Hyppää sisältöön
· Leena

Qantas teki yli 19 tunnin testilennon

Qantas lensi viikonloppuna non-stop ”Project Sunrise” -testilennon New Yorkista Sydneyyn. Lento kesti 19 tuntia 16 minuuttia ja oli pituudeltaan hieman yli 10 000 mailia.

Boeing 787-9 -koneella lennetty lento lähti New Yorkista perjantai-ilta klo 21.27 ja saapui Sydneyyn sunnuntaiaamuna klo 7.43.

Lentoreitti kulki Los Angelesin, Havaijin, Vanuatun ja Uuden-Kaledonian kautta Sydneyyn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennolla oli mukana 49 testihenkilöä, Qantasin omaa henkilökuntaa ja mm. lehdistöä. Matkan aikana ja sen jälkeen mukana olleiden henkilöiden vointia ja palautumista testattiin. Mm. kapteenien aivojen toimintaa, melatoniinin tasoa ja reagointiherkkyyttä testattiin pitkän lennon aikana.

Matkustajat tekivät lennon aikana erilaisia liikunnallisia harjoituksia, lentokoneen valaistusta säädeltiin niin, että päivärytmiin olisi perillä helpommin sopeutua ja ruoka oli tarkkaan harkittu.
Normaalisti iltalähdöllä tarjoillaan heti illallinen, jonka jälkeen valot himmennetään. Nyt matkustajille tarjoiltiin lounas ja valot olivat päällä, jotta sopeutuminen uuteen aikavyöhykkeeseen alkoi heti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tulosten perusteella Qantas rakentaa henkilökunnan rotaatiota niin, että siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa henkilökunnalle. Myös matkustajakokemuksia kehitetään tulosten perusteella.

Viikonloppulento oli ensimmäinen kolmesta testilennosta. Marraskuussa on vuorossa Lontoo-Sydney -lento ja joulukuussa toinen New York-Sydney.

Nyt New Yorkista Sydneyyn lennetään Los Angelesin kautta, missä matkustajille on koneenvaihto. Matka kestää nyt kolmisen tuntia kauemmin.

Maailman pisimmäksi non-stop -lennoksi lasketaan vuonna 1989 Boeing 747 -koneella lennetty Heathrow-Sydney, joka oli yli 10 600 mailia.

Singapore Airlinesin lento Singaporesta New Yorkiin on pituudeltaan 9 529 mailia ja Qatar Airwaysin Doha Auckland -lento 9 032 mailia.

 

Lähde: Qantas
Kuvat: James D Morgan/Qantas.

Leena