
Kotimaiset ruokamatkailun helmet
Kotimaan ruokamatkailu on kasvussa: Suoma ry:n toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet valitsee matkakohteensa ruokatarjonnan perusteella.
Kotimaan matkailu on kasvussa, selviää Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta. Jopa 69 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla kuluvana kesänä Suomessa.
Myös ruokamatkailu kotimaassa kiinnostaa. 42 prosenttia vastaajista valitsee vierailtavat kohteet sen ruoka- ja ravintolatarjonnan perusteella.
“Ruoka ole enää pelkkä osa matkaa – siitä on tullut yhä useammalle itse matkan tarkoitus. Matkailijat etsivät yhä useammin paikkoja, joissa voi tutustua paikallisiin makuihin ja tarinoihin ruoan kautta”, Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja Susanne Rasmus kertoo.
Vaihtoehtoja löytyy moneen makuun ja budjettiin – sekä kaupungeista että luonnon ääreltä.
“Parhaimmillaan ruokamatkailu hellii kaikkia aisteja: se on monipuolinen ja kokonaisvaltainen elämys, jossa laadukas ruoka yhdistyy esimerkiksi upeaan luontoon, kauniisiin maisemiin tai unohtumattomiin aktiviteetteihin”, Rasmus kertoo.
Suoma ry kokosi ruokamatkailun helmet eri puolilta Suomea.
1. Kartanot ja ruukkikohteet
Ruokaa kaikille aisteille! Hurmaavat kartanomiljööt ja rustiikkiset ruukkikylät tarjoavat nähtävää ja koettavaa sekä palan paikallista historiaa.
Tutustu esimerkiksi satumaiseen Mustion Linnaan, Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvään Verlan ruukkikylään, pittoreskiin Strömforsin ruukkiin sekä Vantaalla sijaitseviin Backaksen kartanoon kesäkeikkoineen sekä Hämeenkylän kartanohotelliin.
2. Maaseutukahvilat ja tilamyymälät
Lähiherkkuja ja paikallisia makuja maaseutumaisemissa. Vieraile muun muassa Lappeenrannan maalaisidyllissä Pulsan asemalla sekä Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaneella Kinnarin Tilalla Hollollassa.
3. Kesäravintolat ja -terassit
Ravintoloihin yhdistyy parhaassa tapauksessa myös kesäinen luonto!
Vierailun arvoisia kohteita ovat muun muassa Vesilinna Jyväskylän harjumaisemissa tai Ravintola Harmooni puutarhaterasseineen vanhan harmoonitehtaan miljöössä, Vanha Viilatehdas Vantaanjoen varrella sekä avotulella valmistettuja ruokia tarjoileva Ravintola Santamus Rovaniemellä.
4. Panimot ja kotimaiset viinitilat
Makunautintoja löytyy myös juomapuolelta!
Virvoitusta tarjoaa esimerkiksi Tammiluodon viinitila Paraisilla, jossa omien tarhojen sadosta valmistetaan omenaviinejä, siidereitä ja omenalikööriä. Oluiden ystäville piipahtamisen arvoinen kohde löytyy hulppeasta Malmgårdin kartanosta Loviisassa, josta löytyy panimon lisäksi puoti ja kesäkahvila.
Lähde: Suoma ry
Kuva: Istockphoto