Hyppää sisältöön
Norwegian
· Ikkunapaikka

Norwegianilla kesäkuussa 2,6 miljoonaa matkustajaa – vuoden tulosnäkymiä päivitetty alaspäin

Norwegianilla oli kesäkuussa 2 245 735 matkustajaa ja Widerøellä 346 747 matkustajaa, mikä tekee yhteensä 2 592 482 matkustajaa yhtiöiden lennoilla.

Norwegianin matkustajamäärä on kasvanut 11 prosenttia viime vuoden kesäkuusta ja Widerøen 6 prosenttia viime vuodesta. Konserni päivittää vuoden 2024 tulosnäkymiään alaspäin ja antaa päivitetyn yksikkökustannusennusteen.

Tuotto ja käyttöaste laskeneet

“Olen tyytyväinen Norwegianin matkustajamäärän kaksinumeroiseen kasvuun viime vuoden kesäkuuhun verrattuna sekä Widerøen positiivisiin matkustajalukuihin. Pidemmillä lennoilla tapahtuneen merkittävän kapasiteetin kasvun vuoksi Norwegianin tuotto ja käyttöaste ovat laskeneet hieman”, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kapasiteetti (ASK) oli 3 706 miljoonaa henkilökilometriä, mikä on 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 3 126 henkilökilometriä, kasvua 16 prosenttia vuoden 2023 kesäkuusta. Käyttöaste on parantunut huhti- ja toukokuuhun verrattuna, mutta laskenut 1 prosenttiyksikön vuoden 2023 kesäkuusta.

Kesäkuussa Norwegian operoi säännöllisesti, eli 99,4 prosenttia reittilennoista toteutui. Täsmällisyys eli 15 minuutin sisällä aikataulun mukaisesta ajasta lähtevien lentojen osuus oli 75,0 prosenttia, mikä on 1,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Kuitenkin 96 prosenttia kaikista lennoista saapui 60 minuutin sisällä aikataulun mukaisesta saapumisajasta. Lentoyhtiö operoi keskimäärin 86 lentokoneella.

Laajentuminen pohjoisessa

Viime kuussa Norwegian lanseerasi useita uusia lentoreittejä. Lentoyhtiö on avannut tänä vuonna yhteensä 50 uutta reittiä. Erityisesti Pohjois-Norjan kohteet ovat kasvattaneet suosiotaan. Norwegian on avannut kymmenen uutta reittiä Pohjois-Norjan ja Euroopan kaupunkien välille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Olemme innoissamme kasvavasta kiinnostuksesta eurooppalaisia pohjoisia kohteita kohtaan. Norjan ja Widerøen laajat verkostot sekä uudet reittimme Ruotsista ja Suomesta antavat meille mahdollisuuden yhdistää eurooppalaiset matkustajat pohjoisen parhaisiin kohteisiin”, Geir Karlsen sanoo.

Widerøen kapasiteetti (ASK) kesäkuussa oli 185 miljoonaa henkilökilometriä. Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 142 miljoonaa henkilökilometriä käyttöasteen ollessa 76,8 prosenttia, mikä on 5 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.

Päivitetyt tulosnäkymät vuodelle 2024

Norwegian julkisti vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulosjulkistuksessaan 24. huhtikuuta tulosnäkymän, jossa se ennusti 2,5–3,2 miljardin Norjan kruunun liikevoittoa (EBIT) koko vuodelle 2024.

Tulosnäkymät eivät sisältäneet Norwegianin tammikuussa 2024 ostaman alueellisen lentoyhtiön Widerøen voittoja. Norwegianin yksikkökustannusten ilman polttoainetta ennustettiin pysyvän ennallaan vuoteen 2023 verrattuna. USD/NOK-vaihtokurssin oletettiin olevan 10,5.

Konserni ennustaa nyt konsernin liikevoiton (EBIT) olevan 2,1–2,6 miljardia Norjan kruunua vuonna 2024, Widerøe mukaan lukien.

Tulosnäkymien tarkentuminen johtuu pääasiassa neljästä tekijästä. Ensinnäkin liikenteen kysyntä vaimeni toisella neljänneksellä, sekä käyttöaste että tuotto supistuivat viime vuoteen verrattuna. Toinen tekijä on lentäjien ennakoitua korkeampi palkkaratkaisu sen jälkeen, kun uudet työehtosopimukset tehtiin tällä vuosineljänneksellä.

Kolmas tekijä on Boeingin lentokonetoimitusten viivästykset, jotka ovat pakottaneet yhtiön hankkimaan ulkoista kapasiteettia, joka vastaa yhdestä kahteen lentokonetta kesäkauden aikana. Neljäntenä asiaan vaikuttavana tekijänä yhtiö listaa Norjan kruunun vaihtokurssin, joka on ollut heikompi verrattuna Yhdysvaltain dollariin.

Yhtiö ennustaa myös Norwegianin yksikkökustannusten ilman polttoainetta nousevan yksinumeroisesti vuoteen 2023 verrattuna. Ennusteet perustuvat tämänhetkisiin valuutta- ja lentopolttoainetermiinihintoihin loppuvuodelle.

Lähde ja kuva: Norwegian

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.