Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Euroopassa tuetaan kokous- ja kongressitoimijoita

Useat Euroopan maat ovat ottaneet käyttöön tukia, joilla pyritään auttamaan pahasti kärsinyttä business events -sektoria. Erilaisia tukia on kehitetty erityisesti niissä maissa, joissa ymmärretään yritystapahtumien yhteiskunnallinen merkitys ja niiden rooli talouden elvyttäjänä ja työllistäjänä. Business events -sektori kattaa niin kongressit kuin yritystapahtumatkin; selkeyden vuoksi tässä käytetään toimialasta nimeä yritystapahtuma-ala.

Monessa Euroopan maassa uskotaan, että yritystapahtumien yhteiskunnalliset vaikutukset, kuten tieteen ja tutkimuksen kehitys ja osaamisen vienti, ovat merkittäviä ja siksi alaa kannattaa tukea. Näissä maissa tapahtumat nähdään yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistajana ja liiketoiminnan vahvistajana, ja päättäjät ymmärtävät, että ala ei selviä ilman julkista tukea. On selvää, että ne maat, joissa yritystapahtuma-alaa tuetaan, selviävät kriisistä voittajina ja ovat kilpailun kärjessä, kun ala vihdoin elpyy ja käynnistyy uudelleen.

Tällä hetkellä arviot alan elpymisestä vaihtelevat; paluu vuoden 2019 tasolle tapahtuu varovaistenkin arvioiden mukaan aikaisintaan vuonna 2023.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös tapahtumabudjettien pieneneminen vaikuttaa alan elpymiseen: tänä vuonna kansainvälisten yritystapahtumien budjetit ovat 32-42 % pienempiä kuin vuonna 2019. Yksi syy hitaaseen elpymiseen saattaa olla myös epävarmuus tulevista kokoontumis- ja matkustusrajoituksista sekä siitä, kuinka terveysturvallisuuteen liittyvät asiat vaikuttavat osallistujakokemukseen. Taloudellisten riskien lisäksi vakuutusten saaminen huolettaa järjestäjiä. Rajoitusten aiheuttamat logistiset haasteet vaikuttavat myös tarjousaikojen pidentymiseen. (Lähde: ABPCO)

Tässä joitakin esimerkkejä eri maista:

Saksan 642 miljoonan euron tukipaketti on yksi Euroopan suurimpia.
Saksassa kongressit ja yritystapahtumat työllistävät jopa 1,5 miljoonaa henkilöä ja ala on maan kuudenneksi merkittävin toimiala, jonka taloudellisten vaikutusten lasketaan olevan jopa 130 miljardia euroa.
Lisätietoja Federal Ministry of Finance

Tanskan tuki oli yksi alan ensimmäisiä, suoran tuen määrä on 425 miljoonaa euroa. Ensimmäisessä vaiheessa heti pandemian alettua tukea myönnettiin ensin 12 miljoonaa euroa yli 350 hengen tapahtumille, jotka jouduttiin peruuttamaan. Pian tuen määrää nostettiin 310 miljoonaan. Marraskuussa 2020 tukipaketti sai jatkoaikaa tammikuun 2021 loppuun ja tuen kokonaismäärä nousi 425 miljoonaan euroon. Tanskan tukipaketti on EU:n kattavin ja se kattaa koko kongressi- ja yritystapahtuma-alan.
Lisätietoja Copenhagen Capacity.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itävallan tukipaketin määrä on 300 miljoonaa euroa. Euroopan komissio vahvisti tammikuussa 2021 Itävallan mallin, joka tarjoaa taloudellista tukea kaikille tapahtumille joulukuuhun 2022 saakka. Tuen tarkoitus on kannustaa toimijoita järjestämään tapahtumia. Itävallan hallitus kattaa taloudelliset tappiot siinä tapauksessa, että tapahtuma joudutaan peruuttamaan koronarajoitusten takia.
Lisätietoja Vienna Convention Bureau

Hollannissa tuen määrä on 300 miljoonaa euroa. Se toimii samaan tapaan kuin Itävallan malli, mutta tuki on tarkoitettu ensisijaisesti suurille, yli 300 hengen tapahtumille, kuten festivaaleille. Hollannissa tapahtuma-alan rajoituksia lievennetään heinäkuun alusta lähtien, ajankohta kulkee käsi kädessä rokotussuunnitelman kanssa.
Lisätietoja Business.gov.nl

Belgian tarjoaman tuen määrä on 50 miljoonaa euroa. Tukea voi anoa kattamaan tapahtuman kuluja, joista peruutustapauksissa korvataan 60 %. Mikäli tapahtuma pystytään järjestämään, tukirahat täytyy palauttaa. Malli perustuu Tanskan avustusohjelmaan.
Lisätietoja The Belgium.be portal

Skotlanti tukee paikallisia yrityksiä 4,4 miljoonalla eurolla. Tukea voivat hakea yritykset, joiden tulot ovat alentuneet vähintään 25 % vuoteen 2019 verrattuna. Skotlannissa tapahtuma-alan odotetaan avautuvan syyskuussa.
Lisätietoja VisitScotland Events

Irlannin tukipaketti on suunnattu kokouspaikoille, tapahtumajärjestäjille ja incoming-toimijoille (DMC:t ja PCO:t). Tuen määrä on yhteensä 22 miljoonaa euroa.
Lisätietoja Department of Enterprise, Trade and Emplyment

Italiassa suoran tuen määrä on 370 miljoonaa euroa – tukipaketti on suunnattu niin yritystapahtumien järjestäjille kuin kaikille muillekin alan toimijoille ja palveluntuottajille. Matkatoimistoille ja terveysmatkailusektorille on omat tukipakettinsa (625 ja 175 miljoonaa euroa).

FCB:n helmikuussa julkaisemassa Kongressijärjestäjätutkimuksessa kansainvälisten kongressien järjestäjät kertovat tapahtumien yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta sekä järjestämisen hyödyistä ja merkityksestä kongressin isännille, yliopistoille, tiedeyhteisöille ja Suomelle.

 

Lähde: Business Finland

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.