Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Korona silottaa tietä vastuullisempaan matkustukseen

Lahden Euroopan Ympäristöpääkaupunkivuosi 2021 käynnistettiin maanantaina Sustainable Destination -kongressilla.

Ministeri Mika Lintilän avajaispuheenvuoron jälkeen ruotsalainen vastuullisuuden asiantuntija Peter Reelfs totesi, että nyt on otollinen aika muuttaa matkustustottumuksia kohti vastuullisempaa suuntaa. Koronan aikana ihmiset ovat oppineet muuttamaan tapojaan ja nyt on hyvä aika oppia uusia tapoja myös matkustamisessa.

Hän toteaa, että matkustuksen täytyy muuttua, sillä maailma on erittäin huonossa kunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vastuullisuuden asiantuntija Peter Reeflsin mukaan ihmiset ovat koronapandemian aikana sopeutuneet uusiin normeihin. Sitä tulisi käyttää nyt hyväksi myös uusiien matkustusnormien opettelemiseen.

Reelfs muistuttaa, että meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen. Ihmisille tulee kertoa, mitä vastuullinen matkustus itse asiassa tarkoittaa ja antaa esimerkkejä; Hotellimme tuottaa 50 % vähemmän päästöjä näillä ja näillä keinoin, juomalla hanavettä vähennetään näin ja näin paljon päästöjä, varaamalla opastetun luontoretken vähennät päästöjä.

Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta sanoo, että he eivät halua matkustaa kohteisiin, joissa on paljon ihmisiä vaan kohteisiin, missä on luontoa ja tilaa.

Tutkimustulos antaa paljon mahdollisuuksia matkailualan yrityksille.

Reelfsin mukaan muun muassa Japanissa on parannetaan kansallispuistojen verkkoyhteyksiä, jotta ihmiset voivat matkailla luonnossa ja olla silti yhteydessä verkkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vastuulliseen matkailuun liittyy myös ruoka. Yhä useampi haluaa syödä vastuullisesti tuotettua ruokaa. LOHAS (lifestaily of health and sustainability) on trendi, joka kasvaa entisestään. Terveellinen ja vastuullinen elämäntapa on yhä useamman tavoite ikäluokkaan katsomatta.

Vastuullisuuteen liittyy myös ruokahävikin pienentäminen. Hän kertoo esimerkin, missä hotelli vaihtoi 24-senttiset lautaset 20-senttisiin lautasiin ja sai vähennettyä ruokahävikkiä 20 %.

Vastuulliseen matkustukseen kuuluu myös esteettömyys ja liikkumisrajoitteisten ihmisten huomioonottaminen. Maailmassa on miljardi liikuntarajoitteista ihmistä. Hekin haluavat kokea samoja asioita kuin muutkin.

Reelfsin mukaan 30 vuoden kuluttua joka kuudes ihminen on 65-vuotias tai vanhempi. Heillä on varaa matkustaa, mutta liikkuminen saattaa tuottaa jo ongelmia. Vastuullisuutta on ottaa myös heidät huomioon.

Peter Reelfs muistutti lopuksi yhteistyöstä, koko ketjun tulee toimia saman päämäärän saavuttamiseksi.

Vastuullisen matkailun paneelikeskustelussa Tallink Siljan Marika Nöjd, Finnairin Anne Larilahti ja VR:n Topi Simola toivat esiin omia ponnistelujaan vastuulliseen matkustukseen. Kongressin juonsi journalisti Kimmo Ohtonen.

Keskiössä ovat uudet teknologiaratkaisut, joiden avulla kuljetusyhtiöt voivat vähentää päästöjä. Reelfs totesi, että tutkimusten mukaan matkustajat edellyttävät toimia yrityksiltä, mutta ovat kuitenkin itse haluttomia maksamaan matkastaan enemmän, mikäli sillä saadaan päästövähennyksiä aikaiseksi.

Antoisan päivän aikana kuultiin myös Visit Finlandin Liisa Kokkarista, joka kertoi Visit Finlandin vastuullisen matkailun ohjelmasta, Lake Vesijärven Heikki Mäkistä ja Norjan Geoparkin Pål Thomoen ja GeoFoodin Sara Gentilin puheenvuorot.

Kongressia seurasi yli 750 kuulijaa eri puolilta maailmaa aina Kiinasta ja Kanadasta saakka. Kongressin järjestelyistä vastannut Visit Lahden asiakkuuspäällikkö Salla Mäkelä oli tyytyväinen monipuolisesta ohjelmakattauksesta.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.