Hyppää sisältöön
· Leena

Markus Mäntykannas uskaltautui Irakin pohjoisosiin

Markus Mäntykannas on päättänyt käydä kaikissa maailman valtioissa. Hän on lupautunut jakamaan kokemuksiaan Ikkunapaikan lukijoiden kanssa ja viemään meidät mukanaan valloitusreissuilleen maailmalle.
Markus on meille tuttu Forecan rauhallisena meteorologina, mutta tyynen kuoren alla piilee matkailulle intohimoisesti sykkivä sydän.

Markus Mäntykannas on aloittanut aktiivimatkailun vuonna 2010. Sen jälkeen hän on vieraillut jo 78 itsenäisessä valtiossa. Alun perin Markuksen tavoite oli vierailla 100 itsenäisessä valtiossa, mutta nälkä on kasvanut syödessä. Nyt Markuksen tavoite on vierailla kaikissa maailman valtioissa. ”Tämä on vaatinut uhrautumista mukavuusalueen ulkopuolelle, pientä riskien ottamista ja heittäytymistä”, kertoo Markus.

Alkusyksystä 2017 Markuksen eksoottisena kohteena oli Pohjois-Irakissa sijaitseva Kurdistanin alue. Hän pisti repun selkään, heitti ennakkoluulot pois, ja lähti matkaan.
Ensimmäisenä lähdemme Markuksen kanssa Pohjois-Irakiin.

Katso Markuksen upeita matkakuvia osoitteesta https://www.instagram.com/markustravels/

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Erbil


Reppureissulla Pohjois-Irakissa

Kurdistanin turvallisuustilanne on hyvä

Irakin Kurdistan on Pohjois-Irakissa sijaitseva autonominen hallintoalue, joka pyrkii voimakkaasti itsenäistymään. Kurdistanin pääkaupunki on Erbil, jonne pääsee lentämään Euroopasta mm. Istanbulin ja Wienin kautta. Suomalainen ei tarvitse viisumia Kurdistanin alueelle matkustaessaan, lentokentällä myönnetään 30 päivän matkustuslupa. Sen sijaan Kurdistanin ulkopuoliseen Irakiin matkustettaessa viisumi tarvitaan.
Kurdistan poikkeaa merkittävästi varsinaisesta Irakista. Kurdistanin itsenäistymishalut ovat olleet voimakkaat jo 1970- luvulta saakka, ja sotaa Irakin kanssa on käyty tämän jälkeen useaan otteeseen siten, että vuoden 2003 jälkeen tilanne on jonkin verran rauhoittunut. Kurdistanin alue on Irakin turvallisinta aluetta ja kiitos kuuluu lukuisille turvatarkastuspisteille, joita löytyy maanteiden varsilta sekä Irakin ja Kurdistanin rajavyöhykkeeltä.
Länsimaalaisiin kohdistuvan terrorismin vaara on pieni, samoin myös esimerkiksi taskuvarkauksien. Nopea infrastruktuurin ja taloudellisen tilanteen kehittyminen 2000-luvun puolella ovat pitäneet Kurdistanin tilanteen melko stabiilina ja rohkaisseet turisteja vierailemaan alueella.

Hyppy tuntemattomien autokyytiin

Lähdin avoimin mielin kohti Kurdistania Istanbulin kautta syyskuun alkupuolella. Minua kiehtoi alueen kulttuuri, historia ja maailman ystävällisimmät ihmiset.
Erbilin-lennolla Istanbulista ehdin jo tutustua muutamaan paikalliseen, jotka kyselivät matkasuunnitelmistani ja tarjosivat auliisti apuaan. Minut kuskattiin lentokentältä suoraan keskiyöllä tervetuloaterialle ja tämän jälkeen hotellille. Se, mitä olin lukenut kurdistanilaisten vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä, sai nyt konkreettisen näytön. Missään muussa maassa en ole saanut vastaavaa vastaanottoa, enkä toisaalta olisi ehkä uskaltanutkaan hypätä ventovieraiden ihmisten kyytiin, mutta Irakissa – kaikista maailman valtioista – luotin intuitiooni.

Erbil Square
Erbilin nähtävyydet

Irakin-visiittini kesti neljä vuorokautta ja tämän aikana majoittauduin lähellä Erbilin keskustaa. Erbilin nähtävyydet sinällään ovat melko rajoitetut: keskusta-alue suihkulähteineen, moskeijoineen ja ostoskojuineen.
Keskustan suihkulähteiden yläpuolelta avautuu upea näkymä koko kaupungin ylle, joka on vailla vertaansa auringonlaskun aikaan. Monet paikalliset kerääntyvät kukkulalle nauttimaan illasta. Paikallisten suurta herkkua on lammaskebab ja grillatut vihannekset sekä pita-leipä, joten paikallinen ruokakulttuuri muistuttaakin kovasti turkkilaista keittiötä. Tee on täällä päin suosittua. Alkoholin saanti on Erbilin alueella rajoitettu muutamiin kauppoihin, julkista alkoholin nauttimista ei katsota hyvällä.
Hotelleiden hintataso on keskinkertainen, muutoin palvelut, kuten esimerkiksi parturissa tai kampaajalla käyminen ovat hyvin edullisia. Keskustan ostoskojuista voi tehdä erittäin edullisia vaate- ja kenkäostoksia ja katukeittiöissä runsas lounasannos maksaa n. 3-5 euroa.
Kurdistanissa, kuten muuallakin Lähi-idässä, on silmiinpistävä shisha-kulttuuri: lähes jokaisessa kahvilassa on tarjolla vesipiippuja, jotka yhdistävät paikallisten sosiaalisen kanssakäymisen siinä missä meillä oluella tai kahvilla käyminen.

