Sari Manninen lumoutui Kenian villieläimistä, maisemista ja ihmisistä niin syvästi, että rakensi elämänsä Kenian Naivashaan, jossa hänellä on hotelli. Kiertomatkaoppaan keikkatöitä hän tekee Afrikan mantereella edelleen.
Sari Mannisen kaksi puhelinta hälyttävät viestejä kuorossa. Jaloissa pyörii kaksi koiraa. Kissa loikoilee aamuauringossa ja neljä kanaa kuopii maata kukkapenkkien ympärillä. Manninen tervehtii uusia hotelliasiakkaita ja antaa ohjeita henkilökunnalle. Kupissa oleva aamukahvi on jäähtynyt jo kauan sitten ja aamiainen jäi jälleen vain haaveeksi. Aurinko paistaa poutapilvien täplittämältä taivaalta, puutarhan puissa visertävät linnut.
Safari rauhoittaa
”Hotellinomistajan työ on melkoisen kuormittavaa – myös silloin kun en ole täällä paikalla. Vastuu painaa koko ajan”, Manninen kertoo.
Hän avasi Aloepark Art hotellin Kenian Naivashaan vuonna 2018 taloon ja tontille, jonka hän oli ostanut vuotta aiemmin. Huoneita on 11 ja samassa kiinteistössä on myös Mannisen koti.
”Yllätyksiä tulee koko ajan; esimerkiksi että tällainenkin lupapaperi pitää olla. Afrikan sarvi voi välillä olla myös otsassa. Silloin kun ei itketä, tälle kaikelle voi nauraa”, Manninen summaa hotelliyrittäjän arjen Afrikassa.
Kun liian moni asia alkaa kaatua päälle, Manninen ajaa autollaan läheiselle suojelualueelle hengittelemään syvään ja katsomaan eläimiä. ”Aina kun näen seeprat ja kirahvit, muistan, miksi olen täällä.”
Pandemian yllätyksistä Manninen selvisi hyvin, vaikka oppaan työt loppuivat ja asiakkaat hävisivät. ”Onneksi en ole operoinut lainalla vaan säästöillä. Heti kun Kenian sisäiset matkustusrajoitukset lievenivät, alkoi hotelliin tulla kenialaisia asiakkaita, joita minulla on paljon kanta-asiakkaina.”
Nyt hotellissa on tasaisesti sekä suomalaisia, kenialaisia että kansainvälisiä asiakkaita.
Kenia koukutti ensi puraisulla
Keniaan Manninen saapui Aurinkomatkojen kiertomatkaoppaana vuonna 1996 Mombasaan. Takana oli vuosia matkaoppaan töitä Euroopassa ja Lähi-idässä, mutta nyt Manninen oli ensimmäistä kertaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kenian upea luonto villieläimineen sekä kenialaisten ystävällisyys ja avoimuus vyöryivät vauhdilla suoraan sydämeen.
Hän palasi Keniaan lomillaan ja oppaan töihin silloin kun se oli mahdollista. Pysyvämpi elämä Keniassa alkoi houkuttaa niin paljon, että hän otti Aurinkomatkoilta opintovapaata vuonna 2012 ja suoritti Kenia Wildlife Service Training -instituutissa villieläinpuiston työntekijän opinnot. Työllistyminen kansallispuistoon tai yksityiselle suojelualueelle ei ollut ulkomaalaiselle mahdollista, mutta Manninen koki, ettei enää voi palata entiseen.
”Irtisanouduin Aurinkomatkoilta. Myin asuntoni Turussa ja sijoitin kaiken omaisuuteni taloon ja tonttiin. Hotellin rakentaminen ja johtaminen on vaatinut paljon verta, hikeä ja kyyneliä, mutta enimmäkseen kyyneleet ovat olleet onnen kyyneliä.”
Mannisen opinnot eivät suinkaan menneet hukkaan. ”Olen onnekas, että saan käyttää kiertomatkaoppaan työssäni sekä eletyn elämän että villieläinpuistotyöntekijä-koulutuksen oppeja ja kokemuksia.
Keniaa Manninen suosittelee matkakohteeksi kaikille luonnosta kiinnostuneille. ”Lähinnä vain itäisessä Afrikassa villieläimet ovat näin helposti tavoitettavissa ja nähtävissä. Jopa 70 prosenttia Kenian villieläimistä elää suojelualueiden ulkopuolella.”
Manninen saa viimein käteensä uuden, kuuman kahvin. ”Hetkeäkään en ole katunut valintojani. Jos olisin tehnyt riskianalyysejä, en varmasti olisi tullut aloittaneeksi koskaan. Jos haluaa tuntea elävänsä, pitää seurata unelmiaan. ”
Lisää tietoa AloePark Hotel Naivashasta tästä.