Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Myrskyisestä keväästä kohti tyyntä kesää

Helsingin kaupunki & Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ovat järjestäneet webinaareja koronan vaikutuksesta matkailuun sekä toimenpiteistä, kun matkailu nyt pikku hiljaa avautuu.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n mukaan matkustusrajoitusten vaikutus elinkeinoelämään ovat Helsingissä yhteensä lähes 161 miljoonaa euroa. Kotimaiset yöpymiset Helsingissä tippuivat huhtikuussa 88 %, kun tammikuussa oltiin vielä +15 % vauhdissa.
Ulkomaalaisten yöpymiset huhtikuussa olivat 97 % miinuksella.

Nyt ollaan kuitenkin jo matkalla parempaan. Työ- ja elinkeinoministeriön Ida Müllerin mukaan kotimaassa voi taas matkailla, mutta edellytyksenä on, että matkailualan yritykset ja matkailijat noudattavat viranomaisten turvallisuusohjeita. ”Ohjeita päivitetään jatkuvasti, ja sivuiltamme on hyvä käydä aika ajoin katsomassa viimeisimmät tiedot”. Müller kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muuttuneen tilanteen vuoksi Suomen valtakunnallista matkailustrategiaan tullaan kesän aikana päivittämään yhteistyössä MiniMatka ja mm. Visit Finlandin elvytystyöryhmän kanssa.

Müller myös muistutti, että kaikkien alalla työskentelevien kannattaa tilata TEMin matkailun uutiskirje.

SMALin Heli Mäki-Fränti antoi tilannekatsauksen matkanjärjestäjä- ja matkatoimistosektoriin.

Hän muistutti, että samalla kun 80-90 % alan työntekijöistä oli lomautettu, matkatoimistoalan yritykset kotiuttivat yli 20 000 työ- ja vapaa-ajanmatkustajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mäki-Fränti toi esiin myös paljon puhutun voucher-ongelman, eli sen, että matkanjärjestäjät eivät saa palautuksia maailmalta, mutta niiden tulee silti palauttaa rahat matkustajille 14 vuorokauden sisällä matkan peruuntumisesta.

Kriisin opetus on, että sopimusmaailmaan tarvitaan muutoksia; ennakkomaksujen, matkaketjun vastuunjaon, yritysten toiminnan ja riskien hallinnan osalta.

Kriisi on synnyttänyt myös uutta: ”Monet outboundiin aiemmin keskittyneet matkanjärjestäjät ovat alkaneet paketoimaan myös kotimaanmatkailutuotteita, mutta matkatuotannon prosessi on hidas”, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Hän muistutti, että luottamuksen rakentaminen matkustamiseen kestää aikansa, joten kesän matkat ovat vielä suuri arvoitus. ”Marketin kautta mökille -lomailijat eivät matkailualaa auta.”

Mäki-Fräntin huolenaiheena on myös se, että jos hallitus pitää matkustusrajoitukset voimassa, omatoimimatkailu ampaisee käyntiin, mutta matkanjärjestäjät liimataan lähtökuoppiin.

 

Mikko Turtiainen Finnairilta kertoi Finnairin verkostosta heinäkuusta alkaen.

Toistaiseksi Finnair on operoinut 5 % kapasiteetilla, mutta heinäkuun alusta operoidaan 30 %, jolloin lennetään 40 kohteeseen normaalista 130:sta.
”Nyt odotelleen kuitenkin vielä rajojen aukeamista ja matkustusrajoitusten purkua ennen kuin varaukset lähtevät kunnolla liikkeelle”.

Turtiainen muistutti myös uusista säännöksistä lennoista. Suurimpana muutoksena matkustajalle on maskien käyttö koko lennon ajan.

Katso Finnairin lennot heinäkuusta alkaen tästä.

 

Paavo Virkkunen, Visit Finlandista totesi, että meillä on takana loistava matkailuvuosi 2020. Kaikki näytti erittäin hyvältä vielä tammi-helmikuussa, kunnes kaikki kaatui.

”Kriisin alkuvaihe oli tulipalojen sammuttamista, mutta jo melko varhaisessa vaiheessa todettiin myös se, että jossain vaiheessa tämä kurimus loppuu ja täytyy tehdä suunnitelmat matkailun elpymisestä.”

Visit Finland perusti matkailun elpymistyöryhmän, joka pitää yllä ajankohtaista tilannekuvaa matkustuksen elpymisestä.

Visit Finlandilla on etenkin Euroopassa kattava verkosto, joka myös päivittää tilannekuvia sivustolle.

Myös englanninkielistä informaatiota löytyy: “Practical information for travellers to Finland”.

Ja myös matkailualan ammattilaisille löytyy oma sivustonsa, missä on hyödyllistä tietoa.

 

 

Kuva: Visit Finland, Seppo Rinta-Kauppila

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.