Hyppää sisältöön
Norwegian
· Ikkunapaikka

Norwegian-konsernin tulos parani hiljaisella vuosineljänneksellä

Norwegian kirjasi 763 miljoonan Norjan kruunun liiketappion vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tulos parani merkittävästi verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen vuosineljännekseen, vaikka tilanteeseen vaikutti heikompi Norjan kruunu.

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian-konsernin liiketappio (EBIT) oli 763 miljoonaa Norjan kruunua, kun liiketappio oli 916 miljoonaa Norjan kruunua samalla vuosineljänneksellä viime vuonna.

Kesäkaudelle hyvät odotukset

Liiketulokseen vaikuttivat negatiivisesti valuutan arvonmuutoksen vaikutukset. Norwegianin likviditeettiasema parani ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 10,4 miljardiin Norjan kruunuun ja siihen sisältyi Widerøen hankintaan liittyvä käteissuoritus. Norwegian-konsernin laivasto, mukaan lukien Widerøe, käsitti yhteensä 136 lentokonetta, joista 87 oli Norwegianin ja 49 Widerøen lentokonetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Huomattava parannus vuoteen 2023 verrattuna on selvä merkki, että monet aloitteistamme sekä tuloissa että kustannuksissa saavat aikaan halutun vaikutuksen ja vievät meitä oikeaan suuntaan. Lisäksi olemme kasvattaneet kapasiteettiamme tulevaa sesonkia, uusia reittejä ja taajuuksia varten. Odotamme kovasti, että voimme toivottaa vilkkaan kesäkauden lentomatkustajat tervetulleiksi houkutteleviin kohteisiin eri puolilla Eurooppaa”, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Konsernilla 4,8 miljoonaa matkustajaa

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian-konsernilla oli 4,8 miljoonaa matkustajaa, joista Norwegianilla oli 4,0 miljoonaa matkustajaa ja Widerøella 0,8 miljoonaa matkustajaa. Norwegianin kapasiteetti oli 3 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna ja 13 prosenttia alhaisempi kuin edeltävällä vuosineljänneksellä, kun kapasiteettia säädettiin vastaamaan kausiluonteisesti alhaisempaa kysyntää.

Vuosineljänneksen käyttöaste nousi neljä prosenttiyksikköä molemmilla lentoyhtiöillä ja oli Norwegianilla 85 prosenttia ja Widerøella 67 prosenttia. Talvisää ja myrskyt vaikuttivat merkittävästi molempien lentoyhtiöiden toimintakykyyn. Täsmällisyys, mitattuna lentojen osuudella, jotka lähtivät 15 minuutin sisällä aikataulun mukaisesta ajasta, oli 81,1 prosenttia Norwegianilla ja 80,0 prosenttia Widerøella.

Widerøen hankinta vie konsernia eteenpäin

Norwegian vei päätökseen 12. tammikuuta 2024 Widerøen hankinnan ja siitä tuli alueellisen lentoyhtiön ainoa omistaja. Tämä oli myös viimeinen vuosineljännes, jolloin Widerøe liikennöi aiemman julkisen palvelun velvoitteen hankintasopimuksen mukaisesti. Huhtikuun 1. päivästä lähtien astui voimaan uusi PSO-hankinta, johon liittyy 50 prosentin alennus maksimihinnoissa ja kuuden prosentin kasvu Widerøen kapasiteetissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde ja kuva: Norwegian

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.