Ennen koronapandemiaa puhuttiin paljon kiinalaisten suurista matkailijavirroista Lappiin. Matkailijoiden perässä tulivat myös kiinalaiset sijoittajat, jotka vuosina 2016-2019 hakivat aktiivisesti sijoituskohteita Lapista. Kiinalaiset olivat siellä vielä vuonna 2019 suurin ulkomainen matkustajaryhmä. Lapin matkailun on parin viime vuoden aikana pitänyt hakea ulkomaisia asiakkaita muilta suunnilta. Nyt suurin matkustajaryhmä tulee Europasta. Suunta on siis muuttunut, ja monen mielestä onneksi.
Sekä matkailijavirrat että sijoittajien kiinnostus loppuivat kuin seinään koronapandemian myötä. Kiinan asettamat koronapandemiasta johtuvat voimakkaat matkustusrajoitukset sekä Venäjän ylilentokielto ovat pitäneet kiinalaisten matkailijoiden määrän pienenä pandemian jälkeenkin.
Muutama sijoituskohde ehti toteutua ennen täyspysähdystä. Esimerkiksi Joulupukin Pajakylään valmistui uudisrakennuksena neljän tähden hotelli Nova Skyland vuonna 2018. Samana vuonna Rovaniemen Osuuskaupan saneerattuihin tiloihin valmistui puolestaan pieni boutiquehotelli Haawe. Näiden lisäksi Lappiin tuli muutamia kiinalaisten omistamia ravintoloita.
Muutos oli onnenpotku
Pandemian jälkeen Lapin matkailu elpyi, mutta nyt kiinalaisten sijaan tulivatkin eurooppalaiset matkailijat. Matkailutulon ja matkailun monimuotoisuuden kannalta muutos oli Lapin matkailuteollisuudelle onnenpotku.
Kiinalaiset matkailijat liikkuivat ennen ryhmissä ja käyttivät vain rajallisesti ohjelma- ja liikuntapalveluita. He söivät mielellään kiinalaisravintoloissa ja käyttivät ylipäätänsä ravintolapalveluita selvästi muita matkailijaryhmiä vähemmän. Heillä oli yleensä myös omat oppaat. Lapin matkailuyrittäjien piirissä kiinalaisten tapa kulkea omia latujaan herätti jonkin verran ärsytystä.
Kiinalaisten tilalle tulleet eurooppalaiset matkustajat ovat liikunnallisempia, käyttävät runsaasti ohjelmapalveluita ja nauttivat ravintola-ateriansa pitkän kaavan mukaan. Matkailutulo näyttää kasvaneen muutoksen myötä ja Lapin matkailu voi nyt hyvin – ilman suuria kiinalaisryhmiä.
Kiinalaisia matkailijoita tulee nyt Hongkongin kautta
Kiinalaismatkustajia tulee vielä Lappiin, mutta nyt yksittäismatkustajina ja lähinnä Hongkongin kautta. ´Nyt tulevat kiinalaiset matkailijat ovat varakkaampia kuin ennen koronaa tulleet ja matkustaminen suorien lentojen sijaan Hongkongin kautta on myös kalliimpaa.
Esimerkiksi joulukuussa 2022 kiinalaiset olivat kyllä Lapin yöpymistilastoissa kymmenen suurimman ulkomaisen kansalaisuuden joukossa, mutta nyt kärjen muodostavat eurooppalaiset maat. Kärkikymmenikössä Euroopan ulkopuolisia lähtömaita edustaa Kiinan lisäksi USA.
Lapin matkailun kuva on siis nyt selvästi kansainvälisempi kuin ennen koronaa.
Kiinalaisten yritykset ovat pärjänneet hyvin
Ennen koronaa kiinalaiset olivat toiseksi merkittävin matkailuteollisuuden sijoittajaryhmä suomalaisten jälkeen, kertoo Pohjolan Osuuspankin yrityspalveluiden pankinjohtaja Markku Härkönen. Kiinalaisten kanssa käydyt neuvottelut kertoivat suurista kulttuurieroista, mutta tänne asettuneiden kiinalaisten kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.
Koronapandemia siis muutti tilanteen. Kiinalaiset ovat nyt varovaisia, mutta kauppoja tehdään silti. Kiinalaiset ovat korona-aikana esimerkiksi ostaneet ainakin yhden matkailualan konkurssipesän.
Tyypillisesti kiinalaistenkin sijoitukset ovat puoliksi omaa pääomaa ja puoliksi lainaa. Lainojen maksuissa ei ole ollut mitään ongelmia. Rovaniemen alueella hotellit Nova Skyland ja Haawe ovat kiinalaisia perheyrityksiä, jotka ovat sopeutuneet elämään ilman kiinalaisia matkailijoita. Molemmat ovat tasokkaita ja ovat pärjänneet hyvin. Kiinalaiset yrittäjät ovat Markku Härkösen mielestä säntillisiä ja ahkeria.
Markku Härkönen uskoo, että kiinalaiset vielä palaavat matkailumarkkinoille. Kiinan väestö vanhenee ja on vauraampaa kuin koskaan ennen. Kasvu voi jatkua sitten, kun se taas on mahdollista.
Pitää ostaa myös kesää
Lapin talvea on nyt helppoa myydä täyteen. Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että talvikautta myydään nyt hyvissä ajoin, jopa paljon aikaisemmin kuin ennen, ja hyvillä hinnoilla.
Hyvä nykytilanne tarkoittaa, että uusien maiden ja uusien matkanjärjestäjien täytyy tuoda kesä- ja syyskaudeksi matkailijoita, jos haluavat saada myös talvea myyntiin. Tämä koskee myös kiinalaisia matkanjärjestäjiä, jos mielivät paluuta Lapin matkailumarkkinoille.
Finnair näyttää omassa uudessa strategiassaan lähtevän siitä, että Venäjän ylilentokielto jää pitkäaikaiseksi. Näin suoria Kiinan lentoja sinivalkoisin siivin ei näytä olevan tulossa lähivuosina.
Kiinalaiset lentoyhtiöt voisivat kuitenkin halutessaan lentää Venäjän yli, mutta tällaisista suunnitelmista ei ole ainakaan julkista tietoa. Visit Rovaniemi käy kuitenkin säännöllisiä keskusteluja kiinalaisten matkanjärjestäjien kanssa.
Keskusteluissa ei Sanna Kärkkäisen mukaan silti välttämättä edetä kovin pitkälle, koska koronapandemia on pakottanut Lapin matkailun kestävämmälle pohjalle. Eurooppalaisten matkustajien tulo Lappiin on osoittautunut onnen kantamoiseksi Lapin matkailulle.
Uutta kysyntää
Lappiin tullaan nyt monesta Euroopan maasta. Volyymit ovat jo niin suuria, että alueelle on syntynyt uusia ohjelmapalveluyrityksiä, jotka keskittyvät tiettyihin kieli- ja kulttuurialueisiin.
Kysynnän jakautuminen useaan lähtömaahan tuo myös liiketoimintaan diversiteettiä ja parempaa riskinhallintaa. Eri markkinoilla kysyntätilanne aina vaihtelee, vaikka samassa EU:ssa ollaankin.
Sanna Kärkkäisen mukaan ei koskaan pidä ajautua sellaiseen tilanteeseen, että on liikaa matkailijoita yhdestä maasta. Samanlainen kokemus oli aikoinaan suurten venäläisryhmien kanssa vuosia sitten.
Lapin matkailu on nyt entistä vahvemmalla pohjalla ja uusia investointeja suunnitellaan taas monella suunnalla. Kiinalaisinvestointeja ei kuitenkaan nyt ole näköpiirissä.