Hyppää sisältöön
Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen jonotusaika
· Ikkunapaikka

Raportti: nämä viisi trendiä määrittävät lentoliikenteen kehitystä

Finavian tuore trendiraportti tarjoaa näkökulmia keskusteluun Suomen saavutettavuudesta muuttuneessa toimintaympäristössä.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat muuttaneet matkustamista ja lentämistä merkittävästi.

Matkailuun panostaminen on laaja-alainen investointi

Siinä, missä ihmisten kiinnostus vapaa-ajan matkustukseen ja Suomeen matkakohteena on jyrkässä kasvussa, ei liikematkustus luultavasti palaa enää pandemiaa edeltäviin lukemiin. Tämän seurauksena erityisesti matkailuvetoisten lentoasemien reittiyhteydet kasvavat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asia selviää Finavian ensimmäistä kertaa julkaistavasta trendiraportista, joka luotaa matkustuksen ja lentoliikenteen muuttuneita trendejä kansainvälisesti ja Suomessa. Asiantuntijahaastatteluihin ja taustatutkimukseen perustuva raportti tarjoaa uusi näkökulmia keskusteluun Suomen saavutettavuudesta muuttuneessa toimintaympäristössä.

”Matkailijat ylläpitävät ja kasvattavat Suomen yhteyksiä ja saavutettavuutta. Maantieteellisesti Suomen matkailuun vaikuttavat voimakkaasti kohteiden polarisoituminen: Lapin talvikauden matkailun kasvu on kansainvälinen menestystarina. Pääkaupunkiseudulla matkailulla puolestaan on merkittävin potentiaali kasvaa. Kaikkiaan matkailuun panostaminen on laaja-alainen investointi Suomen kasvuun ja kansainvälistymiseen”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Vuoden 2025 raportissa nousee esiin viisi merkittävää trendiä, jotka määrittävät lentoliikenteen suuntaa Suomessa ja globaalisti: lentoliikenteen kehitys ja vastuullisuus, Suomi matkailun kohdemaana, liikematkustus, vapaa-ajan matkustus ja asiakaskokemus.

Suomen saavutettavuus edellyttää markkinaehtoista lentoliikennettä

Venäjän ylilentokiellon vaikutusten vuoksi Suomen lentoliikenne kasvaa muuta Eurooppaan maltillisemmin ja Helsinki-Vantaan lentoasema on menettänyt asemansa Euroopan ja Aasian välisten isojen matkustajavirtojen välittäjänä. Suomen kansainvälinen saavutettavuus on yhä enemmän lentoliikenteen varassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoliikenteen kansallinen elinvoimaisuus Suomessa edellyttää puolestaan markkinaehtoisuutta. Markkinaehtoisuus tukee niin Finavian kuin koko toimialan investointivalmiutta kasvun ja asiakaskokemuksen varmistamiseksi sekä muun muassa teknologian kehittymisen edellyttämien infrastruktuurivaatimusten edessä.

Lisäksi Suomen alueellisen saavutettavuuden turvaamisessa ovat avainasemassa matkaketjut, jotka yhdistävät useita liikkumismuotoja taloudellisesti ja ilmastollisesti kestävästi.

“Asiakaslähtöisiä saumattomia lento-, juna-, bussi- ja muita maantieyhteyksiä tulisi kehittää määrätietoisesti. Sujuvat matkaketjut palvelevat paitsi suomalaisia, myös ulkomaalaisia matkustajia ja vastaavat osaltaan myös nousevaan kestävän matkailun trendiin”, Mäki painottaa.

Lähde ja kuva: Finavia

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: [email protected].