tyyssija

Tartto on mainio kohde laajentaa Viron tuntemusta, jos Tallinna alkaa jo tuntua läpikäydyltä.  Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki noin 100 000 asukkaan väestöllään. Se on myös Tampereen ja Upsalan ystävyyskaupunki.

Eero Havia, Viro
Raekoda Plats eli Raatihuoneen tori. Kaupungin matkailutoimisto palvelee turisteja Raatihuoneen päädyssä.

Tartto, viroksi Tartu sijaitsee 185 km Tallinnasta kaakkoon. Tallinnan laivalta omalla autolla matkaan kannattaa varata kolmisen tuntia.
Tarttoon voi myös lentää Helsinki-Vantaalta noin 40 minuutissa. Viime talvena Helsinki-Tartto-lento oli Tarton Ülenurmen lentoaseman ainoa päivittäinen lento.  Lentoasema on noin 9 km kaupungin keskustasta. Edullinen tapa siirtyä lentoasemalta kaupunkiin on shuttlebussi, 5 euroa suunta/henkilö.  Paluuta varten shuttlebussi pitää tilata hotelliin, mutta hotellin vastaanotto auttaa asiassa.
Tallinnasta pääsee Tarttoon myös hyvällä Lux Express-bussilla kahdessa ja puolessa tunnissa. Lippu maksaa 3-15 euroa varausajankohdan mukaan, Pins-kortilla saa alennusta. Myös juna vie perille hieman alle kolmessa tunnissa, noin 11 eurolla.

Tarton yliopiston, Tartu Ülikool, jyhkeä päärakennus pylväikköineen ja aivan kaupungin sydämessä.
Eloisa yliopistokaupunki

Tartto on Etelä-Viron keskus ja Tartumaan maakuntakeskus. Sitä pidetään Viron sivistyksen pääkaupunkina.  Tarton yliopiston perustamisvuodeksi mainitaan jo 1632, Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin aikana. Yliopisto antaa tämän päivän Tartolle vahvan akateemisen leiman, kun jopa 20 000 opiskelijaa tuovat kaupunkikuvaan nuorta eloisuutta. Yliopiston doorilaisin pylväin varustettu päärakennus rakennettiin kaupungin keskustaan v. 1803-1805 ja sen siipirakennukset  1820-luvulla. Nykyisin yliopisto on levittäytynyt jopa 150 eri rakennukseen. Osa yliopiston laitoksista on myös Tarton ulkopuolella.
Tartto on hyvä ympärivuotinen kohde, kun taas meren äärellä olevat Pärnu, Haapsalu ja Saarenmaa ovat enemmän ja parhaimmillaan kesäkohteita.

Huveja ja konsertteja

Tarton kaupungissa liikkuminen on helppoa ja jopa halpaa. Kävellen pärjää keskustassa hyvin, sillä ydinkeskusta on varsin kompaktilla alueella. Bussilinjat suuntautuvat keskustasta sivummalle.
Keskustassa yliopiston lähellä on perheen pienimmille ja muille lapsenmielisille Vudilan huvipuisto tai Tartu Mänguasamuuseum eli lelumuseo.  Hieman isommille on paljon tutkittavaa kiinnostuksen kohteista riippuen: AHHAA-tiedekeskus Lounakeskuksen yhteydessä, Tarton laulujuhlien museo, KGB-museo, Ilmailumuseo Eesti Lennundusmuuseum SA, maatalousmuseo Eesti Pollumadusmuuseum ja tietenkin kaupungin oman olutmerkin A. le Coq -panimon kierros.
Kulttuurinjanoisille Vanemuine teatteri aivan kaupungin sydämessä tarjoaa paitsi puheteatteria myös mm. balettia.  Vierailun aikaan voi osua myös upea urkukonsertti Eliel Saarisen yli 100 vuotta sitten piirtämässä Paavalin Kirkossa. Menevämmän musiikin ystävien kannattaa hakeutua Tartu Jazz Clubille, jossa pientä sisäänpääsymaksua vastaan pääsee kuulemaan kenties mielimusiikkiaan. Klubi sijaitsee yliopiston alueella osoitteessa Ülikooli 20, samassa talossa kerrosta ylempänä on yliopiston kahvila.

Edullista ruokaa ja juomaa

Tartto on myös Tallinnaa huokeampi kaupunki elää. Matkailijoita ei ole vieraile lainkaan samanlaisissa määrin kuin pääkaupungissa. Tämä näkyy paikallisessa hintatasossa, jossa tavanomaisen budjettilounaan tai ison päivän pizzan saa jopa viidellä eurolla ja puoli litraa kaupungin oman panimon olutta saa 2,50 eurolla. Fine diningista pitää tietenkin maksaa enemmän ja jotkut hinnat saattavat saada hieman sesonkilisää kesäaikaan.

Tarton keskustassa on useita kohtuuhintaisia, myös varsin kelpotasoisia hotelleja. Matkanjärjestäjillä on tarjolla myös pakettimatkoja Tarttoon.

Irlantilainen kirjailija ja runoilija Oscar Wilde ja aikalaisensa, virolainen kirjailija ja Tarton Yliopiston kunniatohtori Eduard Vilde istuvat pronssiin valettuina nimiänsä kantavan ravintolan Wilde & Vilde edustalla.

 

 

 

 

 

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X