Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kymppikerros avattiin uusittuna

Ravintola 10. Kerros on Helsingin hotelli Vaakunan kattoravintola, joka avautui syyskuun puolivälissä mittavan remontin jälkeen. Ravintolauudistus on osa Original Sokos Hotel Vaakunan kokonaisvaltaista uudistustyötä, joka käynnistyi vuoden 2018 lopulla.

Osa Ravintola 10. Kerroksen kalusteista on uudelleen verhoiltuja designklassikoita.

 

Vaakunan ravintolat avautuivat aikoinaan jo vuonna 1947. Hotelli-ravintolan sisustuksineen suunnitteli suomalaisen funkkiksen uranuurtaja, arkkitehti Erkki Huttunen. Nyt avattu ravintola 10. Kerros päivitettiin uuteen loistoon alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen. Voidaan puhua funkkisklassikosta, funktionalistisen tyylisuunnan taidonnäytteestä kaarevine muotoineen, erilaisine puulaatuineen ja runsaine valonlähteineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valoisa miljöö upeilla Helsinki-näkymillä

Ravintola 10. Kerroksen terassit ja joka puolelle avautuvat ikkunarivistöt tarjoavat yhden parhaista Helsinki-maisemista. Pohjoisessa näkyy Kiasma, Oodi, Eduskuntatalo ja Suomen Kansallismuseo. Itäpuolella on Helsingin rautatieasema, Ateneum ja Kansallisteatteri.

Ravintolassa voi ihailla funktionalisti Paavo Tynellin valaisimia, jotka ovat 1940-luvulta.

Suunnittelutoimisto Fyra Oy:n sisustusarkkitehdit halusivat avata maisemia ja tuoda takaisin tilojen alkuperäisen vehreyden ja tunnelman. Muutoksessa haluttiin nostaa suojellut puupinnat paremmin esiin raikastamalla ja modernisoimalla ravintolaympäristöä. Näin talon taide- ja designesineet, kuten muotoilija Paavo Tynellin valaisimet, tulevat paremmin esille.

Monipuoliset tilat tarjolla kaikille kaupunkilaisille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Vaakunan kattoravintola on kulttuurihistoriallisesti merkittävä miljöö, joka tuo suomalaisen muotoilun ja upeat näköalat samalla kertaa kaikkien ulottuville” vakuuttaa hotellinjohtaja Satu Näsärö. ”Uudistettu 10. Kerros tarjoaa keskeisen paikan monenlaisiin kohtaamisiin; yläkertaan noustaan kahville, drinkille, syömään, kokoustamaan, juhlimaan ja saunomaan. Tarjolla on 425 hengen ravintola loungeineen ja juhlatiloineen, sauna maisematerassilla, kaikkiaan kuusi kabinettia 6-20 hengelle sekä kesäkaudella avoinna oleva terassi.

Coca-Colaa ja lonkeroa

Ravintolan historiasta voisi poimia pari yksityiskohtaa.

Helsingin olympialaisten aikana 1952 kansainväliset urheilutoimittajat ja kisavieraat istuivat iltaa Vaakunan näköalaterassilla nauttien Suomen markkinoille juuri lanseerattua Coca-Colaa sekä kotimaista, kisavieraille kehitettyä lonkeroa.

Sapporon talviolympialaisten aikaan vuonna 1972 hotellin terassilla järjestettiin maailman ainoat parvekehiihdot, kun silloinen hiihtomaajoukkue kisasi leikkimielisesti Vaakunan terassille avatulla ladulla.

1980-luvulla Vaakunan katkarapupöytä oli nousukauden legendaarinen ilmiö.

 

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.