Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkailumoguli Petter Stordalenin opit

Norjalainen matkailumoguli Petter Stordalen kertoo hiljattain suomennetussa kirjassaan opeista, joiden mukaan hän pyrkii elämään. Hän kertoo myös mm. Kämp Groupin ostosta ja koronan aiheuttamasta tuskasta.

Odotin elämäni parasta vuotta, mutta yhdessä yössä kaikki muuttui niin, että näin vain mustan syöverin, jonka syvyydestä tai pyörteistä minulla ei ollut aavistustakaan. Koronapandemia vahingoitti kaikkia tärkeimpiä toimialojani. Hotelleihin ei tullut enää asiakkaita. Pörssit olivat vapaassa pudotuksessa. Vain hetkeä aiemmin Ving ja Sunclass Airlines olivat olleet elämäni paras sopimus, ja nyt koko jutusta uhkasi muodostua täydellinen katastrofi.

Olen aina sanonut, että kriiseissäkin piilee mahdollisuuksia, mutta on vaikea olla menettämättä rohkeuttaan, kun pitää irtisanoa 7 500 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meidän toiminnassamme kyse ei nimittäin ole teollisuudesta. Ei öljystä. Ei kiinteistöistä. Kyse ei ole mistään näistä.

Kyse on ihmisistä.

 

Kirjassaan Stordalen antaa vinkin muutoksen aloittamiseen:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtenä päivänä ostin pienen muistikirjan. Ensimmäiselle sivulle kirjoitin suurilla kirjaimilla: O.H.A. – Oikea Henkinen Asenne. Sitä seuranneen viikon aikana kirjoitin itselleni pieniä muistisääntöjä. Ne auttaisivat minua saamaan itselleni sellaisen arjen, jonka haluaisin.

Nuo muistiinpanot muuttivat elämäni.

 

Stordalen antaa kirjassaan kymmenen elämänohjetta parempaan arkeen. Hän kehottaa muun muassa tyytymään 80-prosenttiseen onnistumiseen; olemaan naiivi; pitämään huolta siitä, että on aina huoneen tyhmin ja muistamaan, ettei kannata luulla, että lentokoneet tulevat vain siksi, että olet rakentanut lentokentän.

 

Stordahlen kertoo kirjassaan Kämp Groupin ostosta. Pyyntihinta oli korkea ja Stordalen tarjosi siitä 80 miljoonaa euroa. Kämp Groupin omistaja CapManin pyynti oli 110 miljoonaa.

Ensimmäiset neuvottelut eivät tuottaneet tulosta.

Seuraava kerta oli erilainen. CapManin hinta ei ollut muuttunut, mutta Stordalen tarjosi maksimissaan 105 miljoonaa.

Neuvotteluissa oli mukana yksi CapManin perustajista, Ari Tolppinen.

Tuntien neuvottelujen jälkeen hän pyysi Stordalenin neuvotteluhuoneen ulkopuolelle yksityiseen neuvonpitoon. Tolppinen kertoi, että Kämp Groupille oli toinenkin ostaja, mutta Tolppisen mukaan Stordalen olisi mieluisampi.

Tolppinen vetosi Stordaleniin; ”Saat sen 105:een, mutta jos voisit venyä 108:aan, päättäisin viimeisen kauppani niin, että täyttäisin osakkeenomistajien odotukset. Tämän kaupan jälkeen jään eläkkeelle ja haluaisin arvokkaan pisteen uralleni. Vastalahjaksi voin tarjota talon kalleinta sampanjaa.”

Strodalen hyväksyi sanoen; ”En olisi ikinä uskonut maksavani kolmea miljoonaa euroa sampanjasta.”

 

Kirjassaan Stordalen kehottaa iloitsemaan elämän pienistä asioista.

Elämän tragedia on, että emme osaa tarttua siihen, mikä arkipäivässä on merkityksellistä. Elämä karkaa käsistämme silloin, kun sitä elämme.

Haikailemme muualle.

 

Tietyt rutiinit ja periaatteet ovat Stordalenille tärkeitä.

Minulla on tapana sanoa, että aina pitää mennä etkoille mutta ei koskaan jatkoille. Etkot ovat nimittäin täynnä energiaa ja odotusta. Jatkot sen sijaan ovat enimmäkseen vain epätoivoinen yritys puristaa enemmän irti jostain, mikä on jo tapahtunut. Jokainen jatkoilla esitetty ajatus tai idea olisi muotoiltu paremmin etkoilla. Kukaan ei ole koskaan herännyt seuraavana päivänä ja ajatellut, ”Jessus, olisi pitänyt eilen ottaa vielä yksi kalja lisää.”

Niin se on bisneksessäkin. Et halua olla se, joka tulee myöhässä juhliin ja jauhaa vanhoja vitsejä. Haluat olla yksi niistä, jotka ovat mukana juhlissa alusta asti. Haluat olla yksi niistä, jotka löytävät uusia ratkaisuja uusiin ongelmiin.

 

Petter Stordalen. Kuva Julie Pike 2020.

 

Stordalen menee nukkumaan joka ilta kello kymmenen ja herää aamulla kello kuusi. Hän  noudattaa samaa rutiinia joka päivä.

Tavat saavat aikaan sen, ettei tarvitse tehdä niin paljon töitä. Kun käyttää ajan tehokkaasti, tekee työtehtävät nopeammin ja jää enemmän aikaa tehdä muita asioita.

Stordalenilla on joka päivälle konkreettiset rutiinit. Ylös kello kuusi, aamulenkki, aamiainen ja sähköpostit. Toimistolle kello yhdeksän, tapaamisia, lounas kello 12 (kokojyväleipää, juustoa ja kaviaaria), toimistolta pois kello 15.

Iltapäivällä urheilua, jonka jälkeen näkkileipää, hedelmiä ja vähän kahvia. Sen jälkeen Stordalen aloittaa kotitoimistollaan päivän toisen työosuuden; strategioiden suunnittelua, sähköposteja ja lehtien lukua.

Illallinen kello 20 ja nukkumaan kello 22.

Tavat pitävät huolta siitä, että rutiininomaiset työtehtävät, jotka on pakko tehdä, hoituvat itsestään. Lisäksi tavat auttavat minua saamaan arjen hallintaan tavalla, joka tekee hyvän vaikutuksen toisiin.

 

Otteet Petter Stordalenin kirjasta Vihdoinkin maanantai! 10 ohjetta uljaaseen arkeen ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.