Hyppää sisältöön
Meloja järvellä
· Riikka Krenn

Matkailualan kesätyöilmoituksia tavallista vähemmän

Vaikea taloustilanne on heijastunut työpaikkojen määrään, mutta vieläkään ei ole myöhäistä löytää kesätöitä.

Kesätyöntekijöitä on tänä vuonna etsitty normaalia vähemmän, mutta viime hetken paikkoja on edelleen tarjolla, kertoo työpaikkasivusto Duunitori. Tälläkin hetkellä sivustolla on yli tuhat avointa ilmoitusta.

Tähänastisella kesätyönhakukaudella ilmoituksia on julkaistu kaikkiaan noin 35 prosenttia vähemmän kuin viime kaudella, ja matkailualalla tätäkin vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Vaikka kesätöitä on ollut tarjolla selvästi viime kautta vähemmän, on ilahduttavaa huomata, että paikkoja löytyy edelleen”, sanoo Duunitorin viestintäpäällikkö Maiju Karhunen.

”Kannustan työnantajia tarjoamaan edes lyhyempiä työpätkiä nuorille. Kesätyöpaikka on monelle ensimmäinen ja tärkeä kosketus työelämään.”

Näillä aloilla on julkaistu eniten kesätyöilmoituksia

Tällä kesätyönhakukaudella (1.11.2023–31.5.2024) eniten kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla näillä aloilla:

  1. Ravintola- ja matkailuala 
  2. Myynti- ja kaupan ala
  3. Sosiaali- ja hoiva-ala
  4. Rakennusala
  5. Teollisuus ja teknologia

”Samat alat löytyivät listalta myös viime vuonna. Suurin pudotus ilmoitusmäärissä on ollut ravintola- ja matkailualalla. Tällä kaudella alalla on julkaistu noin 39 prosenttia vähemmän kesätyöilmoituksia kuin viime kaudella”, Karhunen kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmoitusten lukumäärä ei kerro suoraan tarjolla olevien työpaikkojen määrää. Avoimia kesätyöpaikkoja on todellisuudessa enemmän kuin työpaikkailmoituksia, sillä yhdellä ilmoituksella voidaan hakea kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä.

”Ehkä hieman yllättäen kriisissä olevalla rakennusalalla laskua on ollut vähiten: ilmoituksia on julkaistu noin 26 prosenttia vähemmän kuin edellisellä kaudella. Voi olla, että työnantajat ovat huomanneet saavansa lyhytaikaista ja edullista työvoimaa kesätyöntekijöistä.”

Vaikeinta on nuorimmilla hakijoilla

Vaikka avoimia kesätyöpaikkoja löytyy yhä, alaikäiset jäävät tänäkin vuonna paitsioon. Tämän hetken yli 1 400 kesätyöilmoituksesta vain yhdeksän on suunnattu alle 18-vuotiaille.

”Toivottavasti työnantajat tarjoavat jatkossa enemmän kesätöitä myös alaikäisille, sillä heillä on valtavasti intoa päästä töihin. Kesätyökyselymme mukaan kesätöistä saatu työkokemus on alle 18-vuotiaille palkkaa tärkeämpi syy hakea kesätöihin.”

Lähde ja kuva: Duunitori

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.