Erbilin ympäristö

Pohjois-Irakin kauneimmat nähtävyydet löytyvät Erbilin ulkopuolelta. Itse vuokrasin hotellini, Quartz Hotel Erbilin, kautta vuorokaudeksi paikallisen kuskin kierrättämään minua ympäri Kurdistanin aluetta.
Erbilin itä- ja pohjoispuolelta löytyvä vuoristo ja vuoristojärvet ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia, Sulaymaniyahin kaupungista löytyy länsimaisia ostoskeskuksia ja hulppeita turkkilaisia kylpylöitä.
Kirkukin kaupunki on hieno moskeijakaupunki ja alueelta löytyy myös harvinainen luontonähtävyys, ikiliekki, Baba Gurgur. Kirkukin alue on eteläisintä Kurdistania, jonne matkustamista ei enää suositella nopeasti muuttuvan turvallisuustilan teen vuoksi.
Välittömästi Kurdistanista poistumisen jälkeen Kirkukin eteläpuolella räjähti autopommi, jonka yhteydessä kuoli yli 60 paikallista. Turvallisuustilanne elää siis koko ajan, syytä onkin tiiviisti seurata matkustustiedotteita. Kurdistanin teillä kannattaa pitää passi mukana, sillä tien päällä on useita turvatarkastuksia. Turvatarkastuksiin on syytä varautua myös Erbilin lentokentälle mennessä (aikaa kannattaa varata), sillä jo ennen varsinaista lähtöselvitystä turvatarkastuspisteitä lentokentän lähettyvillä oli neljä-viisi kappaletta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pukeutuminen ja kulttuurin kunnioittaminen

Pohjois-Irak on ennen kaikkea seikkailijan kohde ja turismi on vasta heräämässä alueella. Itse kohtasin hotellissani muutaman turistin ja esimerkiksi Erbilin-lennolla kaikki tuntuivat olevan paikallisia.
Kurdistanin alueella pukeutuminen on melko konservatiivista, mutta vapaampaa kuin esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja monissa muissa muslimimaissa. Miesten on kohteliasta pitää pitkiä housuja ja naisten peittää esimerkiksi hartiat ja nilkat. Kukaan ei kuitenkaan tullut huomauttamaan minua, vaikka laitoin menemään shortseissa ja t-paidassa – ehkä he ymmärsivät länsimaalaisen tuskan 45 asteen helteellä.
Alueella käy vielä harvakseltaan turisteja, mutta rohkaisisin sekä naisia että miehiä matkustamaan alueelle, jos kulttuuri ja eksoottinen ympäristö kiinnostaa. Yksin matkustavien naisturistienkin pitäisi olla alueella turvassa, kunhan muista kunnioittaa pukeutumiskulttuuria ja rajoittaa turhaa keskustelua vastakkaiselle sukupuolelle.

Vieraanvarainen kansa

Ikävä kyllä monen maan viralliset matkustustiedotteet kehottavat kaikkea välttämätöntä matkustamista Kurdistanin alueelle ja alue leimataan helposti yhtä riskialttiiksi kuin muukin Irak. Tosiasiassa Kurdistan on tehostettujen turvatarkastustensa ansiosta huomattavasti muuta Irakia turvallisempi alue. Ainakin minuun Kurdistan teki lähtemättömän vaikutuksen: en ole missään muualla törmännyt yhtä vieraanvaraisiin ja avuliaisiin ihmisiin. Turisteja kohdellaan hyvin, mutta on syytä pitää mielessään muutama asia alueelle matkustettaessa, jotta välttyy konflikteilta. Vaikka Kurdistanin alueella asuvat ihmiset ovat virallisesti irakilaisia ja heillä on Irakin-passi, eivät paikalliset miellä itseään irakilaisiksi ja saattavat loukkaantua, jos heitä puhutellaan irakilaisina.
Kaikki uskontoon ja kulttuuriin viittaavat negatiiviset kommentit on myös syytä jättää sanomatta. Vastakkaisen sukupuolen kanssa keskustelu saatetaan myös kokea loukkaavana –äärimmäisissä tapauksissa vieraan miehen ja avioidun musliminaisen välinen keskustelu on tulkittu iskuyrityksenä ja seuraukset ovat olleet verisiä.

Kesällä jopa 50 astetta, talvet kylmiä

Pohjois-Irakin ilmasto on melko kuiva ja lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti vuodenajan mukaan. Talvet ovat kylmiä, melko kosteita, ajoittain lumisiakin. Kesällä lämpötila puolestaan kohoaa yli 45 asteeseen, joten kesäkuukausina alueelle matkustaminen voi olla varsin tukalaa. Maalis-toukokuu ja vastaavasti syksy ovat lämpötilojen osalta miellyttävämpää aikaa.

Muista käteinen!

Pohjois-Irakin alueella maksuvaluuttana käyvät sekä USA:n dollarit että Irakin dinaari. Dollareita kannattaa ottaa kuitenkin mukaan jo etukäteen tarpeeksi, sillä ATM-automaatteja on alueella erittäin rajoitetusti, ja vain muutamat hotelliketjut hyväksyvät maksuvälineikseen luottokortteja.


Markus Mäntykannas
Syksy 2017
Leena