Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan matkailun määrärahat ovat pettymys budjettiriihessä.
Rönni-Sällinen muistuttaa, että palvelualat ovat kannatelleet Suomen työllisyyttä myös viimeisimpien taantumien läpi. Myönteisen työllisyyskehityksen saavuttamiseksi on panostettava elinvoimaisten palvelualojen kehittämiseen, kuten matkailuun. Matkailun määräraha vuodelle 2020 kuitenkin vähenivät aiemmasta.
Vuonna 2019 Business Finlandilla oli käytettävissä Suomeen suuntautuvan matkailun edistämiseen 9 800 000 sekä Matkailu 4.0 -toimenpideohjelmaan 6 350 000 euroa. Toimenpideohjelma Matkailu 4.0 päättyy vuoden 2019 loppuun mennessä.
Hallituksen budjetissa sen tilalle on tarjolla ensi vuodelle viiden miljoonan euron määräraha, joka käytännössä laskee matkailuun käytettävää rahaa.
”TEM:n tavoite tuplata matkailuviennin määrä vuoteen 2028 mennessä vaikuttaa epärealistiselta rahoituksen määrän nähden,” toteaa PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.
”Matkailu on kasvava vientiala ja merkittävä työllistäjä Suomessa. Se kasvaa voimakkaasti ja toisin kuin monet muut elinkeinotoiminnan alat, matkailualan työpaikat eivät siirry maasta. Tällä rahoituksella Suomi on jatkossakin jäljessä muiden Pohjoismaiden panostuksiin eikä se ole myöskään linjassa hallitusohjelman kirjausten kanssa.”
PAM katsoo, että suotuisan työllisyyskehityksen vuoksi on äärimmäisen tärkeää panostaa palvelualoihin, jotka työllistävät jatkossakin.
PAM kiittää muuten budjetin kokonaisratkaisua, erityisesti panostukset ammatilliseen koulutukseen sekä maksuttomaan toiseen asteeseen 2021 ovat tervetulleita.
”Vain varmistamalla laadukkaan ammatillisen koulutuksen, annamme työntekijöille parhaat eväät elinikäiseen oppimiseen sekä työhyvinvointiin,” muistuttaa Rönni-Sällinen.
Jaa artikkeli: