Moni suomalainen matkustaa syksyn ja talven aikana EU:n ulkopuolelle. Ruokavirasto muistuttaa, että EU:n ulkopuolisista maista ei voi tuoda kasveja, siemeniä tai mukuloita ilman kasvinterveystodistusta.
Taudit ja tuholaiset vakavia riskejä
EU:n ulkopuolelta tuotujen kasvien mukana voi levitä tauteja ja tuholaisia, jotka ovat uhka luonnolle ja ruoantuotannolle.
Koloradonkuoriaisia löydettiin kesällä Kaakkois-Suomesta ja jalavanhankapistiäisiä Espoosta. Nämä ja monet muut uudet kasvintuhoojat uhkaavat Suomen luontoa ja kasvintuotantoa. Varsinkin vierasperäiset lajit voivat aiheuttaa suurta vahinkoa, koska luonnossa ei useinkaan ole vastustuskykyä niille.
“Myös matkailu ja eksoottisia lajeja myyvät kansainväliset verkkokaupat tarjoavat leviämisväylän kasvitaudeille ja tuholaisille. Jos esimerkiksi USA:n matkalta tarttuisi mukaan koivuja tuhoava pronssijalosoukko, olisi se kohtalokasta Suomen koivuille. Kyseinen kovakuoriainen on yksi vaarallisimmista tuholaisista Suomen kannalta”, sanoo erityisasiantuntija Sari Haikola Ruokaviraston kasvinterveys- ja lannoiteyksiköstä.
Kasvinterveystodistus varmistaa turvallisuuden
Kasvien tuonti toisesta EU-maasta on yleensä sallittua, mutta EU:n ulkopuolelta tuotaessa kaikilla kasveilla, siemenillä ja muilla tuoreilla kasvituotteilla pitää olla kasvinterveystodistus. Käytännössä todistuksen hankkiminen ei onnistu matkailijalle, joten näitä tuotteita et voi tuoda matkatavarana EU:n ulkopuolelta Suomeen. Myös verkosta tilattaessa tarvitaan kasvinterveystodistus ja usein vielä tarkastus lähetyksen saapuessa maahan.
”Jos ostaa kasveja verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta, pitää varmistaa, että niiden mukana tulee kasvinterveystodistus. Myös EU:n sisällä toimivan verkkokaupan kohdalla kannattaa varmistaa, että kyseessä on ammattimainen verkkokauppa, joiden tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijoiden myymissä kasveissa on suuri riski kasvitautien ja tuholaisten leviämisestä”, muistuttaa Haikola.
Ruokavirasto on yhdessä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kanssa kampanjoinut kesän ja syksyn aikana kasvinterveyden puolesta. Euroopanlaajuinen #PlantHealth4Life-kampanja korostaa kansalaisten vastuuta kasvinterveyden suojelussa.
”Kaikki eivät vielä täysin tiedosta, miksi kasvien terveys on tärkeää ja miten se vaikuttaa elämäämme. On tärkeää, että muistutamme kampanjan avulla ihmisiä kasvien terveyteen kohdistuvista riskeistä ja siitä, millainen vastuu meillä jokaisella on kasvien suojelemisessa, sanoo Haikola.
Lähde: Ruokavirasto
Kuva: Istockphoto