Hyppää sisältöön
Vilna on kulttuurin lisäksi täynnä hyviä ravintoloita.
· Katja Lehtinen

Liettua satsaa ruokamatkailuun

Liettua sai kesäkuussa 2024 ensimmäiset Michelin-tähtensä ja useampi ravintola sai myös maininnan Michelin-oppaassa. Vilna on kulttuurin lisäksi täynnä upeaa ruokaa.

Johdinautojen menoa Vilnassa katsellessaan tuntee matkanneensa ajassa taaksepäin. Päätä kääntäessä edessä siintää moderni ostoskeskus kattobaareineen. Vilnassa aikakaudet sekoittuvat toisiinsa.

Tänä kesänä Liettuan ravintola-ala pidätti hengitystään, sillä maa sai ensimmäiset Michelin-tähtensä. Yhteensä neljä ravintolaa palkittiin tähdellä ja 34 ravintolaa sai maininnan oppaassa. Näistä valtaosa sijaitsee pääkaupungissa Vilnassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vita Bartininkaite, Pas Mus
Vita Bartininkaitėn ravintola Pas Mus sai kesällä Michelin-tähden.

Michelin-tähden ravintolat

Vilnassa sijaitsevat Demo, Džiaugsmas, Nineteen18 sekä Pas mus ovat ravintoloita, jotka saivat kesällä ensimmäisen tähtensä. 

Seuraavana aamuna tähtien julistamisen jälkeen Vilnan vanhassa kaupungissa ravintolaa siivoaa omistaja Vita Bartininkaitė. Hän on yllättynyt sekä innoissaan saamastaan tähdestä ja kertoo Pas Mus -ravintolansa olevan täynnä useammaksi viikoksi eteenpäin.

Itse ravintola ei ole suuren suuri ja sisustuskin kohtuullisen pelkistetty. Bartininkaitė kertoo, että ravintolaan mahtuu yhteensä 25 asiakasta ja se on perustettu 1,5 vuotta aiemmin. Erikoisuutena ravintolassa on ikkunalla sekä eri tasoilla olevat purkit, joihin kerätään ja säilötään erilaisia luonnonantimia.

HeJin 80 erilaista samppanjaa

Kivenheiton päässä keskustasta sijaitsee helmikuussa 2024 avattu ravintola HeJi. Ravintola sai pian perustamisensa jälkeen maininnan Michelin-oppaassa ja sisään astuessa varmasti jokaisen leuka loksahtaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HeJillä on 1 200 neliön tilat useammassa kerroksessa. Samppanjabaarista löytyy 80 erilaista samppanjaa ja viinilistalta 500 erilaista viiniä. Kattoterassilta aukeavat upeat näkymät. Palvelu on ensiluokkaista ja käsilaukulle tuodaan oma korokkeensa. Drinkkilista on viimeisen päälle suunniteltu ja juomansa päältä voi löytää vaikka aloe vera -vaahtoa.

Paikan erikoisuutena ovat lintuhäkkiä muistuttavat yksityistilat, joissa ryhmät voivat ruokailla rauhassa. Niitä käyttävät muun muassa Liettuan parlamentin edustajat. Ravintolasta löytyy myös yksityinen lounge ryhmiä varten.

Keskustassa sijaitseva Farmer & the Ocean sai myös kesällä maininnan arvostetussa oppaassa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ravintolassa ovat käytössä Iittalan astiat ja menu on suhteellisen kompakti. Grilli on käytössä vain illallisaikaan, lounasaikaan ravintolassa on tilaa isommallekin ryhmälle. Kielen vie mennessään erinomainen kalaceviche.

Vilnan kuuluisin kirkko sekä vankila

Vilna on täynnä kirkkoja, joista Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin kirkkoa ei kannata ohittaa. 1600-luvun barokkikirkon edustalle mahtuu bussinkin kanssa ja kirkko on vaikuttava näky. Sen kattokruunu on valmistettu vuonna 1905 Latviassa ja kirkossa on noin 2 000 patsasta.

Suhteellisen lähellä Vilnan näyttävintä kirkkoa on Panama Food Garden. Paellastaan ja merenelävistä tunnetusta ravintolasta saa varattua ryhmille kasvihuoneen, jossa yksityisyys ja kaunis tunnelma ovat taattu.

Pysäyttävä kohde on myös Lukiškėsin vankila, joka on toiminut vankilana vielä 2000-luvullakin. Virallisesti vankila suljettiin vuonna 2019 ja viimeinen teloitus tapahtui vuonna 1995. Vankilan ulkoalueella toimii baari ja siellä järjestetään konsertteja. 

Opastuksia ryhmille saa eri kielillä ja sellejä on jätetty alkuperäiseen kuntoon. Matkamuisto paikasta on vähintäänkin erikoinen: opas tulostaa sinulle pidätyskuvan itsestäsi.

Artikkeli on julkaistu Ikkunapaikassa 5/2024

Katja Lehtinen
Katja Lehtinen

Katja Lehtinen on tamperelainen freelance-toimittaja, joka ei koskaan sano seikkailuille ei ja rakastaa kirjoittaa ihmisten tarinoita.