Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Latvian rannikolla asui suomensukuinen kansa

Latviassa, Riianlahden rannoilla, on asunut keskiajalla suomensukuisia liiviläisiä, joiden puhuma liivin kieli on suomen kielelle läheinen. Liiviläiset olivat aikoinaan merkittävä kansanosa, mutta nykyään heitä on väestötilastojen mukaan Latviassa vain reilu parisataa henkilöä. Liivinkieltä puhuvia on jäljellä vai parikymmentä.

Runoilija Olli Heikkonen on perehtynyt liivinkieleen ja liivinkansaan, ja kääntänyt jopa liivinkielisiä runoja suomeksi runokirjassa Kerran olin taivaan suolajärvi.

”Liivinkielessä muun muassa numerot ovat hyvin samanlaisia kuin suomenkielessä”, Heikkonen kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on käynyt useaan otteeseen vanhan Liivinmaan alueella, ja kertoo alueella löytyvän vieläkin vanhan suomensukuisen kansan asujaimiston jäänteitä. Aikanaan alue oli hyvin eristäytynyt, jonka vuoksi kansan identiteetti ja tavat säilyvät pitkään.

”Violetilla näkyy liiviläisten asuttama alue keskiajalla”, Heikkonen näyttää.

”Mikäli on kiinnostunut suomensukuisista kansoista ja niiden historiasta, Liivinmaalle kannattaa lähteä nyt, ennen kuin loputkin merkit kuolevasta kansasta häviävät. Alue on käymisen arvoinen jo luontonsakin vuoksi, joka on vielä suhteellisen koskematonta merenranta-aluetta”, Heikkonen kertoo.

Kolkan niemi on keväisin ja syksyisin muuttolintujen levähdyspaikka.

Hienoimmat maisemat saa, kun lähtee Riiasta Jurmalan kautta rannikkoa ylös. Kolkan niemen hiekkasärkkä on keväällä paras paikka lintujen muuton tarkkailuun, kesällä puolestaan uimarien ja surffaajien paratiisi. Kolkan kylä ylpeilee suoraan merestä nostetuilla kaloillaan, jotka savustetaan tuoreeltaan, lintujen laululla sekä kulttuurihistoriallisilla nähtävyyksillä.

Ympäristössä sijaitsevat Mazirb, Košrags ja Kolka – vanhat liiviläisten kalastajakylät pienine satamineen, verkkovajoineen ja vanhoine asujaimistoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.