Hyppää sisältöön
· Leena

Mesa Verde -kokoelma palautetaan Yhdysvaltoihin

Suomi luovuttaa Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelman ihmisperäiset aineistot noin kahdenkymmenen pueblo-intiaanin haudoista, jotka ovat peräisin arviolta 1200-luvulta. Ihmisluiden ja muumioiden lisäksi luovutetaan haudoissa olleita hautaesineitä.

Jäämistöt ovat erityisen merkityksellisiä Pohjois-Amerikan intiaanikansojen jälkeläisille. Muu osa noin 600 kohteen Mesa Verde -kokoelmasta jää Suomen kansallismuseolle. Mesa Verde -kokoelma ja luovutuspäätös nousivat esille myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa.

Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin kuuluvan Mesa Verde -kokoelman on kerännyt ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskjöld, joka sai keväällä 1891 Yhdysvalloissa, Denverin Coloradossa kuulla laajoista, Mesa Verde -pöytävuoren kanjoneissa sijaitsevista raunioasumuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Museovirasto, Suomen kansallismuseo.

Nordenskjöld keskittyi tutkimaan vaatimattomia asuinpaikkalöytöjä, joiden perusteella on voitu hyvin hahmottaa muinaisten intiaanien elämäntapaa. Monipuolisesti tutkittu ja dokumentoitu kokoelma oli pitkään maailman merkittävimpiä Mesa Verde -alueen kansojen kulttuuria havainnollistavia tieteellisiä kokoelmia, ja aineisto on edelleen merkittävä.

Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell osti kokoelman Nordenskjöldiltä ja testamenttasi sen muiden kokoelmiensa mukana Suomen valtiolle. Mesa Verde -kokoelma käsittää noin 600 muinaisten pueblo-intiaanien esinettä 500–1300-luvuilta.

Suomen kansallismuseo on inventoinut ja digitoinut kokoelman, mutta eettisistä syistä johtuen luulöytöjen kuvia ei saateta julkisuuteen. Tutkimus- ja keräilymatkallaan Nordenskjöld itse otti runsaasti valokuvia kaivauksista ja esineistä, ja näitä yli satavuotiaita kuvia on nähtävissä museoiden digitaalisessa aineistoluettelossa www.museot.finna.fi hakusanalla ’Mesa Verde’.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä päivänä kulttuuriperintöaineistojen vientiä pois alkuperämaasta säätelevät kansainväliset sopimukset. 1890-luvulla sopimuksia ei ollut laadittu, ja aineistoja kuljetettiin mittavasti maista toisiin. Yhdysvalloissa Mesa Verden alueella tilanteeseen herättiin 1890-luvun lopulla, ja alueesta tehtiin kansallispuisto vuonna 1906.

Lähde: Suomen kansallismuseo

Leena